IDE זכתה במכרז למתקן התפלה נוסף בשורק
חברת IDE, שנקנסה לפני כשנה עקב הפרה שיטתית של דרישות איכות המים במתקן ההתפלה שורק א', זכתה במכרז להקמת מתקן ההתפלה שורק ב' - הגדול בישראל – 200 מיליון מ"ק בשנה
  • מאת: מערכת Infospot
  • פורסם בתאריך: 31/5/2020

חברת IDE טכנולוגיות ובנק לאומי זכו במכרז הממשלתי להקמת מתקן התפלה חדש באזור התעשייה שורק, לצד מתקן ההתפלה שכבר פועל במקום, כך דווח בשבוע שעבר. המתקן החדש אמור להפיק כ־200 מיליון קוב מים מותפלים בשנה, לצד תחנת כוח שתספק כ־150 מגה ואט.

כזכור, מתקן ההתפלה הקיים בשורק (שורק א') שהיה בבעלות משותפת של חברת IDE וחברת האצ'יסון עד 02.2019, נקנס לפני כשנה עקב "הפרה שיטתית וארוכה, ויצירת מצג שווא" לגבי  דרישות איכות המים המותפלים.


כתבות רלוונטיות:

  1. מתקני ההתפלה שורק ופלמחים: קנס של 46 מיליון ₪ , 21/8/2019
  2. קרן ג'נריישן קפיטל רוכשת את מתקן ההתפלה פלמחים, 24/5/2020
  3. פרשת חריגות הכלורידים במתקני ההתפלה, 08/5/2019
  4. אדם טבע ודין: המדינה לא פועלת לשיקום מי התהום, 13/6/2019

מחיר נמוך למים מותפלים: 1.45 ₪ למ"ק

הוועדה להתפלת מי ים, המשותפת למשרדי האוצר, האנרגיה, רשות המים וחברת "ענבל" הכריזה על בחירתה בחברת IDE להקמת מתקן ההתפלה השני באזור שורק. הבחירה נעשתה בהליך מזורז ותחרותי שבו כל זוכה נדרש להשלים עם הבנקים סגירה פיננסית מלאה ולהגיש הצעה משופרת.

בעקבות ההליך שיפרה IDE את הצעתה הראשונית ב־20 אגורות, והציעה מחיר נמוך – 1.45 ₪ לקוב מים, 65 אגורות פחות מהמחיר הנמוך ביותר לקוב המשולם כיום. תעריף זה יחסוך למשק המים כ־3.3 מיליארד ₪ לאורך תקופת פעילות המתקן.

מתקן שורק 2 צפוי להגדיל את כושר ההתפלה של מדינת ישראל בכ-35% ולהיות מתקן ההתפלה הגדול מסוגו בעולם, עם תפוקה של מעל 200 מיליון קוב בשנה. ליד המפעל מתוכננת לקום תחנת כוח פרטית בהספק של כ־150 מגה ואט, ועלות הפרויקט כולו נאמדת בכ־2.5 מיליארד ₪.  

מימון הפרויקט יתבצע ע"י קונסורציום של גופים, ביניהם בנק לאומי, בנק KFW הגרמני ובנק ההשקעות האירופי (EIB) שיעמיד לטובת הפרויקט הלוואה בהיקף של 150 מיליון יורו. הלוואה זו תחסוך למשק המים כ־100 מיליון שקל.

בישראל קיימים כיום 5 מתקני התפלה גדולים (אשקלון, פלמחים, חדרה, שורק, אשדוד) בהיקף שנתי של כ- 580 מיליון מ"ק. בנוסף למתקן ההתפלה החדש בשורק, בימים אלה מתנהל מכרז להקמת מתקן התפלה בגליל המערבי בספיקה של כ 100 מיליון מ"ק בשנה. יחד עם שני המתקנים החדשים בשורק ובגליל – מערך מתקני ההתפלה צפויים לספק כ- 85% מצריכת המים הביתית בישראל.

צו מניעה להשתתפות במכרז הקמת מתקן התפלה

כזכור, מתקן שורק א' שפועל מאז שנת 2013 היה בבעלות משותפת של חברת IDE וחברת האצ'יסון אך הוא נמכר ב 02.2019 לחברת דן קפיטל. לפני כשנה התגלה כי המתקן הפר באופן שיטתי את ההסכם מול המדינה וחרג מהרף שנקבע בדרישות איכות המים – חריגה של פי 4 מריכוז הכלוריד במים. ועדת בדיקה ממשלתית קנסה את המתקן בכ־50 מיליון ₪.

במהלך המכרז החדש על הקמת מתקן התפלה נוסף בשורק, פנתה אחת המתמודדות לבית המשפט וביקשה להוציא צו מניעה להשתתפות האצ'יסון ו־IDE במכרז על רקע הפרשה של איכות המים במתקן ההתפלה הקיים. אלא שהבקשה נדחתה ואושר ל- 2 החברות להתמודד במכרז, בו זכתה לבסוף IDE.

אדם טבע ודין: פחות התפלה יותר שיקום מי תהום מזוהמים

בארגון אדם טבע ודין מתרעמים על ההחלטה להקים מתקן התפלה נוסף בסדר גודל שכזה וקוראים להשקיע בשיקום מי תהום מזוהמים. לטענת הארגון, תהליך התפלת המים גורם לנזקים סביבתיים (תפיסת שטח, החזרת רכז תמלחות לים לאחר הטיפול), נזקים בריאותיים – הליך ההתפלה מוציא מהמים מינרליים חיוניים לבריאות האדם כמו מגנזיום ויוד, וכן נזקים כלכליים – הפקה של 1 מ"ק מי תהום זול כמעט פי 10 מהפקת 1 מ"ק מים מותפלים. כמו כן, מתקני התפלה מהווים סכנה אסטרטגית – במקרה של זיהום, פיגוע או נזק למתקנים יהיו 80% ממי השתיה בישראל בסכנה.

התייחסויות

שר משאבי המים וההשכלה הגבוהה, זאב אלקין: ״סיום המכרז ויציאה לדרך בהקמת מתקן התפלה חדש בשורק הוא אירוע היסטורי במשק היום הישראלי. הקמתו תיתן למדינת ישראל ביטחון באיתנות משאבי המים שלנו גם ברצף של שנות בצורת, והמכרז החדש מאפשר גם לצמצם את העלויות בצורה ניכרת. מדינת ישראל שוב מוכיחה שהיא מעצמה טכנולוגית מובילה בעולם בתחום משאבי מים והמתקן החדש בסורק יהיה הגדול מסוגו בעולם.״

מנהל רשות המים, גיורא שחם: "זכייה זו מהווה בשורה משמעותית לצרכני המים בישראל. ההליך שנוהל על ידי ועדת המכרזים הביא לתוצאה כלכלית חסרת תקדים במחיר מים זול במיוחד. הוכח שתחרות אמיתית מועילה לצרכנים. רשות המים נערכת מבעוד מועד לשינויי האקלים ולתקופות בצורת נוספות, אסור ששני החורפים האחרונים יטעו את הציבור."

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל אדם טבע ודין: "מתקן התפלה נוסף אינו הישג למדינת ישראל. על מנת לחזק את משק המים בישראל יש לפעול באופן מיידי לשיקום מי התהום המזוהמים."


מעבדות לבדיקות איכות סביבה:

חברה איש קשר טלפון מייל
EnviroManager גיא פרנקל 072-3712245 envirom@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>