במהלך ישיבת ועדת השרים לענייני רגולציה שנערכה ביום שני האחרון, הוחלט לאשר הקלה בתדירות הגשת סקר התייעלות אנרגטית וכן הקלה בהגשת דוח אנרגיה שנתי על ידי ממונה אנרגיה. זאת לצד החלטה לבטל את החובה לביצוע בדיקת צריכת חשמל של מכשירי חשמל ביתיים על ידי מעבדה מורשית בישראל על מנת לאמת את נתוני תווית האנרגיה של היבואן.
אפילו ראש הממשלה, בנימין נתניהו התייחס לנושא:
נזכיר כי עד היום, צרכן אנרגיה הצורך מעל 1,153,846 קוט"ש (או 300 טון שווה ערך מזוט), חייב במינוי ממונה אנרגיה, הגשת דו"ח צריכת אנרגיה שנתי למשרד האנרגיה, וחובות נוספות המפורטות בתקנות מקורות אנרגיה (פיקוח על יעילות צריכת אנרגיה) 1993.
כעת, לפי הודעת משרד האנרגיה בוועדת הרגולציה, הוחלט לצמצם את קבוצת הצרכנים המחויבים בדיווח ולהקטין את תדירות הדיווח משנה לשנתיים. הנוסח המעודכן של התקנות טרם פורסם, כך שלא ברור מה הקריטריון החדש והאם יהיו שינויים נוספים בתקנות אלה.
נזכיר כי התקנות הרלוונטיות קיימות משנת 1993 ומחייבות כל ארגון בעל צריכת אנרגיה הגבוהה מכ – 7.7 מיליון קוט"ש בשנה (או 2,000 טון שווה ערך מזוט), לבצע אחת לחמש שנים סקר אנרגיה לאיתור פוטנציאל להתייעלות אנרגטית, ולאשרו מול משרד האנרגיה.
לאחרונה דיווחנו על פרסום טיוטה לעדכון תקנות אלה, שדווקא החמירה את הדרישות והורידה את קריטריון הסף כך שהתקנות יחולו על קבוצת מפעלים גדולה יותר. אך כעת, לפי הפרסום החדש, נראה שהרגולציה הולכת לכיוון ההפוך, היות ומשרד האנרגיה הודיע בוועדת הרגולציה, כי הוחלט להקטין את התדירות לביצוע סקרי אנרגיה מחמש לשבע שנים.
גם כאן, הנוסח המעודכן של התקנות טרם פורסם, כך שלא ברור האם התיקון יכלול שינוים נוספים שהוצגו בטיוטה האחרונה, או שינויים אחרים.
שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ: "ההחלטה על ההקלות ברגולציה, שהתקבלה במסגרת התכנית הממשלתית להפחתת הנטל הרגולטורי, תקל על צרכני האנרגיה במגזרים התעשייתי, מסחרי, ציבורי. במקביל להקלות ברגולציה, המשרד ממשיך לפעול לייעול צריכת האנרגיה במשק".
ראש הממשלה בנימין נתניהו: "במדינת ישראל יש עודף רגולציה. ועדת השרים הזאת נפגשת על מנת להפחית את הנטל הזה שעולה הרבה כסף לאזרחים וגם לעסקים... מפעלים ועסקים, יש להם סקר אנרגיה מיוחד כל כמה שנים - זה עולה הרבה כסף וזה טרטור גדול מאוד - אנחנו הולכים להאריך את התקופה של אותו סקר אנרגיה, כדי להקל גם על המפעלים. אנחנו מתחילים בקרב הגדול נגד עודף הרגולציה במדינת ישראל, נגד עודף הבירוקרטיה. מי שייהנה מזה זה הצרכנים והעסקים במדינת ישראל".
------
קישורים רלוונטיים