שבוע שעבר התרחשה דליפה של אמוניה במפעל "הוד חפר" שבעמק חפר, ככל הנראה בעקבות עבודות תחזוקה שבוצעו בצנרת המפעל. כוחות משטרה והצלה הגיעו למקום, טיפלו וניטרו את הדליפה. לדבריהם, הפעם מדובר היה בדליפה קטנה ותוצאות ניטור שנעשה הראו כי אין סכנה לסביבת המפעל. המשרד להגנת הסביבה בודק את נסיבות האירוע.
לפני כחמישה חודשים התרחש אירוע דליפה גדול באותו מפעל, כאשר חיתוך של צינור המוביל אמוניה אז גרם לדליפה של 8 טון מהחומר ולמות כבאי. באירוע היו גם 20 נפגעים. בעקבות האירוע ביקש השר להגנת הסביבה דאז, עמיר פרץ, מהמשטרה הירוקה לבדוק האם המפעל עמד בדרישות היתר הרעלים שברשותו בזמן האירוע ולפניו. בשלב זה לא ברור היכן עומדת החקירה.
במקביל, היום דווח על דליפת אמוניה נוספת, הפעם במפעל תנובה בעפולה, שבעה צוותי כיבוי פעלו לסגירת ברז המגופים, בעודם לבושים עם חליפות אטומות, ולמנוע התפשטות נוספת של הגז. לאחר סגירת הברז בוצע בדיקת ניטור הערכים באוויר ולאחריה הושגה שליטה על האירוע ללא כל נפגעים.
בעקבות ריבוי התאונות עם אמוניה בשנים האחרונות ופוטנציאל הסיכון של החומר במתקנים גדולים, החליט המשרד להגנת הסביבה לעדכן את התנאים הנוספים לשימוש באמוניה ובינואר 2015 פרסם את טיוטת תנאים נוספים למערכות קירור באמוניה, אשר לא פורסמה להם גרסה סופית בינתיים. בין היתר, מתייחסים התנאים הללו להגבהת צנרת, דרישה שלא מופיעה בתנאים הנוכחיים, הקמת מאצרות לכל המדחסים, מאצרות לכל מכלי האמוניה, התקנת מערכות אוויר בחדרי מכונות וחדרי מכלים ועוד.
אמוניה (NH3) היא תרכובת של חנקן ומימן ונחשבת לאחד הכימיקלים התעשייתיים הנפוצים בעולם. האמוניה משמשת בעיקר כחומר גלם בתעשייה הכימית והביולוגית. בנוסף, למרות מסוכנותה, בגלל תכונות תרמודינמיות עדיפות היא משמשת כגז קירור במתקנים תעשייתיים (בעיקר מזון). נראה שהשימוש באמוניה במפעל בהוד חפר היה כגז קירור במערכת הקירור.
אמוניה אינה מיוצרת כיום בישראל, אך בעקבות גילויי מרבצי הגז הטבעי בשנים האחרונות, נשקלת האפשרות להקים פעילות כזאת במישור רותם שבנגב, היות וגז טבעי הוא חומר גלם עיקרי לייצור אמוניה. זאת במקביל למהלך שמקדם המשרד להגנ"ס, של העברת מיכל האמוניה הגדול במפרץ חיפה, לאזור פחות מיושב.
---
קישורים רלוונטיים: