לאחר שמפעל החליט לקחת חלק באסדרה סביבתית משולבת (IPPC), הוא ניגש להכנת הבקשה, על פי מסמך "הנחיות להגשת מסמך מידע לצורך אסדרה סביבתית משולבת (אינטגרטיבית)" של המשרד להגנ"ס. היות וההגשה מתבצעת יחד עם היתר פליטה לאוויר, מדובר במסמך הנחיות משולב, הכולל את הנחיות הממונה לטיפול בבקשה להיתר פליטה + פרקים וסעיפים נוספים (הצבועים באפור לשם הפרדה) שמתייחסים לתחומים הנוספים (שפכים, זיהום קרקע, ריח, פסולת).
כל מסמכי הבקשה המוגשים למשרד להגנ"ס, של כל המפעלים (גם אלה המגישים רק היתר פליטה לאוויר וגם אלה המגישים אסדרה משולבת), למעט סודות מסחריים, מפורסמים באתר המשרד להגנ"ס - כאן.
להלן תמצית ההנחיות שיש להגיש לטובת אסדרה משולבת (סעיפים בהם יש שינוי ביחס להיתר פליטה לאוויר מסומנים באפור):
מטרת סקר התהליכים היא להציג את מקור הפליטה, מקורות יצירת המזהמים ומקורות פליטתם לסביבה, שיטות יצור, תהליכים, תהליכים נלווים, אמצעים למניעת פליטות לסביבה, מערכות להשבה וטיפול ונהלי הפעלה. למידע המילולי יש לצרף תרשימי זרימה של תהליכים ודוחות או מסמכים הנדרשים לשם המחשת היבטי הפעילות במקור הפליטה. להלן רשימה של סוגי התהליכים אותם יש לסקר, לכל סוג תהליך יש דרישות סקר ספציפיות המפורטות במסמך ההנחיות של המשרד להגנ"ס (סעיף 2):
מטרת הסקר לאפיין את השתנות הפליטות לפי הזמן (ריכוז וקצב הפליטה של כל מזהם), לקבוע מהו ריכוז מזהמי האוויר בגזי הפליטה ומהו קצב הפליטה המרבי של כל מזהם מכל מקור ולכמת את הפליטה השנתית.
סקר הפליטות המוקדיות יציג את הפליטות מכל מקור פליטה מוקדי, ארובה או ונט חופשי, המוצגים בסקר התהליכים.
הבסיס לאופן ביצוע סקר הפליטות הוא מסמך ההנחיות של המשרד להגנ"ס (סעיף 3.1) ומסמך הייחוס (BREF) בנושא עקרונות הניטור Reference Document on the General Principle of Monitoring (July 2003).
בהנחיות המשרד יש דגש על הבדל בין מתקן קיים למתקן מתוכנן/חדש:
מטרת הסקר להעריך את ריכוז וקצב הפליטות ממקורות הפליטה שאינם מוקדיים. את הסקר יש לבצע בהתאם להנחיות מסמך ההנחיות של המשרד להגנ"ס (סעיף 3.2) שמפנות גם למסמכים נוספים:
EPA-AP42 או מחשבוני PRTR המפורסמים באתר המשרד להגנ"ס.
להלן רשימת סוגי מקורות הפליטה הלא מוקדי, לכל סוג יש הנחיות ספציפיות:
מטרת הסקר להעריך את ריכוז הפליטה וקצב הפליטה הצפויים בזמן פליטות לא שגרתיות ואת התדירות הצפויה של פליטות אלו. פליטות לא שגרתיות הן פליטות גבוהות מן הפליטות המדווחות כפליטה המרבית. יש שני סוגים של פליטות לא שגרתיות:
ההנחיות של המשרד מפרידות בין חישוב פליטות לא שגרתיות ממתקן קיים, למתקן מתוכנן:
מטרת הסקר לתאר ולאפיין את זרמי השפכים התעשייתיים (לפני מיהול עם שפכים סניטריים) הנוצרים במפעל ואת השתנותם, בהיבטי כמות ואיכות, בציר הזמן.
הסקר יפרט את מקורות המזהמים ותוצרי פירוקם בתהליכי היצור השונים ואת ריכוזם ותכונותיהם מכל מקור, ויכמת את קצב הפליטה המרבי והאופייני של כל מזהם על פני תקופות זמן. כמו כן, יגיש תוכנית לדיגום שפכי המפעל.
את הסקר יש לבצע בהתאם להנחיות המפורטות במסמך ההנחיות של המשרד להגנ"ס (סעיף 3.6).
מטרת הסקר להעריך את ריכוז הפליטה וקצב הפליטה הצפויים בזמן פליטות לא שגרתיות של שפכים או פסולות ואת התדירות הצפויה של פליטות אלו. פליטות לא שגרתיות הן פליטות, צפויות ובלתי צפויות, הנוצרות בתנאי הפעלה לא שגרתיים כגון התנעה, כיבוי, תחזוקה, תקלה וכיו"ב, שהן גבוהות מן הפליטות המדווחות כפליטה המרבית ליחידת זמן בשגרה, בכמות או בריכוז.
את הסקר יש לבצע בהתאם להנחיות המפורטות במסמך ההנחיות של המשרד להגנ"ס (סעיף 3.9).
------------
(סעיף 4 עמ' 36) מטרת הניתוח היא להציג את הפערים בין הטכניקות והטכנולוגיות המיושמות במקור הפליטה לבין הגדרות ה- BAT – Best Available Technology – (טכניקה מיטבית זמינה) כפי שהן מופיעות במסמכי הייחוס (BREF).
סקר הפערים יתבצע בנפרד לכל מתקן ולכל תהליך ייצור במתקן ויתבסס על כל מסמכי ה-BREF הרלוונטיים למקור הפליטה. בניתוח משווים את המצב הקיים במקור הפליטה לטכניקה המביאה להפחתה מרבית בפליטות (BAT מיטבי) ולערך המביא להפחתת פליטות מרבית מתוך טווח הפליטות המצוין במסמכי הייחוס (BREF). בין השאר ייבחנו פערים בתחומים להלן:
(סעיף 5, עמ' 41) כאשר יש יותר מחלופה אחת במסמכי הייחוס (BREF) או טווח ערכי פליטה אפשריים – יש לבחור ב BAT המביא לעמידה בערך הפליטה הנמוך ביותר מתוך הטווח המופיע ב BREF.
במידה ולדעת מגיש בקשה, יישום BAT מיטבי אינו אפשרי מבחינה טכנולוגית או אינו מידתי מבחינה כלכלית או שיש לו השפעות סביבתיות שליליות (cross media effect), והוא מעוניין ליישם BAT שאינה BAT מיטבית, עליו להציג את כל החלופות מה-BAT המיטבית ועד ה-BAT המוצע וכן את ערך הפליטה המיטבי בו תעמוד ה-BAT המוצעת ולפרט את שיקוליו לבחירה ב-BAT שאינה מיטבית, וזאת לפי המתודולוגיה שבמסמכי ECM BREF (קישור לעמוד אינטרנט ממנו ניתן להוריד את המסמך - Economics and Cross-Media Effects). בהצגת חלופה, יש להציג:
על מגיש הבקשה להציג תוכנית ליישום ה BAT הנבחר לכל אחד מן הפערים שנמצאו בניתוח הפערים (Bat Gap Analysis). התוכנית תכלול גם לוח זמנים לכל אחד משלבי היישום.
את הדיווח יש להכין בהתאם להנחיות המפורטות במסמך ההנחיות של המשרד להגנ"ס.
מטרת הסקר היא להעריך את השפעת מקור הפליטה על ריכוז המזהמים בסביבתו ביחס לערכי איכות האוויר במצב הקיים ולאחר יישום תכנית הפחתת הפליטות. ההערכה תיעשה בהסתמך על מודלים לפיזור מזהמי אוויר. הסקר הסביבתי הינו הליך מקצועי מורכב – יש לבצע אותו באמצעות מומחים רלוונטיים. את הדיווח יש להכין בהתאם להנחיות המפורטות במסמך ההנחיות של המשרד להגנ"ס.
(סעיף 8, עמ' 70) מטרת הסקר להעריך את השפעת קולחי המפעל על ריכוז המזהמים בקולחים ובבוצות המוזרמים או מועברים להשקיה או לסביבה במצב קיים ולאחר יישום תכנית סגירת הפערים. הסקר יבדוק את השפעת הקולחים על יעדי הסילוק הבאים:
כללי:
בחלק מהפרקים במסמך ההנחיות הראשי יש הפניה למסמכים חיצוניים. להלן רשימת המסמכים לפי החלוקה לפרקים:
----------------
קישורים רלוונטיים:
עמודי המדריך הבאים: