מתוך החזון של אקומיוניטי - "להוביל את המהפכה הסביבתית בישראל בתחום הטיפול בפסולת אלקטרונית וסוללות, בהתאם לחוק ולשיטות בינלאומיות, תוך קידום העסקת אנשים עם מוגבלות וצרכים מיוחדים בהתאם לסעיף 25 לחוק פסולת אלקטרונית"
בימים אלו חוגג חוק פסולת אלקטרונית את שנתו הרביעית.
לא לחינם נעשה השימוש במילה "חוגג", שכן לאחר שלוש שנים בהם דשדש החוק ולא הצליח להמריא תוך שהוא סובל מחבלי לידה לא פשוטים, שנת 2017 הייתה השנה בה הצליחה אקומיוניטי להוביל את שינוי אופי יישום החוק באופן משמעותי.
שלא נטעה, עדיין קיימות מגבלות ומורכבויות רבות, כשהגדולה בהן היא ריבוי גופי יישום במציאות של תחרות אגרסיבית בין שני הגופים הקיימים וברמת אכיפה ומעורבות נמוכה של המשרד להגנת הסביבה.
מורכבויות אלו אמנם מעיבות על יישומו המיטבי של החוק, אולם דווקא בתוך מציאות מאתגרת זו, בולטת אף יותר הצלחתה של אקומיניטי להוביל את השינוי הנכסף.
ההצלחה באה לידי ביטוי בכמות הארגונים שהתקשרו עם אקומיוניטי במסגרת החוק:
אקומיוניטי אוספת כיום פסולת אלקטרונית מתושבי 30 רשויות מקומיות (מאז סוף 2017 הצטרפו 5 נוספות) בהן מתגוררים מעל 800 אלף תושבים ביותר מ-360 ישובים שונים. בין הישובים ערים גדולות (חיפה, כרמיאל, יבנה וכד') מועצות אזוריות ורשויות מקומיות (כולל במגזר הערבי). מודל האיסוף של הפסולת האלקטרונית נקבע יחד עם אנשי הרשות המקומית ובהתאמה לצרכיהם.
אקומיוניטי גאה במיוחד בפיילוט לאיסוף פסולת אלקטרונית באמצעות עגלה ניידת אותו הגתה, תכננה, בנתה ומפעילה אקומיוניטי ב-5 רשויות מקומיות. מסתבר כי איכות הפסולת האלקטרונית הנאספת בעגלה הניידת טובה מאשר במודלים אחרים. זאת משום שמחשבים ניידים, טלפונים חכמים ופסולת אלקטרונית יקרת ערך לא נגנבת מהעגלה הניידת על ידי סוחרים פיראטיים, בניגוד לכלי האצירה הרגילים.
על מנת לספק שירות איסוף פסולת אלקטרונית מבית התושב, אקומיוניטי התקשרה עם שמונה חברות הובלה המספקות מוצרים אלקטרוניים חדשים לבית הלקוח ובאותה הזדמנות אוספים את המוצר הישן ללא עלות. במסגרת זו נאספים מדי שנה מעל 15,000 מקררים, מכונות כביסה, מדיחים וכד'.
את הפסולת האלקטרונית הנאספת מהגורמים השונים: משווקים, רשויות מקומיות ובתי עסק המחזיקים בפסולת אלקטרונית, מעבירה אקומיוניטי ל-25 אתרים ברחבי הארץ המטפלים וממחזרים פסולת זו.
במהלך שנת 2017 אקומיוניטי הובילה מהלך של הקמת תשתית משמעותית לאיסוף סוללות ברחבי המדינה בו הוצבו מעל 5,000 כלי אצירה ייעודיים לאיסוף סוללות אצל משווקים, רשתות שיווק, חברות ובתי עסק בכל הארץ. אקומיוניטי דואגת לאיסוף של הסוללות על פי קריאה כאשר הקופסאות מתמלאות. את הסוללות מייצאים למיחזור מוכר במפעלים בחו"ל, למעט סוללות העופרת המטופלות בישראל.
לצד המשך הפעילות השוטפת, במהלך השנה הקרובה אקומיונטי תשלים את הטמעתה של מערכת מידע ייעודית לתחום מיחזור הפסולת, המופעלת ב-16 מדינות באירופה ואשר נרכשה מידי החברה-האם ERP תוך התאמתה לצרכי השוק הישראלי. המערכת תאפשר לאקומיוניטי ליהנות מפיתוחים ויכולות אשר יושמו במשך 13 שנות קיום חוק הפסולת האלקטרונית באירופה.
כמו כן אקומיוניטי החלה בהכנות להגשת הבקשה לחידוש ההכרה בה כגוף יישום מוכר לחמש שנים נוספות, שכן תקופת ההכרה הראשונה מסתיימת בינואר 2019. במסגרת זו אקומיוניטי מכינה תוכנית עסקית, תפעולית ושיקומית חדשה, בה ייושמו הניסיון הרב שנצבר ויופקו הלקחים הנדרשים נוכח הפעילות בתקופת ההכרה הראשונה.
לא ניתן לסיים את הסקירה הזו מבלי להתייחס ל-3 נושאים אליהם נדרשת תשומת ליבו של הרגולטור תוך קבלת מספר החלטות משמעותיות, שיאפשרו יישום נכון וטוב יותר של החוק:
אקומיוניטי מתבלטת ב-3 יתרונות משמעותיים עליהם היא שמה דגש בפעילותה:
לשמחתנו, במהלך ארבע השנים אחרונות עמדנו ביעדים אלה, וכך נמשיך ונפעל גם בהמשך.
אקומיוניטי מודה ליבואנים, בתי העסק, משרדי הממשלה, המשווקים והרשויות המקומיות שנתנו בה אמון והתקשרו עמה לטובת יישום חוק פסולת אלקטרונית.
אקומיוניטי קוראת לכל מי שטרם התקשר עמה למהר ולעשות זאת תוך כדי עשיית טוב לסביבה ולחברה, במטרה לציית לחוק ולהימנע מקנסות ועיצומים! אז קדימה, למה את/ה מחכה?
הכותב הוא צחי עין גל, מנכ"ל תאגיד חברתי למיחזור פסולת אלקטרונית אקומיוניטי, גוף יישום מוכר ליישום חוק פסולת אלקטרונית
קישורים רלוונטיים: