האיחוד האירופי מתריע על 5 מדינות שהפרו את מדיניות הפסולת
האיחוד החל לנקוט בצעדים משפטיים נגד המדינות שלא טיפלו כראוי בפסולת לפני הטמנה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 23/11/2021

האיחוד האירופי נוקט בצעדים משפטיים נגד רומניה, בולגריה, קרואטיה, יוון וסלובקיה בגין אי עמידה בחוקי האיחוד האירופי בנושא פסולת. לפי הנציבות האירופית, המדינות מסכנות את בריאות התושבים והתנהגותן גורמת לזיהום מי התהום, הקרקע והאוויר כמו גם להשתחררות של גזי חממה התורמים לשינויי האקלים.

לפי חוקי האיחוד האירופי, אין להטמין פסולת שלא עברה טיפול מקדים. באיחוד האירופי יש מדיניות פסולת מתקדמת שהודות לה הפסולת המוטמנת לא עולה על 24% וצפויה להיות לא יותר מ- 10% עד שנת 2035. כלל הפסולת מסתכמת ב-2.5 מיליארד טונות בשנה, ו-5 טונות לנפש בשנה, וכל אזרח מייצר בממוצע כמעט חצי טון של פסולת עירונית.


כתבות רלוונטיות:

  1. סיכום 24 שנים: ניהול פסולת באירופה, 15.3.2021
  2. אירופה אוסרת ייצוא פסולת פלסטיק, 03.3.2021
  3. הרחבת אחריות יצרן והעלאת היטל ההטמנה, 21.2.21
  4. איך מגיעים ל-20% הטמנה בשנת 2030?, 26.1.2021
  5. למידע נוסף על פסולת | infospot

ליקויים בטיפול בפסולת לפני הטמנה וחוסר במתקני טיפול

הליקויים שנמצאו בחמש המדינות שנגדן נוקט האיחוד האירופי בהליכים משפטיים בימים אלה נמצאו במחלק ניכר מאתרי הפסולת שנבדקו בהם. בעקבות כך שלחה הנציבות האירופית מכתבי התראה רשמית לבולגריה, קרואטיה, יוון, רומניה וסלובקיה וקראה להן ליישם נכון את הוראות הפסולת.

בבולגריה, ב-52 מטמנות הפסולת לא מטופלת כראוי לפי ביקורות שנערכו. בקרואטיה התברר שהפסולת העירונית מוטמנת ללא כל טיפול מקדים וגם ברומניה רוב הפסולת מוטמנת ללא טיפול. ביוון התגלה חוסר במתקני טיפול והתברר שהפרדת הפסולת לא מספקת. ב-111 מטמנות בסלובקיה נמצא כי הפסולת מוטמנת ללא טיפול בכל הביקורת שנערכו, זאת משום שאין בה מספיק מתקני טיפול.

ברומניה התברר עוד שמתוך 109 מטמנות שהיה צריך לשקם עד שנת 2009, 68 מהן לא שוקמו, נכון ל-2018. נכון להיום, 42 מטמנות טרם שוקמו ולרבות מהן עוד לא הוכנה תוכנית שיקום. הפרות דומות מתרחשות גם בבולגריה, בקפריסין, באיטליה ובסלובניה.

ההשפעה על הבריאות ועל הסביבה

לפי הנציבות האירופית, שבימים אלה נוקטת הליכים נגד 5 המדינות, עקב עבירתן על הוראות ההטמנה, תושביהן נמצאים בסיכון בריאותי מוגבר.

כמו כן, הם חשופים לסביבה מזוהמת יותר, לרבות זיהום מקורות מים ומי תהום, קרקע ואוויר. בנוסף, פסולת לא מטופלת פולטת מתאן הנחשב לגז חממה רב עוצמה שיש לצמצם בטווח הקצר כדי לבלום את ההתחממות הגלובלית. בנוסף לכך, כאשר רוב הפסולת מוטמנת, כפי שקורה במדינות הללו – וגם בישראל, נכון להיום, המדינות מאבדות חומרי גלם יקרים שהיו יכולים להיות ממוחזרים במקום להיטמן.

בכל הנוגע לישראל, נכון להיום 78% מהפסולת בה מוטמנת והמשרד להגנת הסביבה פועל ליישם את מדיניותו החדשה, שאם יישומה יצלח, נראה את פירותיה בעוד כעשור. בינתיים המשרד, בשיתוף מינהל התכנון, פועל להרחיב את המטמנות הקיימות על מנת להבטיח שיהיה די מקום לפנות אליו את הפסולת בשנים הקרובות, עד שהמיון והמיחזור של הפסולת ישתפרו.


חברות לפינוי וטיפול בפסולת

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
ק.מ.מ מחזור מאיר 072-3942967 Kmm@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>