הדיווחים השנתיים של חברות על פליטת גזי חממה פורסמו
פורסמו הדיווחים של 52 ארגונים על פליטות גזי החממה שלהם לשנת 2014. מה המגמות - האם חל גידול בכמות הפליטות המדווחות? האם חל גידול בכמות המדווחים?
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 23/6/2016

52 ארגונים דיווחו על פליטות גזי החממה שלהם לשנת 2014 במסגרת מנגנון דיווח וולונטרי של המשרד להגנת הסביבה שהושק בשנת 2010. הדיווח כולל הן את הפליטות העקיפות (צריכת חשמל) והן את הפליטות הישירות (בעיקר שימוש בדלקים מבוססי נפט).

גידול או קיטון בכמות המדווחים?

בשנת 2014 הצטרפו 6 גופים למנגנון הדיווח. בין המצטרפים: "אמדוקס ישראל", "פלסאון" ו"רוש פרמצבטיקה ישראל". לצידן, ישנם ארגונים שדיווחו בשנה או בשנים הקודמות אך השנה לא הגישו דיווח, דוגמת: "בית חולים מאיר בכפר סבא", "מכללת סמינר הקיבוצים" וסופר פארם".

סה"כ חלה עלייה קלה בכמות המדווחים הכוללת, מ- 50 מדווחים על שנת 2013 ל – 52 מדווחים על שנת 2014. מהתבוננות בנתונים, נראה כי מגמת הגידול של כמות הארגונים המדווחים התמתנה.

מספר הארגונים המדווחים על פליטת גזי חממה במנגנון הוולונטרי:

גידול או קיטון בכמות הפליטות המדווחות?

סך כל הפליטות הישירות המדווחות במנגנון מייצגות 43.4 טון שווה ערך פחמן דו חמצני [tCO2e]  המהוות כ- 53% מסך הפליטות הישירות בישראל. גם כאן, מעיון בנתונים של השנים הקודמות, ניכר כי מדובר במגמה של ירידה בשיעור היחסי בפליטות שמיוצגות בדיווחים השנתיים, משנת השיא בה הדיווחים ייצגו 68% מסך הפליטות הישירות שדווחו במנגנון לשנת הפעילות 2012. הירידה הנ"ל מיוחסת בעיקרה לירידה בפליטות של חברת חשמל הנובע משימוש מוגבר בגז טבעי בתמהיל הדלקים.


*ניתן להגדיל בלחיצה
 מקור: המשרד להגנ"ס

מי מאמת את הדיווחים על פליטות גזי החממה?

הארגונים המדווחים במנגנון מקבלים אות הכרה "שלב 1" מאת המשרד להגנ"ס, עבור כל שנת דיווח. כמו כן, ארגון הבוחר לאמת את פליטות גזי החממה שלו באמצעות ארגון חיצוני (דוגמת מכון התקנים), מקבל אות הכרה "שלב 2 – דווח ואומת". ארגון שהצליח בנוסף להפחית את פליטת גזי החממה שלו, מקבל אות הכרה "שלב 3 – דווח, אומת והופחת". בדיווחי 2014, לראשונה, 2 חברות אימתו את הדיווח שלהן מול מכון התקנים: החברה המרכזית למשקאות קלים וחברת עמיעד.

תזכורת על מאפייני מנגנון הדיווח על פליטות גזי חממה

מנגנון הדיווח על פליטת גזי חממה פותח על-ידי מוסד שמואל נאמן מהטכניון בשיתוף המשרד להגנ"ס וגורמים נוספים, במטרה לעודד חברות וארגונים לצמצם את פליטות גזי החממה שלהם על ידי כך שינהלו מעקב , יכירו את פרופיל פליטות גזי החממה שלהם, ויזהו את המקרים בהם ניתן לשפר.

כל ארגון בישראל יכול לדווח במנגנון, לא רק מפעלים תעשייתיים, זאת מכיוון שהדיווח כולל גם פליטות עקיפות, כתוצאה מצריכת חשמל. כך יוצא שבין המדווחים יש בתי חולים, בנקים, בתי השקעות, ומגוון של חברות מסחריות שעיקר פעילותן משרדית.

המנגנון הוולונטרי לדיווח פליטת גזי חממה מותאם גם למנגנוני דיווח סביבתי אחרים של המשרד להגנ"ס:

  1. מפל"ס PRTR: הדיווח במנגנון הוולונטרי מותאם להיות דיווח משלים ומקיף יותר מהדיווח במפל"ס (PRTR) לגבי גזי חממה.
  2. מדד ההשפעה הסביבתי: הדיווח במנגנון הוולונטרי מקנה נקודות זכות חיוביות לחברות המדורגות במדד ההשפעה הסביבתי.

--------------

קישורים רלוונטיים

  1. מאחורי הקלעים של היעד להפחתת פליטות גזי חממה בישראל, 06.10.2015
  2. 50 ארגונים דיווחו על פליטות גזי החממה. מי אחראי ל- 90% מהפליטות? 05.05.2015
  3. 50 חברות דיווחו על פליטת גזי חממה באופן וולונטרי,  29.12.2014
  4. מידע נוסף על: דיווח וולונטרי של גזי חממה | infospot
תגיות: דיווח וולנטורי גזי חממה , מנגנון דיווח , מפל"ס , מדד ההשפעה הסביבתי ,