אסבסט: בהשקעה של 200 מיליון ₪ טופלו 80% מהאתרים המזוהמים
במסגרת הפרויקט שהחל במרץ 2011 פונו בארבע השנים האחרונות כ-240 אתרים. כ- 44 אתרים נוספים צפויים לעבור פינוי בקרוב ולהביא את הפרוייקט לסיומו
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 16/7/2015

פרוייקט פינוי האסבסט בגליל המערבי החל לפני כארבע וחצי שנים, בהתאם לסעיף 74 בחוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק (2011). החוק הותקן בעקבות מודעות הולכת וגוברת לנזקי האסבסט והקשר בינו לבין מחלת הסרטן.

לפי סעיף 74 לחוק האסבסט, המדינה אחראית לממן את הפרוייקט יחד עם רשויות מקומיות רלוונטיות וחברות אסבסט שפעלו בעבר באזור. בעקבות כך, הוטל על חברת "איתנית", שאחראית למירב האסבסט בגליל המערבי, לממן כמחצית מהפרוייקט עד לסכום של 150 מיליון ש"ח. "איתנית" פעלה בעבר בצפון נהריה וייצרה מוצרי אסבסט-צמנט ששימשו בין היתר כמצע לריצוף ותשתיות שבילים.

במהלך ארבע השנים האחרונות הושקעו בפרויקט כ-200 מיליון ש"ח, 93 מיליון מתוכם בהשקעת חברת "איתנית". בתקופה זו, שהחלה במרץ 2011, אותרו ופונו מאסבסט כ-240 אתרים, והמשרד להגנת הסביבה מעריך כי נותרו כ-44 אתרים הדורשים פינוי. היקף האסבסט שפונה עד כה עומד על כ-71,500 קוב.

מה הבעיה הסביבתית עם אסבסט?

האסבסט היה בעבר בשימוש נפוץ ברחבי העולם הודות לתכונותיו המיוחדות, בהן עמידות בפני אש, וכן עמידות בפני חום ומים. במשך שנים היה ידוע כי אבק האסבסט, שמשתחרר כשאסבסט מתפורר, מזיק לבריאות. אך רק לקראת סוף המאה ה – 20 הוא הוכח כמסרטן ואז החלה חקיקה תואמת בעולם, שהגיעה לישראל בשנת 2011 עם החוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק.

חשוב לדעת כי האסבסט מזיק לבריאות רק כאשר הוא במצב התפוררות, לכן אין מניעה מלשהות במבנים בהם מותקן אסבסט-צמנט במצב תקין וכל עוד האסבסט לא מתפורר ולא מתבצעת עבודה הגורמת להתפוררות החומר ולפיזורו באוויר, לא נשקפת סכנה לבריאות.

בישראל, כמו בעולם, נעשה שימוש נרחב באסבסט לשימושים שונים, בין היתר כגגות מבנים העשויים מלוחות אסבסט-צמנט, כחומר בידוד מאש במבנים וכמצע לשבילים ודרכים. המדינה לקחה על עצמה לטפל ולממן חלקית את הסרת המפגע רק במקומות בהם נעשה שימוש באסבסט כמצע לשבילים. בשאר המקרים, האחריות על פינוי האסבסט, במידה והוא במצב התפוררות, היא על בעל הנכס.

מי רשאי לעסוק בפינוי אסבסט?

בגלל שאבק אסבסט הוא חומר מזיק לבריאות ומסרטן, רק בעלי מקצוע עם אישור מאת המשרד להגנ"ס מורשים לטפל בהסרת אסבסט. להלן רשימת קבלני אסבסט מורשים המעודכנת ליום 6.07.15. הרשימה מפרידה בין טיפול באסבסט פריך לבין אסבסט-צמנט.

---

קישורים רלוונטיים:

  1. סיכום מפגש מקצועי בנושא התקדמות הפרוייקט מחודש מרץ האחרון, [pdf]
  2. סעיף 74 בחוק למניעת מפגעי אסבסט ואבק מזיק (2011)
  3. רשימת קבלני אסבסט מורשים, המשרד להגנ"ס [xls]
תגיות: פרוייקט פינוי אסבסט בגליל המערבי , חוק האסבסט , חברת איתנית ,