סקר גז קרקע
האם אתם צריכים לבצע סקר גז קרקע? מה זה גז קרקע ומה הסיכונים בחשיפה אליו? מי רשאי לבצע סקר גז קרקע? איך בוחרים ספק מתאים? ומה ההבדלים בין סקר גז קרקע פאסיבי ואקטיבי?
  • מאת: מערכת infospot
  • עודכן בתאריך: 01/4/2023

סקר גז קרקע (גז"ק) משמש לרוב כחלק מתהליך בירור חשד לזיהום קרקע [Screening]. בתהליך זה, סקר גז קרקע מהווה בדרך כלל את השלב השני לאחר סקר היסטורי ולפני סקר קרקע, שכן הוא יכול לסייע באיתור מוקדי הזיהום בקרקע וייעול סקר הקרקע שמגיע אחריו. סקר גזי קרקע לא נדרש בכל המקרים, אלא בעיקר כשיש חשד למזהמים שהם חומרים נדיפים או חצי נדיפים.

סקר גזי קרקע יכול לשמש גם לבירור נקודתי, האם יש חדירת גזי קרקע למבנים קיימים והאם יש להתקין בהם אמצעי מיגון ואוורור. לשימושים נוספים של סקר גז קרקע ראו בהמשך.

מה זה גז קרקע?

גזי קרקע הם חומרים מזהמים נדיפים או חצי נדיפים הנודדים בתת הקרקע או במי התהום ועלולים לחדור למבנים דרך סדקים ברצפה, קירות המבנה ואף פירי מעליות ותשתיות. במרבית המקרים, מקור גזי הקרקע בדליפה/שפיכה של מזהמים נדיפים המחלחלים לקרקע, נספגים בה, נודדים דרך סדקים בקרקע או מי התהום ומתנדפים במשך הזמן לאוויר בפני השטח. 

הסיכון בחשיפה לגזי קרקע

החשיפה לגזי קרקע נפוצה בעיקר במרתפים, חניונים תת קרקעיים או חללים בקומת קרקע. חשיפה ממושכת וחוזרת לגזי קרקע עלולה לגרום לתחלואה במגוון מחלות, בהתאם לסוג הגז המזהם. חלק גדול מגזי הקרקע ידועים כמסרטנים לאדם. על פי טיוטת הנחיות של משרד להגנת הסביבה, במקרים בהם נדרש מיגון מפני חדירת גזי קרקע למבנה, אין לשהות במבנה יותר מ- 4 שעות ביממה, אלא אם הותקנו אמצעי מיגון ואוורור וניתן אישור של המשרד להגנת הסביבה.

איזה חומרים מזהמים נחשבים לגזי קרקע? 

על מנת שחומר מזהם ייחשב כגז קרקע, עליו להיות נדיף בתנאי לחץ וטמפרטורה השוררים על פני השטח, שכן אחרת לא יתנדף במצב צבירה גז. קבוצות המזהמים הנחשבים לגזי קרקע הם:

במסמכי ההנחיות לביצוע סקר גזי קרקע אקטיבי ופאסיבי יש רשימות של גזי קרקע הניתנים לגילוי. בנוסף, רשימת ערכי סף לגזי קרקע ניתן למצוא במסמכים:

מי נדרש לבצע סקר גז קרקע

נדרש לבצע סקר גז קרקע בהתאם לתוצאות הסקר ההיסטורי:

  • במידה והסקר ההיסטורי מצביע על חשד להימצאות מזהמים נדיפים או חצי נדיפים בקרקע, יש לבצע סקר גז קרקע.
  • במידה ולא מתקבל מידע מספק מהסקר ההיסטורי להימצאות מזהמים נדיפים או חצי נדיפים, נדרש לבצע סקר גז קרקע לסריקה ראשונית לצורך איתור מוקדי זיהום פוטנציאליים. 
  • במידה ולאחר ביצוע סקר היסטורי עולה שאין חשד להימצאות מזהמים נדיפים או חצי נדיפים בקרקע, סביר להניח שהמשרד להגנ"ס לא ידרוש סקר גזי קרקע.

יש מקרים נוספים בהם נדרש/ניתן לבצע סקר גז"ק, כגון בסיום טיפול בקרקע מזוהמות עם גזי קרקע, או לצורך ניטור יעילות הטיפול בקרקע מזוהמת ועוד, כמפורט במסמכי ההנחיות הרשמיים.

לוחות זמנים לסקר גז קרקע

לוחות הזמנים הכלליים לתהליך של סקר גזי קרקע הם כדלקמן (ייתכנו זמנים אחרים למקרים שונים לכן מומלץ לאמת זמנים אלה מול המשרד להגנ"ס):

  • אישור תוכנית סקר גז קרקע: יש לאשר את תוכנית סקר גז הקרקע עם המשרד להגנ"ס שאמור להחזיר תשובה תוך 30 יום.
  • ביצוע סקר גז קרקע: מרגע אישור הסקר על ידי המשרד, יש לבעל האתר 30 יום לביצוע הסקר ובמידת הצורך ניתן לבקש הארכה של 30 ימים נוספים. הדוגם או מי מטעמו צריכים להודיע למשרד להגנ"ס 10 ימי עבודה מראש לפני ביצוע הסקר על מנת לאפשר לנציג מטעמו של המשרד להיות נוכח במהלך הדיגום. שלב הדיגום עצמו לוקח בד"כ 1-14 ימים בהתאם לשיטת הדיגום ומאפייני האתר. על כך יש להוסיף עוד מספר ימי עבודה עד לקבלת תוצאות המעבדה ולפעמים נדרש זמן נוסף לצורך עיבוד הנתונים.
  • הגשת תוצאות ודו"ח להמשך: יש להגיש דו"ח ממצאים הכולל המלצות להמשך, תוך 60 יום מרגע אישור הסקר על ידי המשרד.

מי רשאי לבצע סקר גזי קרקע

דוגם גז קרקע מוסמך, בעל הסמכה של הרשות להסמכת מעבדות, חייב ללוות ולבצע שלבים שונים בתהליך סקר גזי קרקע כמפורט במסמכי ההנחיות הרשמיים של המשרד להגנ"ס. דוגם גז הקרקע הוא גם זה שחותם על הדו"ח הסופי שמוגש למשרד להגנ"ס.

את בדיקות המעבדה לדגימות חייבת לבצע מעבדה מוסמכת מטעם הרשות להסמכת מעבדות ובהתאם למסמכי ההנחיות הרשמיים של המשרד להגנ"ס.

טיפים לבחירת ספק לביצוע סקר גז קרקע 

עלות שיקום קרקע מזוהמת יכולה להגיע למיליוני שקלים והתהליך יכול להמשך שנים. ביצוע לקוי של שלב סקר גזי הקרקע יכול להוביל למסקנות שגויות ובזבוז משאבים בשלבים הבאים. לכן מומלץ לבחור ספק אמין ומנוסה על פי הדגשים הבאים:

  1. הסמכה ודרישות סף מקצועיות: הנחיות המשרד להגנ"ס מחייבות ליווי של דוגם מוסמך ומעבדה מוסמכת על ידי הרשות להסמכת מעבדות בביצוע סקר גזי קרקע. חובה לוודא כי הספק הנבחר עומד בדרישות אלה. בנוסף, יש דרישות מקצועיות והסמכות נדרשות גם לשלבי התהליך הבאים (דוגמים בשלב סקר קרקע ומעורכי תהליך חקר קרקע בשיטת IRBCA), לכן מומלץ לוודא כי הספק הנבחר לביצוע סקר גז הקרקע עומד בדרישות הסף המקצועיות העומדות בפניכם בהמשך הדרך.
  2. אחריות על שלבי המשך: יש יתרון בבחירת ספק שיכול לקחת אחריות על כל התהליך, לכן חשוב לוודא ניסיון ויכולת ליווי כל שלבי התהליך, במידה ונדרש, גם של שלב שיקום הקרקע.
  3. המלצות: לבקש לדבר עם 2-3 נציגים של חברות שעברו תהליך דומה עם הספק.
  4. לוחות זמנים: לבקש התחייבות ללוחות זמנים.
  5. סיום ההתקשרות: לוודא שההתקשרות לשלב סקר גז הקרקע לא מסתיימת לפני אישור מסקנות הדו"ח על ידי המשרד להגנת הסביבה הכוללות תוכנית הביצוע להמשך (ולא מסתיימת עם אישור הגשת הדו"ח).

---------

ספקים לטיפול בזיהום קרקע:

חברה איש קשר טלפון מייל
ורידיס דורון בכר 054-9360419 verisoil@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
גרינסויל ארז רמון 054-9360575 greensoil@infospot.co.il
טיבכו רותם נסל 072-3942060 tibco@infospot.co.il
וזה אקולוגיה מוריה סחלי 072-3925243 vasa@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>


לעמוד הבא: סקר קרקע >>>


מסמכים רלוונטיים:

  1. הנחיות למיגון מבנים בפני חדירת גזי קרקע, 08.2016, המשרד להגנ"ס [pdf]
  2. הנחיות לסקר גז קרקע פסיבי, 06.2015, המשרד להגנ"ס [pdf]
  3. הנחיות לסקר גז קרקע אקטיבי, 07.2021, המשרד להגנ"ס [pdf]
  4. מסמך המדיניות בתחום זיהום קרקע , 08.2017, המשרד להגנ"ס [pdf]
  5. רשימת ההנחיות המקצועיות של המשרד להגנ"ס בנושא קרקעות מזוהמות, 11.2016 המשרד להגנ"ס [pdf]

קריאה נוספת:

  1. הנחיות חדשות לזיהוי ומיגון מבנים בהם יש גזי קרקע, 28.08.2016
  2. סקר גז קרקע אקטיבי או פסיבי? 10.07.2016
  3. מאמר: דיגום גזי קרקע פסיבי ואקטיבי, 22.10.2015
  4. עודכנו ההנחיות לביצוע סקר גז קרקע פאסיבי, 28.06.2015
  5. הקלה בערכי סף לגזי קרקע בחניה תת קרקעית, 08.01.2018
  6. מסמך הנחיות חדש לדיגום אוויר הבוחן חדירת גזי קרקע למבנה, 03.08.2017