הוראות החישוב והדיווח מפורטות במסמך "תקנון הפעלה והנחיות לדיווח". להלן תמצית ההוראות:
גזי החממה הכלולים במנגנון הדיווח הינם:
להלן שלבי הדיווח:
במערך הדיווח בישראל גבולות הדיווח נקבעים בהתאם לשליטה התפעולית (operational control) של הישות המדווחת (בניגוד לשיטת הבעלות היחסית). בתוך גבולות השליטה התפעולית יש להבחין בין שני סוגי פליטות:
מקורות הפליטה מסווגים בהתאם לארבע קטגוריות:
כל מגזר במשק מאופיין על ידי פליטות ממספר רב של מקורות השייכים לאחת או יותר מהקטגוריות הנ"ל. בהכנת מצאי הפליטות אמור הגוף המדווח למיין את מקורות הפליטה בכל אחד מאתרי החברה לקטגוריות אלה.
שלב זה כולל את איסוף הנתונים הדרושים עבור חישוב פליטות גזי חממה מכל אחד ממקורות הפליטה שאופיינו בשלב ב' לעיל. קובץ האקסל הייעודי שהמשרד להגנ"ס מספק למדווחים, בנוי מגיליונות על פי מקורות הפליטה. בגליונות מזינים את הנתונים ע"פ הנחיות. חישוב הפליטות באקסל נעשה באופן אוטומטי על פי המקדמים הבינלאומיים שנבחרו לפרוטוקול הדיווח, או על פי מקדמים מיוחדים עבור מפעלים שונים.
הישות המדווחת יכולה להחליט באם הדיווח הציבורי שלה יהיה עבור כל אתר או חטיבה בנפרד או שיקיף את כלל הארגון. בהתאם לכך עליה להכין את קובץ הדיווח ולהעבירו למשרד להגנ"ס.
------------
שאלות ותשובות:
מטרת קובץ האקסל היא לשמש ככלי עזר לכימות פליטות. עם זאת, חברה מדווחת לה מערכות תוכנה או קבצים אחרים המיועדים לחישובים אלה יכולה להמשיך ולהשתמש בשלה בתנאי שתשתמש במקדמי פליטה רלוונטיים. מדווח המשתמש בקובץ פנימי משלו לחישוב הפליטות במקום האקסל של מערך הדיווח יהיה צריך לכלול עותק של קובץ זה במאגר הנתונים החסויים בכדי שיהיו זמינים בעת אימות מדגמי.
ישנם מצבים בהם העלות מול התועלת של המשאבים הדרושים לכימות מקורות פליטה מזעריים אינה ניתנת להצדקה לעומת השיפור הלא משמעותי בכמות הפליטות הכלולות בדיווח. לפיכך, בהתאם למקובל בעולם, עד %5 מכלל סך הפליטות יכולות להיחשב כזניחות. כלומר, לא להיות מכומתות בשיטות החישוב המפורטות בתקנון אלא להיחשב בשיטות הערכה כלליות, רק בכדי לתעד שאכן הן מהוות פחות מ- 5% מסך הפליטות המדווחות.
פליטות יכולות להיחשב זניחות באם הן עומדות בשני קריטריונים יחד: הן מהוות פחות מ 5% מכלל הפליטות של הארגון וגם פחות מ - 25,000 tCO2e. חישוב המקורות הזניחים יכול להוות אישור לאירגון להימנע מחישובם בשנה העוקבת, ומקובל לחזור על החישוב אחת לשלוש שנים.
במקרים רבים נהוג לבחון ביצועים על פי מדד סגולי (יחסי), כלומר ביצוע ליחידת תפוקה. למשל, פליטות ביחס לכמות ייצור או ביחס להכנסות במקום כמות פליטות אבסולוטית שלא משקפת התייעלות אמיתית. כאמור, ניתן לנרמל את הפליטות על פי כל קריטריון העשוי לתאר בצורה משמעותית את פעילות החברה המדווחת. למשל: טון מוצר, טון חומר גלם עיקרי, מספר עובדים, מספר כלי רכב ועוד. קובץ האקסל הייעודי מאפשר לחברה או מפעל לבצע חישוב מנורמל של הפליטות במסגרת גיליון הסיכום.
חברות נדרשות לבצע חישוב מחדש של פליטות כאשר:
הקביעה אם פליטות הרכב ייכללו במכלול 1 (נכללות בדיווח) או 3 (לשיקול החברה האם לכלול) תיקבע על פי השליטה התפעולית:
אם הרכבים הם בבעלות החברה, והחברה היא המשלמת ורוכשת עבורם את הדלק – אז מדובר במכלול 1 והפליטות נכללות בדיווח. מצד שני, אם רוכשי הדלק הם חברת הליסינג, העובדים או אדם פרטי המשתמש ברכב מדובר במכלול 3 שברירת הדיווח עליו נתונה בידי החברה המדווחת.
----------------
קישורים רלוונטיים:
עמודי המדריך הבאים:
עמודי המדריך:
?מידע נוסף: