הביצועים הסביבתיים של שטראוס | 2014
מה ההשפעה הסביבתית של חומוס? או של שוקולד? חברת שטראוס פרסמה דו"ח אחריות תאגידית ממנו ניתן ללמוד על ביצועיה הסביבתיים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 17/1/2016

קבוצת שטראוס, פרסמה לאחרונה דו"ח אחריות תאגידית, אשר מסכם בין השאר את הביצועים והיעדים הסביבתיים של החברה לשנת הפעילות 2014.

דו"חות אחריות תאגידית מפורסמים באופן וולונטרי ולכן עצם פרסום הדו"ח נזקף לזכות החברה. בישראל מפורסמים מדי שנה כ – 20 דו"חות אחריות תאגידית. מרבית הדו"חות נערכים על פי מתכונת הדיווח הבינלאומית המקובלת GRI – Global Reporting Initiative. גם הדו"ח הנוכחי של שטראוס נערך בהתאם למתכונת GRI-G4-CORE.

לאחרונה פרסמנו כי אירופה תחייב חברות בהגשת דו"ח אחריות תאגידית מדי שנה החל משנת 2017 וגם על תחילתה של מגמה בישראל להתייחס לדו"חות אחריות תאגידית בשוק ההון.

שטראוס היא מהחברות התעשייתיות היחידות בישראל המתמידה לפרסם דו"ח אחריות תאגידית מדי שנה כבר שבע שנים ברציפות. לפני כשנה סיקרנו את פרסום דו"ח האחריות של קבוצת שטראוס לשנת הפעילות 2013.

את שטראוס כולנו מכירים, אבל לא כולם יודעים כי כיום שטראוס היא חברה בינלאומית המעסיקה כ- 12,800 עובדים בעשרות אתרי פעילות ברחבי העולם. לחברה מספר תחומי פעילות מרכזיים: מקס ברנר, שטראוס מים, פפסיקו – שטראוס מטבלים וממרחים טריים, שטראוס ישראל ושטראוס קפה.

לפניכם הניתוח של infospot לביצועים הסביבתיים התפעוליים של שטראוס, כפי שהם עולים מהדו"ח. אנו מסקרים כהרגלנו רק את הביצועים הסביבתיים התפעוליים (צריכת מים, צריכה אנרגיה, טיפול בפסולת, טיפול בשפכים ופליטת גזי חממה).


*ניתן להגדיל בלחיצה.
 (מקור: צילום מסך דו"ח אחריות תאגידית של שטראוס)

צריכת אנרגיה ופליטות גזי חממה

בשנת 2014 נעשה צמצום של 8% בצריכת האנרגיה הסגולית (Gj לטון מוצר) והפחתה של 25% בפליטות גזי החממה הסגוליות (טון CO2e לטון מוצר) לעומת 2013.

ניתן ללמוד מהדו"ח של שטראוס על אחד האמצעים אותם יישמו לצמצום צריכת האנרגיה: באחד ממתקני הקבוצה נעשה פיילוט שימוש במערכת המודדת את צרכני האנרגיה בזמן אמת, ברמת המעגל או המנוע הבודד במקום את כל אולם הייצור. כך ניתן למדוד יעילות אנרגטית של כל רכיב, דבר המאפשר חיסכון בעזרת ניהול חכם של האנרגיה. בדו"ח מציינים, כי הם מתכוונים להרחיב את השימוש במערכת למתקנים נוספים, דבר הצפוי להביא לחסכון של בין 5-15% בצריכת החשמל באותם מתקנים.

בדוגמא נוספת מתארים התייעלות אנרגטית על ידי יישום טכנולוגיה חדשה בתנורי הקלייה של פולי הקפה במפעל הקפה. המערכת הקודמת שהפעילה שטראוס עשתה שימוש בתהליך של שריפה לטיפול בגזי אגזוז הנפלטים, בו החום היה מגיע ל- 600 מעלות צלסיוס. כעת, יושמה טכנולוגיה חדשה, העושה שימוש בתהליך קטליטי ומצריכה טמפרטורה של 400 מעלות צלסיוס בלבד כדי להגיע לאותה תוצאה, תוך שימוש ב- 7% פחות אנרגיה ויצירת 3% פחות פליטות גזי חממה.

צריכת מים

בשנת 2014 נעשה צמצום של 12% בצריכת המים הסגולית (מ"ק לטון מוצר).

בנוסף, בדו"ח הובא מקרה דוגמא המלמד דרך מקורית לחיסכון במים. תהליך ייצור חטיפי תפוחי אדמה כרוך בהוצאת המים מתפוחי האדמה, זהו תהליך המייצר כ- 3 מ"ק אדי מים מדי שעה אשר בדרך כלל נפלטים לאוויר דרך ארובה. החל מאמצע 2015, בתום עבודת פיתוח של שנתיים, כמעט כל האדים האלה ינותבו למערכת מיזוג האוויר של המפעל, שם הם יעזרו לקרר את המפעל ויפחיתו את השפעות האנרגיה, המים ופליטות גזי החממה של שטראוס.

שפכים

שטראוס היא אחת החברות היחידות בישראל בה מפרסמים נתונים כמותיים אודות מזהמים שהם מזרימים במי השפכים. נתונים אלה אמנם אבסולוטיים ולא סגוליים (לטון מוצר) אך מצביעים על מגמת שיפור בשנים האחרונות, כאשר בשנת 2014 חל שיפור של 16% ביחס לשנה הקודמת.


*ניתן להגדיל בלחיצה.
 (מקור: צילום מסך דו"ח אחריות תאגידית של שטראוס)

בנוסף, צוין מקרה דוגמא ממנו ניתן ללמוד על התייעלות טיפול בשפכים. באחד ממפעלי שטראוס יושם תהליך הנשען על סינון מים קרים כחלק מתהליך הייצור במקום לטפל בשפכים בסוף תהליך הייצור כאשר המים חמים ולכן דורשים שימוש בכימיקליים להפרדת המוצקים האורגניים. בזמן הייצור, כשהמים מקוררים, ניתן להשתמש בסינון מכאני סטנדרטי. שינוי זה מאפשר לטפל בכמויות מי תהליך גדולות יותר ללא שימוש בכימיקלים תוך הקטנת צריכת האנרגיה.

זיהום אוויר

גם בתחום פליטת מזהמים לאוויר, שטראוס מפגינה מגמת שיפור בשנים האחרונות, עם הפחתה אבסולוטית של 36% בין השנים 2014 ל- 2013 בפליטה כוללת של 4 מזהמים עיקריים לאוויר (NOx, SOx, PM, CO)


*ניתן להגדיל בלחיצה.
 
(מקור: צילום מסך דו"ח אחריות תאגידית של שטראוס)

פסולת

לעומת המדדים הסביבתיים האחרים בהם נראה שיפור בשנת הפעילות 2014, בתחום הפסולת ישנו גידול. בשנת 2014 היקף הפסולת לטון מוצר של שטראוס צמח ב-29%. על פי הדו"ח של שטראוס, גידול זה משקף שיפור במערכות הניטור ואיסוף הנתונים, ולא גידול בכמות הפסולת – אמירה קצת בעייתית המערערת את אמינות שאר הנתונים בדו"ח כל עוד היא נותרת ללא פירוט נוסף.

למרות רמת המיחזור והשימוש החוזר הגבוהה של קבוצת שטראוס, 83% לשנת הפעילות 2014, שטראוס מציינת כי היא עדיין לא עומדת ביעד ההפחתה שלה לפסולת מוטמנת לשנת 2020 – 15% (לא מצוין בדו"ח ביחס לאיזה שנה).


*ניתן להגדיל בלחיצה.
 (מקור: צילום מסך דו"ח אחריות תאגידית של שטראוס)

סיכום

קבוצת שטראוס פרסמה דו"ח מקיף ומפורט, הכולל נתונים כמותיים ונתונים סגוליים לא רק לשנת הפעילות 2014, אלא גם לשנים קודמות עבור מגוון של פרמטרים סביבתיים. הנתונים מופיעים באופן ברור ונגיש.

ראוי לציון השימוש במתכונת הדיווח הבינלאומית GRI-G4-CORE וכן הפרסום הרציף של דו"חות אחריות תאגידית מידי שנה זה 7 שנים. בשנת הפעילות 2014 ניתן לראות שיפור במדדי האנרגיה והמים לעומת שנת 2013, לעומת זאת מדד הפסולת מלמד על עלייה בכמות הפסולת. אין זה מובן מאליו שגם נתונים לא מחמיאים מופיעים בדו"ח באופן שקוף.


הדו"ח הקודם שניתחנו: הביצועים הסביבתיים של נשר

-----

קישורים רלוונטיים

  1. דו"ח אחריות תאגידית של חברת שטראוס | 2014 [PDF]
  2. דו"ח אחריות תאגידית משפיע על המניה? אנליסט בכיר מסביר, 17.09.2015
  3. אירופה תחייב חברות בהגשת דו"ח אחריות תאגידית מדי שנה, 23.03.2015
  4. ניתוח הביצועים הסביבתיים של שטראוס | 2013, 23.12.2014
  5. אחריות תאגידית סביבתית | infospot
תגיות: שטראוס , אחריות תאגידית , דיווח סביבתי ,