ועדת הפנים והגנת הסביבה של הכנסת אישרה אמש את התיקון של החוק למניעת מפגעי אסבסט, כך שהוא דוחה את תאריך היעד שבו צה"ל יהיה חייב להסיר אסבסט מכלי הטיס שלו.
לפי התיקון המוצע, רכיבי אסבסט המותקנים במנועים של כלי טיס פעילים יוסרו עד 31 בדצמבר 2027 ורכיבים שאינם מותקנים במנועים יוסרו עד 31 בדצמבר 2030. מדובר על דחייה של 12 שנים מתאריך היעד המקורי שנקבע בחוק לשנת 2018.
בשנת 2018 צה"ל הודיע למשרד להגנ"ס שהוא לא עומד בלוחות זמנים, ומאז הנושא נמצא בדיונים עד לאחרונה, אך בינתיים ההסרה של האסבסט מתקדמת, ובחיל האוויר טוענים כי הוסרו 80% מרכיבי האסבסט בכלי טיס.
כמו כן, כבר לפני 5 שנים דיווחנו שהמשרד להגנ"ס הטיל על צה"ל עיצום כספי של כ-1.4 מיליון ₪ בשל העיכוב בהסרת האסבסט מכלי הטיס, וכעת אנחנו מדווחים שרק בשנת 2024 צה"ל שילם את סכום העיצום.
קישור להצעה לתיקון החוק בתחתית הכתבה.
כתבות רלוונטיות:
בחוק למניעת מפגעי אסבסט שגובש בשנת 2011 בוועדת הפנים והגנת הסביבה כדי להגן על הציבור מפני נזקי האסבסט, נקבעה שורה של חובות להסרת החומר המסוכן בשימושיו השונים, לרבות בתעשייה, במבני ציבור ובצה"ל. בסעיף המתייחס לצה"ל נקבע שהוא נדרש להפסיק את השימוש באסבסט בציוד ובכלי הרכב השייכים לו בתוך 7 שנים, עד תחילת חודש אוגוסט 2018.
כאמור חיל האוויר לא הספיק להסיר את האסבסט מכל כלי הטיס עד תאריך היעד בשנת 2018, ואתמול ועדת הפנים והגנ"ס של הכנסת אישרה תאריכי יעד חדשים, עד סוף שנת 2030.
בנוסף לכך, התיקון לחוק פוטר את צה"ל מחובת הסרת רכיבי אסבסט בכלי טיס שאינם בשימוש, כל עוד כלי הטיס מוחזקים באתר ייעודי ושיש בקרה על תנאי החזקתו – הכוונה בעיקר למוזיאון חיל האוויר. כמו כן התיקון מאפשר לפטור את צה"ל מלהסיר רכיבי אסבסט "כלואים" מכלי טיס, בכפוף לחוות דעת של הגורם המוסמך בצה"ל.
תיקון החוק גם מטיל על צה"ל להגיש דוח רבעוני ודוח שנתי באשר לעמידה בתוכנית הסרת רכיבי האסבסט.
---
מסמכים רלוונטיים: