האמנם ראשי התינוקות בחיפה קטנים ב 20-30%?
האם נמצאה ההוכחה המקשרת בין זיהום האוויר ממפעלים לתחלואה עודפת במפרץ חיפה? או שמדובר ב"ברווז עיתונאי"?
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 08/2/2016

ארגונים ירוקים, תושבים, טייקונים, פוליטיקאים ומדענים תפסו כותרות בשבוע האחרון סביב סערת זיהום האוויר במפרץ חיפה שהגיעה היום (שני) לדיון בכנסת. למרות הזיכרון הקצר של כולנו, חלקכם בוודאי חשים דה ז'ה וו, כי הרי רק לפני שנה ניתחנו סערה תקשורתית דומה סביב זיהום האוויר במפרץ חיפה. כהרגלנו, ננסה לקחת צעד אחורה, לעשות סדר בדברים, ולהבין מה הסיפור הפעם.

שידור חוזר של דו"ח גרוטו משנה שעברה?

כאמור, לפני כשנה דיווחנו בהרחבה על הסערה התקשורתית שקמה בעקבות חשיפתו של מסמך עליו חתום פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור ממשרד הבריאות, בו הוצגה לראשונה על ידי גורם ממשלתי, עמדה לפיה כנראה קיים קשר סיבתי בין שיעור התחלואה הגבוה של סרטן במפרץ חיפה לזיהום האוויר באזור. אז לא דובר באופן ספציפי על זיהום אוויר מהמפעלים ובסופו של דבר הסערה שככה, בין השאר כתוצאה מהצהרות של גורמים ממשלתיים ועיריית חיפה לפעול בנושא. אחת מהפעולות שהוצגה הייתה מחקר שיתמקד בקשר בין תחלואה לזיהום אוויר במפרץ חיפה – אותו מחקר שמסקנות הביניים שלו הגיעו כעת לכותרות.

המחקר על הקשר בין תחלואה עודפת לזיהום אוויר במפרץ חיפה

המחקר שהגיע כעת לכותרות הוא בעצם ניטור אפידמיולוגי לבדיקת הקשר בין מחלות לזיהום האוויר באזור מפרץ חיפה שהושק לפני כשנה. הניטור אמור להמשך על פני 5 שנים והתוצאות אמורות להיות מושוות לתל אביב וחדרה כאזורי ביקורת.

מי חוקר? אוניברסיטת חיפה מבצעת את המחקר. מנהל פרויקט המחקר הוא פרופ' בוריס פורטנוב מהפקולטה לניהול באוניברסיטת חיפה.

מה תקציב המחקר? תקציב הפרויקט המוצהר הוא כ- 3,500,000 ₪.

מי מממן? איגוד ערים אזור מפרץ חיפה אמור היה לממן את המחקר, מתוך התקציב שלו הנובע בחלקו מאגרות המוטלות על מפעלי התעשייה. בעקבות הסערה שקמה, ועל מנת להבטיח את עצמאות המחקר, המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות לקחו על עצמם את מימון וניהול המחקר.

מי בוועדת ההיגוי? המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות מלווים את המחקר באמצעות ועדת היגוי מקצועית של כ- 10 אנשי מקצוע מאותם משרדים. במקור היו בוועדה גם נציג איגוד ערים מפרץ חיפה ושני משקיפים, מטעם התעשייה, נציג בז"ן ונציג חברת חשמל - אלא שבעקבות הסערה שפרצה והלאמת המחקר ע"י המשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות, גורמים אלה הוצאו מהועדה.

איזה נתונים נבחנים? המחקר אמור להתבסס על מאגרי המידע הבאים: רשם הסרטן הלאומי, רשומות "טיפת חלב", רשומות מרפאות בריאות קיימות ומידע על מתגייסים לצה"ל. לא ברור עם במסגרת המחקר יעשה שימוש בניטור ביולוגי בפועל של מדגמי אוכלוסייה והשוואה של אלה אל מול מדידות של רמות זיהום אוויר כפי שנמדדות ברשת תחנות הניטור ופרמטרים סביבתיים נוספים.

מי הצית את הסערה? | מסקנות ביניים של המחקר הודלפו

לפני כשבוע, פרסם העיתונאי חיים ריבלין, בחדשות ערוץ 2 את הכתבה שהציתה את הסערה הנוכחית. הכתבה שלו התבססה על מסקנות הביניים הראשוניות של המחקר שאמורות היו להיות מוצגות בעוד כחודש והודלפו אליו לפני כן.

יש כמה שאלות מעניינות סביב הפרסום של הכתבה, ננסה לענות על חלקן:

איפה הנתונים? לצערנו, לא הצלחנו לשים את ידינו על הנתונים הגולמיים עליהם התבססה הכתבה ולכן נגזר עלינו להסתמך על מי שכן נחשף אליהם.

מה חדש במסקנות שהוצגו? המידע החדש הוא שכביכול נמצא קשר בין נתוני תחלואה עודפת, כולל היקף ראש קטן של תינוקות, משקל נמוך של תינוקות וסרטן ב - 3 אזורים במפרץ חיפה, לבין זיהום האוויר הנובע באופן ספציפי מהמפעלים באזור מפרץ חיפה ולאו דווקא מזיהום אוויר הנובע מתחבורה או מקורות פליטה אחרים.

מה הבעיה עם מסקנות הביניים שהוצגו בכתבה? כל הגורמים כולל מנהל המחקר עצמו, השר להגנת הסביבה, שר הבריאות, ראש עיריית חיפה וגורמים נוספים טוענים כי הנתונים שהוצגו בכתבה אינם סופיים ומאומתים ולכן לא ניתן להתייחס אליהם ולהסיק מהם מסקנות. הם מבקשים להמתין לפרסום מסקנות הביניים הרשמיות בעוד כחודש.

מדוע הודלפו מסקנות הביניים לפני הצגתם המלאה בעוד כחודש? בראיון, שהתקיים עם ריבלין שפרסם את הכתבה המקורית בערוץ 2, כמה ימים לאחר מכן, הסביר ריבלין כי החומרים הועברו אליו לפרסום כנראה מתוך חשש, של אותו מדליף, שוועדת ההיגוי תקבור או תמסמס את הנתונים, היות וחברים בוועדה גם נציגי בז"ן וחברת חשמל יחד עם נציגי משרד הבריאות והגנת הסביבה.

האם היקף הראש של התינוקות במפרץ חיפה קטן ב 20 – 30 אחוז?

האמירה שתפסה את מרבית הכותרות הייתה כי היקף הראש של התינוקות בשלושה אזורים במפרץ חיפה, קטן ב 20 – 30 אחוז מהממוצע. האמנם? ממש לא.

נחזור לאותו ראיון שהתקיים עם ריבלין, בתוכנית הרדיו "קול העין", ששופך קצת אור על הנושא הרגיש הזה. בראיון, ריבלין הסביר שהוא דיבר בכתבה המקורית על כך שב- 3 אזורים במפרץ חיפה יש בין 20 ל – 30 אחוז יותר לידות של תינוקות עם היקפי ראש קטנים, לדבריו: "הנתון של ה 20‒30 אחוז התייחס למספר הלידות, אבל כלי התקשורת והעיתונאים פירשו את זה כאילו היקפי הראש של התינוקות קטנים ב-20‒30 אחוז מהממוצע, מה שלא היה ולא נברא ‒ ומכאן יצאו לעולם אותן כותרות, שהן אינן כותרות אמת... לקחו את זה למיליון ואחד כיוונים, רק לא למה שאנחנו התכוונו אליו בדיווח".

כאמור, אין ברשותנו את המספרים עליהם התבסס המחקר, אבל ננסה להסביר למה התכוון המשורר (העיתונאי) בעזרת דוגמא מספרית. הממוצע בארה"ב של לידת תינוקות הסובלים מבעיה של היקף ראש קטן (מיקרוצפליה) הוא כ- 5 מתוך 10,000 לידות. הכתבה התייחסה לכך שבאזורים המדוברים במפרץ חיפה יש בין 20% ל – 30% יותר לידות של תינוקות עם היקף ראש קטן. כלומר, במקום 5 מתוך 10,000 - בין 6 ל 7 מתוך 10,000 לידות באותם אזורים, הם בעלי התופעה המדוברת, המשויכת בכתבה לזיהום האוויר מהמפעלים.

מה הבעיה הבריאותית של ראש קטן אצל תינוקות? סביר להניח שהכוונה לתופעה הנקראת מיקרוצפליה (בלטינית: מיקרו = קטן, צפליס = ראש) בה גודל הראש קטן ביותר מ – 2 או 3 סטיות תקן מהממוצע. במקרה כזה, תיתכן בעיה התפתחותית של המוח.

השתלשלות האירועים והצעדים שננקטו בעקבות הסערה

משרדי הממשלה מלאימים את המחקר

לאחר פרסום הכתבה והסערה שקמה בעקבותיה, הכריזו משרד הבריאות ומשרד הגנת הסביבה כי ייקחו אחריות מלאה על המחקר על מנת לחזק את אמון הציבור בו ולהבטיח את עצמאות החוקרים. כחלק מכך, משרדי הממשלה לקחו על עצמם את מימון המחקר והרחקת נציגי איגוד ערים מפרץ חיפה ונציגי התעשייה מוועדת ההיגוי.

הצעה להקמת ועדת חקירה פרלמנטרית

חברת הכנסת יעל כהן פארן מהמחנה הציוני העלתה בכנסת הצעה להקים ועדת חקירה פרלמנטרית "שתוציא לאור דברים שהציבור צריך לדעת". אך ההצעה נפלה על חודו של קול בודד ולכן לא תקום ועדת חקירה שכזאת.

המשך תוכנית הפעולה הלאומית לאזור מפרץ חיפה

אבי גבאי והמשרד להגנת הסביבה חוזרים וטוענים בחודשים האחרונים, עוד לפני הסערה הנוכחית, שהם מכירים בכך שיש בעיית זיהום אוויר במפרץ חיפה ולכן פועלים בחודשים האחרונים ביתר שאת בעניין זה, תוך יישום התכנית הלאומית לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה.

האם סגירת מפעלים עומדת על הפרק?

גם שר הבריאות, יעקב ליצמן וגם השר להגנת הסביבה אבי גבאי, חזרו ואמרו במספר מקרים במהלך השבוע האחרון, שהם לא פוסלים אפשרות של סגירת מפעלים, במידה ויתברר כי זה נדרש.

סיכום ביניים

הדיון אודות מפרץ חיפה אינו מתמקד בשאלה האם זיהום אוויר גורם לתחלואה או בשאלה האם זיהום אוויר ממפעלים או מתחבורה או מכל מקור אחר גורם לתחלואה. ברור שכן. השאלה היא המידתיות, ובגלל זה הכותרת "תינוקות עם 20-30% ראשים יותר קטנים" (שהתבררה כלא נכונה) עשתה רעש – כי המשמעות שלה היא זיהום אוויר לא מידתי שדורש טיפול שונה ממה שמבוצע היום במפרץ חיפה.

כפי שכתבנו בעבר, סוגיית זיהום האוויר במפרץ חיפה היא חלק ממגמה עולמית של קונפליקטים סביבתיים, כאשר מצד אחד ניצב גידול האוכלוסין והרצון לאיכות חיים חומרית גבוהה יותר, הגוררת ייצור מוגבר, שמביא לזיהום מוגבר, ומצד שני מודעות וידע הולכים וגדלים בנושאים של בריאות ואיכות סביבה הנתפסים גם הם כחלק מאיכות החיים.

מפרץ חיפה ייחודי בכך שאזור התעשייה נמצא בלב מטרופולין גדול, כך שעוצמת הקונפליקט גבוהה במיוחד. אנחנו נמצאים בעיצומו של תהליך ארוך שנים של מציאת האיזון בין הרצון שלנו לחיים חומריים נוחים לבין המחיר הסביבתי-בריאותי שאנחנו מוכנים לשלם על כך.

התייחסות הגורמים השונים

השר להגנת הסביבה, אבי גבאי: "מאז הקמת הממשלה עוסקים שר הבריאות ואנוכי בנושא של חיפה, והזיהום ממפרץ חיפה. אנחנו מכירים בבעיה אנחנו לא מתעלמים ממנה. להפך, אנחנו מנסים לצמצם את רמת הזיהום בחיפה. אנחנו עושים פעולות רבות לצמצום הזיהום במפרץ ורואים גם ירידה בו, אבל עדיין, במידה ותוצאות המחקר יתבררו כחמורות ממה שהנחנו נצטרך להחמיר את הצעדים בהם נקטנו עד עכשיו, לרבות סגירת מפעלים מזהמים שפוגעים בבריאות הציבור."

ח"כ יעל כהן פארן אמרה: "לממצאים המזעזעים שהתגלו השבוע אין אח ורע בהיסטוריה של מדינת ישראל. ועדת חקירה פרלמנטרית תוציא לאור דברים שהציבור צריך לדעת. זה לא עניין של אופוזיציה וקואליציה זה עניין של חיים ומוות. השר להגנת הסביבה, גם אם הוא יגיד אחרת, תומך בהצעה והוא אמר לי זאת. חברי כנסת רבים אמרו לי היום שהם תומכים אבל נאלצים להישמע למשמעת הקואליציונית. מה יש להסתיר? אם הכל בסדר אז למה להתנגד לוועדת חקירה?  תושבי מפרץ חיפה מיואשים מהשלטון המרכזי והמקומי ששנים לא עושה דבר ורק פועל להשתקת הנתונים. הם כבר לא מאמינים לאף אחד. כל מי שמצביע נגד הקמת ועדת חקירה, דמם של ילדי חיפה והאזור על ראשכם".

שר הבריאות יעקב ליצמן: "אין סיבה להקמת ועדת חקירה. כל הנתונים פתוחים. אני בעד נתונים ומחקר אבל צריך לבדוק מאיפה ההדלפות ומה האינטרסים שם. אנחנו עשינו בנושא מה שאף אחד לא עשה עד היום, אז להגיד שהממשלה מתעלמת? הנתונים הם מ 2012, לקחת נתונים חלקיים בלי בדיקה ולהדליף אותם זה חמור פי עשר. הזיהום בתל אביב לא פחות גרוע מחיפה.  לפני שמוציאים מחקר, צריך לבדוק.

 אנחנו ניקח על עצמנו במשרד הבריאות לבדוק את אותו מחקר, לא מגורמים פרטיים שאני לא יודע מה האינטרס שלהם, ונלמד את זה. אני לא הולך לטייח את הנושא הזה ולהסתיר שום דבר. אם המצב יהיה קשה אני לא אחשוש להודיע שנצטרך לעשות צעד סגירה, אם צריך".

תגובת איגוד ערים להגנת הסביבה מפרץ חיפה: "צר לנו על הנתונים הבלתי מדויקים שפורסמו. את המחקר מלווה פורום מקצועי שמורכב מנציגי משרד הבריאות, המשרד להגנת סביבה  ואיגוד ערים לאיכות הסביבה מפרץ חיפה. כאשר יהיו תוצאות מתוקננות ומלאות נשמח להביא אותן לידיעת הציבור".

עו"ד עמית ברכה, מנכ"ל 'אדם טבע ודין': "זיהום אוויר הורג. זיהום אוויר גורם לתחלואה במחלות קשות, אלו עובדות ידועות ממחקרים רבים בעולם, אשר הולכים ומוכחים גם בארץ. הנתונים שפורסמו אינם מפתיעים בחומרתם ואנו צופים כי גם התוצאות הסופיות של המחקר יראו זאת. עם זאת, אין לחכות עד גמר המחקר! פעולות רציניות ומשמעותיות להפחתת הזיהום חייבות להתבצע כבר עכשיו.

המשרד להגנת הסביבה אינו יכול מצד אחד להצהיר על תוכנית ממשלתית להפחתת הזיהום במפרץ חיפה ובו זמנית לתמוך בתוכנית להרחבת הפעילות המזהמת במתחם בתי הזיקוק. על ממשלת ישראל והמשרד להגנ"ס בראשו להתחיל להעדיף את בריאותם של תושבי האזור על פני אינטרסים כלכליים של חברות מזהמות ולפעול במהירות ובנחרצות לצמצום הפליטות מהתעשייה בכל הכלים העומדים לרשותו, ובמידת הצורך אף לסגור מפעלים".

----------

קישורים רלוונטיים

  1. לא רק בסין | הסיפור המלא על הגבלת תנועת המשאיות בחיפה, 07.01.2016
  2. אבי גבאי: זיהום אוויר זה חיי אדם. נקודה, 10.01.2016
  3. המשרד להגנ"ס: במפרץ חיפה לא יתווספו פליטות מזהמים אורגניים נדיפים מהתעשייה, 18.08.2015
  4. מאחורי הקלעים של הסערה סביב זיהום האוויר בחיפה,  19.04.2015
  5. זיהום אוויר | infospot

--------

ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר:

חברה איש קשר טלפון מייל
EnviroManager גיא פרנקל 072-3712245 envirom@infospot.co.il
איירלאב אודי רועה 054-9360352 airlab@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>
תגיות: זיהום אוויר , מפרץ חיפה , תחלואה בחיפה ,