מלחמה: סטטוס יישום הרגולציה לצמצום הסיכון מאירוע חומרים מסוכנים
בדקנו מה מצב היישום של הרגולציות השונות: מרחקי הפרדה, ניהול סיכונים משולב, וחיבור לכלי ניטור דיגיטליים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 23/6/2025

על רקע המלחמה עם איראן ומטחי הטילים, ועל רקע פגיעת הטילים בבזן במפרץ חיפה, ובאתרים אסטרטגיים נוספים, מעניין לבדוק מה מצב היישום של הרגולציה לצמצום הסיכון מארועי חומ"ס.

מלבד התנאים בהיתר רעלים, המשרד להגנ"ס משתמש בכמה כלי רגולציה מתקדמים כדי לצמצם את הסיכון לארוע חומ"ס, בינהם:

  1. מדיניות מרחקי ההפרדה
  2. מדיניות לניהול סיכון משולב (בשגרה, סייבר ורעידת אדמה)
  3. ניטור דיגיטאלי: חיבור של הגלאים במפעלי חומ"ס למוקד של המשרד להגנ"ס

מדיניות מרחקי ההפרדה שהחלה להיות מיושמת בשנת 2011, נועדה לצמצם את הסיכון לאוכלוסייה באמצעות קביעת מרחקי הפרדה בין מקורות סיכון נייחים (מתקנים עם חומ"ס) לבין ריכוזי אוכלוסייה, והיא מיושמת במלואה בכ-99% מ-350 המפעלים הרלוונטיים.

במקביל למדיניות מרחקי הפרדה, המשרד להגנ"ס החל לפני כ-3 שנים ליישם גם מדיניות לניהול סיכונים משולב שנועדה למנוע אירועי חומרים מסוכנים בעקבות תקלות תפעוליות בשגרה, בעקבות התקפות סייבר ובעת רעידת אדמה (שבחלקן החלו להיות מיושמות בשנים קודמות). המדיניות המשולבת הזו, מיועדת ליישום בכ-120 מפעלים שמסווגים כ-teir1 לפי דירקטיבת סווסו SEVESO האירופאית, והיא מיושמת מאז שנת 2022 בכ-30 מפעלים רלוונטיים בשנה.

לצד זה החל המשרד להגנ"ס בשנים האחרונות ליישם מדיניות של הצבת גלאי חומ"ס שמחוברים למערכת ניטור דיגיטלית שמתריעה בזמן אמת על דליפת חומ"ס, ומחוברת למוקד הסביבה של המשרד להגנ"ס, על מנת לקצר את זמני התגובה לאירוע חומ"ס. יותר  מ-40 מפעלים כבר יישמו את המדיניות הזו ומחוברים למוקד הסביבה של המשרד להגנ"ס, ועוד 40 מתוכננים להשלים את התהליך בשנתיים הקרובות.

לפניכם פרטים נוספים.


כתבות רלוונטיות:

  1. עשור למדיניות מרחקי הפרדה: 99% מהמפעלים עומדים בדרישות, 28.7.2022
  2. עדכון מדריך לניהול סיכונים במפעלים המשתמשים בחומרים מסוכנים, 04.01.2023
  3. פרסום חוזר של התנאים להיתר רעלים להצבת גלאי חומ"ס, 06.04.2021
  4. הפגיעה בבזן: ראש העיר חיפה והירוקים קוראים לקדם את סגירת המתחם, 19.06.2025
  5. מידע נוסף על חומרים מסוכנים | infospot

מדיניות מרחקי ההפרדה

כאמור, מדיניות מרחקי ההפרדה של המשרד להגנ"ס חלה על 347 מפעלים בישראל, כאשר 343 מהמפעלים עומדים בדרישות, ו-4 מפעלים נמצאים בתהליך יישום המדיניות. מבין המפעלים, 125 ממוקמים במחוז הדרום, 65 במחוז חיפה, 28 במחוז ירושלים, 65 במחוז מרכז, 58 במחוז צפון ו-6 בתל-אביב.

מנתוני המשרד להגנ"ס עולה ש-261 מהמפעלים (75%) רק ביצעו את שלבי הסקר והדיווח, אך לא נדרשו לבצע פעולות כדי לעמוד בדרישות. ב-48 (14%) מהמפעלים הוטמעה תוכנית יישום ו-34 (10%) מפעלים הפחיתו חומרים מסוכנים והם כבר לא נדרשים למרחקי הפרדה.

בזכות יישום המדיניות, כ-27,600 בני אדם יצאו מכלל סכנה לתמותה בגלל קרבתם למתקנים מסוכנים ו-737,000 בני אדם כבר אינם חשופים לסיכונים בריאותיים חמורים. כמו כן הוסרו הגבלות התכנון שחלו על שטחים בהיקף של 879,000 דונם של קירבתם למקורות סיכון.

בימים אלה עובדים במשרד להגנ"ס על התאמת הספים ורשימת החומרים המופיעים במדיניות לחוק הרישוי הסביבתי המשולב החדש וכן על מתן מענה לכלל החומרים הרעילים וכלל התרחישים. לצד זה גם עמלים במשרד על תיקוף נוהל המדיניות וגיבוש פורמט של סקר מרחקי הפרדה.

מדיניות ניהול סיכונים משולב

מטרת מדיניות ניהול הסיכונים המשולב של המשרד להגנ"ס היא לצמצם את הסיכוי להתרחשות אירוע חומרים מסוכנים משמעותי ולהפחית את השפעתו אם יתרחש, בעקבות אירועים תפעוליים בשגרה, בעקבות התקפות סייבר ובעת רעידת אדמה. המדיניות מבוססת על דירקטיבת סווסו ויישומה בגרמניה.

המדיניות מתפרסמת בצורת מדריך שמהדורתו השלישית פורסמה בשנת 2023. המדריך מכווין את המפעלים כיצד לצמצם את הסיכונים באמצעות כלים פיזיים, הנדסיים ואדמיניסטרטיביים.

המהדורה הראשונה של המדריך פורסמה ב-2019. כשנה לאחר מכן יצאה המהדורה השנייה שבה אוחד תהליך ניהול הסיכונים העוסק בסיכוני שגרה עם מדריכי המשרד לניהול סיכוני סייבר ורעידות אדמה. בשנים 2021-2020 בוצע פיילוט ב-7 מפעלים ליישום המדיניות המשולבת, ובמהדורה השלישית של המדריך הוטמעו הערות התעשייה שהתקבלו במהלך הפיילוט. מאז שנת 2022, המדיניות המשולבת מיושמת מדי שנה בכ-30 מפעלי סווסו teir1.

ניטור דיגיטלי של ארועי חומ"ס

עוד אמצעי של המשרד להגנ"ס להפחתת הסיכון מאירוע חומרים מסוכנים הוא התקנת מערכת לגילוי גזים במפעלים המחזיקים בחומרים מסוכנים וחיבורם למערכת שמתריעה אוטומטית בזמן אמת בעת אירועי חומרים מסוכנים, כולל חיבור למוקד הסביבה של המשרד להגנ"ס, במטרה לצמצם את זמני התגובה.

יישום התנאים הנוספים להיתר רעלים בנושא התקנת מערכות לגילוי גזים המסדירים את הדרישה ממפעלים להתקין גלאים לזיהוי והתרעה מפני דליפת חומרים מסוכנים, החל בשנת 2021. תחילה נערך פיילוט ב-7 מפעלים שבמהלכו נאסף מידע לגיבוש בסיס נתונים. ומאז מערכות הגילוי האוטומטיות הוצבו בכ-140 מפעלים ומתקנים בסיווג teir1 של דירקטיבת סוווסו.

מתוכם, 40 מפעלים כבר חוברו למוקד הסביבה ובשנתיים הקרובות יחוברו למוקד עוד כ-40 מפעלים.


חברות לניהול וטיפול בפסולת מסוכנת: