דיון היסטורי על עתיד תחנות הכח הפחמיות בישראל
להתקין סולקנים בעלות של מיליארדים? או להשבית את היחידות הפחמיות, להשקיע באנרגיה מתחדשת ולהעלות את תעריף החשמל? למה זה בעיה ארצית ולא מקומית? איך זה קשור לעובדי חברת חשמל?
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 19/7/2016

לראשונה בהיסטוריה של ישראל, התקיים השבוע דיון ציבורי פתוח, עם נציגי הגורמים הרלוונטיים, על עתיד תחנת הכח הפחמית אורות רבין בחדרה, תחנת הכח הגדולה בישראל וגם המזהמת ביותר. הדיון התקיים במסגרת תהליך אישור היתר פליטה לאוויר לתחנת הכוח. נכחו בדיון נציגי המשרד להגנ"ס, משרד הבריאות, רשות החשמל (משרד האנרגיה), רשות החירום הלאומית, חברת החשמל, עיריית חדרה, עיריית פרדס חנה, איגוד ערים לאיכות סביבה שרון וכרמל, ארגונים ירוקים, תושבים ועוד. היה מעניין.

רקע

שתי תחנות הכח הפחמיות של חברת חשמל [חח"י] בחדרה ואשקלון, האחראיות לכ 40% מיכולת ייצור החשמל של חח"י, הן בעלות התרומה המשמעותית ביותר לפליטות מזהמים לאוויר בישראל מסוג גופרית דו חמצנית [SO2] תחמוצות חנקן [NOx] , חלקיקים נשימים [PM], פחמן דו חמצני [CO2] ועוד. הסיבה לכך היא שהשימוש בפחם מאוד מזהם, הרבה יותר מזהם משאר הדלקים ובמיוחד בהשוואה לגז טבעי.

בשנים האחרונות מתנהלים פרויקטים בעלות של מיליארדי שקלים להתקנת מתקנים להפחתת הפליטות בשתי התחנות הפחמיות, אך עדיין נותרו 4 יחידות ייצור חשמל בתחנה בחדרה המהוות כ- 50% מהספק הייצור של התחנה – ללא שהוחלט על פתרון לצמצום הפליטות מהן .

חשוב להבין, השימוש בפחם יימשך בעשורים הקרובים ביחידות 5+6 בחדרה ובתחנת הכח הפחמית באשקלון בהם מתקינים סולקנים ואמצעים נוספים להפחתת פליטות. לכן, הדיון על הפחתת השימוש בפחם, מתייחס כרגע רק ליחידות 1-4 בתחנת רבין.

החלופות להפחתת פליטות מיחידות 1-4 בחדרה

על הפרק עומדות 2 חלופות עיקריות לבעיית הפליטות של יחידות 1-4 בתחנת הכח אורות רבין בחדרה:

  1. השבתה הדרגתית עם או בלי אפשרות לשימור ותוך כדי הסתמכות על מתקני ייצור אחרים (קיימים או חדשים) הפועלים על גז וקידום של מתקני אנרגיה חלופית.
  2. התקנת סולקנים ואמצעים נוספים להפחתת פליטות (באופן דומה למה שמתבצע ביחידות 5+6 בחדרה וליחידות באשקלון) והמשך השימוש בפחם.

השפעת הפחם על תחלואה ותמותה מוקדמת

הטיעון המרכזי להשבתת היחידות הוא כמובן שהשימוש בפחם מזיק לבריאות הציבור וגורם לתחלואה עודפת ותמותה מוקדמת רחבת היקף. המשרד להגנת הסביבה מציג נתון לפיו הפסקת השימוש בפחם בשתי תחנות הכח הפחמיות באשקלון ובחדרה (על הפרק רק השבתה אפשרית של יחידות 1-4 בחדרה) צפויה למנוע תמותה מוקדמת של כ- 200 בני אדם בשנה.

המשרד להגנ"ס הציג נתונים נוספים שמלמדים כי גם לאחר התקנת סולקנים על התחנות הפחמיות, הצפויים להביא להפחתה משמעותית בפליטות, התרומה של התחנות הפחמיות לזיהום האוויר בישראל עדיין תהיה גדולה. 


מקור: המשרד להגנ"ס

נציגי חברת חשמל, טענו, כי נתוני איכות האוויר, כפי שמשתקפים מתחנות הניטור, הם טובים וכי נוכחות המזהמים באוויר נמוכה בחצי מערך הסף המרבי. לדבריהם, האמירות והחישובים על תחלואה עודפת ותמותה מוקדמת כתוצאה מזיהום האוויר שמקורו בתחנות הפחמיות מבוסס על דו"ח קרסנטי המבוסס על מחקר אחד בלבד, בריטי, לא תקף, שרלוונטי לאזור בו הוא נמצא ולכן לא ניתן להשליך ממנו לישראל ותחנת הכח אורות רבין. בנוסף, נטען כי בשנה האחרונה, ה- EPA, פרסם מחקר בו לא הוכח קשר סטטיסטי מובהק  בין הפליטות של גופרית דו חמצנית [SO2]  בתחנות כח לבין תמותה.

מנגד, נציג משרד הבריאות דחה את הטענות של חברת החשמל ואמר כי יש הרבה מחקרים, כולל מהשנים האחרונות, המצביעים על השפעה מזיקה על בריאות התושבים באזור כתוצאה מזיהום אוויר שבא מתחנות הכח הפחמיות. לדבריו ב 2013 הכריז ארגון הבריאות העולמי כי זיהום האוויר הוא גורם סיבתי לסרטן, מחלות לב ומחלות נשימתיות ולכן אין צורך להוכיח שוב את הקשר בין זיהום אוויר לתחלואה.

טווח השפעה רחב | בעיה ארצית ולא מקומית

נציגי המשרד להגנת הסביבה הסבירו כי טווח ההשפעה של זיהום האוויר מהתחנות הפחמיות מגיע ליותר מ- 60 ק"מ ולכן אינו בעיה מקומית של חדרה אלא של מרבית התושבים במדינה.

בטחון אנרגטי

נציגי חברת חשמל, טענו בדיון, כי מכל הבדיקות שהם עשו, יחידות 1-4 הם עוגן למערכת ההולכה לצפון שבלעדיהם אי אפשר להבטיח בטחון אנרגטי ושלא יהיו הפסקות חשמל. בנוסף ציינו כי חשוב לשמור על תמהיל הדלקים. גם נציג רשות החירום הלאומית דיבר ואמר כי פחם הוא מקור האנרגיה הכי פחות פגיע ביחס לכל שאר הדלקים. ולכן חשוב לשמר גם יכולת זו.

מנגד, מנכ"ל המשרד להגנ"ס, ישראל דנציגר, אמר בדיון, כי הביטחון האנרגטי יגיע מפיזור אמצעי ייצור החשמל תוך התבססות הולכת וגדלה על מקורות אנרגיה חלופיים ולא מהתבססות על מספר תחנות כח בודדות.

בנוסף, הוצגה חלופת השבתת יחידות 1-4 ושימורן כך שבמצב חירום, ניתן יהיה להפעיל אותם על פחם בתוך 5-14 ימים.

כסף, כסף, כסף

הפרויקט של התקנת סולקנים יעלה מיליארדי שקלים. על זה אין עוררין. מנגד, הפחם הוא מקור האנרגיה הזול ביותר והפחתת השימוש בו תביא לעליית תעריף החשמל. אלה הטיעונים הבסיסיים על ההיבט הפיננסי. אבל מומלץ לצלול קצת יותר עמוק.

המצדדים בהשבתת היחידות (ונגד התקנת הסולקנים) טוענים כי יחידות החשמל 1-4 הן ישנות (בנות 35 שנה), בעלות ביצועים נמוכים ועם הרבה תקלות ושעל מנת להאריך את תקופת החיים המרבית שלהן ב- 20 שנה נוספות, יש צורך בהשקעות אדירות. בנוסף, מדובר בהשקעה בטכנולוגיה ישנה, שתביא להפחתת פליטות פחות משמעותית מהחלופות. בנוסף, הם מסבירים כי אפשר לנצל את התקציב הנ"ל לקידום אנרגיה ירוקה ו/או רכישת טורבינת גז שיפלטו הרבה פחות ויחזיקו מעמד לזמן ממושך יותר.

ח"כ יעל כהן פארן, טענה כי הפחם לא זול יותר מגז טבעי במידה ולוקחים בחשבון את כל העלויות החיצוניות ואמרה כי גם אם לא משקללים את העלויות החיצוניות, מחיר הפחם זול יותר כי יש לו הטבת מס שהמדינה נתנה, ממנה לא נהנה הגז הטבעי.

מנגד, נציגת רשות החשמל, הסבירה כי המהלך האחרון של הורדת השימוש בפחם ב 19% (שייצא לפועל ב 2017), מוביל לעלייה בתעריפי החשמל ב 2%, והפסקת השימוש ביחידות 1-4, צפויה להביא לעלייה נוספת בתעריף.

מי מחליט בסופו של דבר? ומה הפתרון?

הקריאה שיצאה מפי מרבית הדוברים הופנתה למשרד האנרגיה ולשר האנרגיה יובל שטייניץ, שלדבריהם מחזיקים בסמכות לקבוע את העתיד של יחידות 1-4. גם נציגי חברת חשמל אמרו כי היה וממשלת ישראל תקבל החלטה לסגור את היחידות, הם יקיימו את ההחלטה.

אחד הדברים המעניינים ביותר בדיון נאמרו על ידי ח"כ יעל כהן פארן ונציגי ציבור שהיו בעבר עובדי חברת חשמל. מדבריהם, ניתן היה להבין כי אחת הסיבות בגינן חברת חשמל מתנגדת לסגירת יחידות 1-4 היא הרצון לשמר את כוח האדם הדרוש לתפעול היחידות הפחמיות. הם הוסיפו כי במידה ויאפשרו לחברת חשמל להשתלב מחדש בתחום של ייצור חשמל, בין אם מגז או מאנרגיה מתחדשת, אז חברת חשמל תסיר את התנגדותה להשבתת היחידות הפחמיות המדוברות. ח"כ יעל כהן פארן: "נוצר מצב כזה שעובדי חברת חשמל הם בעלי האינטרס להשאיר את התחנות הפחמיות מכיוון שדוחקים אותם לפינה ולא מאפשרים להם להיכנס לתחום של אנרגיות מתחדשות".

עוד נאמר, כי כל עוד היחידות הפחמיות פועלות, הן מעכבות הקמה של יחידות ייצור חשמל חדשות מגז ו/או אנרגיה מתחדשת, היות ואין צורך בייצור חשמל נוסף.

התייחסויות

ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנ"ס: "יצור חשמל בתחנות הכח הפחמיות מהווה חלק מרכזי ומשמעותי מאוד בזיהום האוויר בישראל, והוא גורם לכ-200 מקרי מוות מוקדם בכל שנה! וזה עוד לפני שדיברנו על תחלואה מוגברת במחלות לב וריאה אצל ילדים, נשים בהריון וקשישים. את זה אנחנו מבקשים לשנות.

פניתי ואני פונה שוב לשר האנרגיה בבקשה לשקול מחדש את החלטתו להתקין סולקנים ביחידות 1-4. לדעתי, אין להאריך את משך חייהן של יחידות אלה, אלא להשביתן ולשמרן כגיבוי בזמני חירום בלבד.

שלא יספרו לכם על עתות חירום ועל עלטות. הדרך להימנע מהן היא לבסס רשת מבוזרת של ייצור חשמל – גז מתמר ולוויתן, אנרגיה סולארית, אגירה שאובה וכו'. רק ככה נביא ביטחון.

זו תהיה ההחלטה שתוביל אותנו קדימה במקום להתקבע בעבר, החלטה שתמנע תמותה ותחלואה, תביא לביטחון אנרגטי בשגרה ובחירום ותחסוך למשק מיליארדים רבים".

חברת אקוטריידרס, הפעילה מזה שנים רבות בשוק האנרגיה בישראל, ביצעה עבודה רחבת היקף עבור המשרד להגנת הסביבה, בשילוב יועצים כגון דן ויינשטוק, לשעבר ראש מנהל החשמל במשרד האנרגיה ומנהלי עבר של תחנות הכוח של חברת החשמל (כולל תחנות הכוח אורות רבין, רוטנברג, אשכול ועוד). העבודה בחנה לעומק את ההספק שיידרש למשק בגין השבתת היחידות באורות רבין, את העלויות הכרוכות במהלך וכן את העלות לכל אלטרנטיבה לייצור חשמל, את ההיתכנות הטכנית לביצוע שימור של היחידות המושבתות על מנת לאפשר למשק להחזיר את התחנה לשימוש בפחם בעתות של חירום לאומי ועוד.

מנכ"ל אקוטריידרס, מר עומר תמיר, אמר לנו: "העבודה שבוצעה מהווה כרגע בסיס לדיון רחב היקף בין משרדי הממשלה השונים האמונים על תכנון משק החשמל ולכן אין באפשרותנו לפרסם באופן מלא את מסקנות העבודה. עם זאת, חשוב להבין כי אין צד רע בדיון. כל השותפים מעוניינים להבטיח משק חשמל יציב ויעיל הן בעתות שגרה והן בחירום, תוך צמצום למינימום הכרחי בפגיעה סביבתית. כפי שהמלצתנו במסגרת העבודה של הוועדה הבין-משרדית להפחתת פליטות גזי חממה, לשינוי סדר ההעמסה של תחנות הכוח, אשר רבים הביטו עליה בתמיהה כאשר הועלתה לראשונה, התקבלה לבסוף וכתוצאה ממנה שר האנרגיה הורה לחברת החשמל להפחית את השימוש בפחם ב- 19%, אני סמוך ובטוח כי גם כאן לאחר שמשרדי הממשלה יבחנו את העבודה לעומק, יגבר השכל הישר ותתקבל ההחלטה הטובה ביותר עבור אזרחי ישראל"

אדם טבע ודין: "לעמדת 'אדם טבע ודין', התקדמות מדינת ישראל בתחום האנרגיה המתחדשת וההתייעלות האנרגטית היא איטית ולפיכך, כל עוד לא מתקבלת החלטה חד-משמעית על סגירת תחנת הכח הפחמית בחדרה, יש ליישם במהירות את פרויקט הסולקנים

בחוו"ד לשימוע שכתבו ד"ר אריה ונגר, מומחה לכימיה אטמוספרית, ראש תחום איכות אוויר ואנרגיה ב'אדם טבע ודין' ועו"ד לי-היא גולדנברג, ראש תחום כלכלה סביבתית בארגון נכתב: "על פי תפיסתנו חלק משמעותי מתמהיל הדלקים בישראל צריך להתבסס על ייצור חשמל ממקורות אנרגיה מתחדשים ומהתייעלות וחיסכון באנרגיה. עם זאת, ניסיון העבר מראה כי ההתקדמות בנושאים אלה היא, לצערנו, איטית מאד. ממשלות ישראל קבעו יעדים שונים בעבר, שלהבנתנו אינם יעדים שאפתניים ומספקים, ואף בהם היא אינה קרובה לעמוד".

כאמור, לעמדת 'אדם טבע ודין' אם בתוך חצי שנה לא תתקבל החלטה מחייבת על סגירת יחידות 1-4 בתחנת הכח בחדרה, אשר יעוגנו בכלי חוקי, תדרוש 'אדם טבע ודין' את יישום התקנת הסולקנים במהירות".

--------

קישורים רלוונטיים:

  1. מצגת: דיון ציבורי בהיתר הפליטה לתחנת הכח "אורות רבין", המשרד להגנ"ס
  2. איגוד ערים אזור השרון והכרמל קורא לסגור את יחידות 1-4, 04.07.2016
  3. בשקט בשקט מוכרעת ההחלטה החשובה ביותר על עתיד זיהום האוויר בישראל, 13.03.2016
  4. שימוע למנהלי תחנת כוח של חברת חשמל, 19.05.2016
  5. שר האנרגיה מצהיר על הפחתה של 15% בשימוש הפחם של חברת החשמל, 31.12.2016
  6. שר האנרגיה לתושבי אשקלון: "על חברת החשמל לסיים במהרה את התקנת הסולקנים", 29.12.2016
  7. זיהום אוויר מייצור חשמל | infospot

 

--------

ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר:

חברה איש קשר טלפון מייל
EnviroManager גיא פרנקל 072-3712245 envirom@infospot.co.il
איירלאב אודי רועה 054-9360352 airlab@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>
תגיות: זיהום אוויר , סולקנים , חברת חשמל , היתר פליטה ,