הוגש כתב אישום נגד קצא"א בגין זיהום נחל צין
המדינה הגישה כתב אישום נגד חברת קצא"א ונאשמים נוספים בגין זיהום נחל צין ב- 2011
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 19/1/2016

רק עתה, כחמש שנים לאחר האירועים, מגישה המדינה כתב אישום נגד חברת קו צינור אילת אשקלון (קצא"א), ונאשמים נוספים בגין 2 מקרים בהם נפגע צינור הובלת הדלק הסילוני של קצא"א במהלך עבודות שיפוץ במהלך החודשים יוני וספטמבר של שנת 2011. כתוצאה מהפגיעות בצינור נגרם זיהום כבד של נחל צין וסביבותיו. חשוב להבהיר כי מדובר במקרים אשר אירעו מספר שנים לפני דליפת הנפט בעברונה שארעה לפני כשנה.

כתב האישום

כתב האישום כולל: זיהום מים בנסיבות מחמירות, השלכת פסולת המכילה חומר מסוכן ולכלוך רשות הרבים, הפרת חובת נושא משרה לפקח ולמנוע עבירות על חוק שמירת הניקיון, פגיעה בגן לאומי בנסיבות מחמירות ועבירות סביבתיות נוספות.

​על פי כתב האישום, בבדיקה שנערכה לצינור מטעם קצא"א בסוף 2007 נמצא כי בעטיפת הצינור קיימים מספר רב של ליקויים שמשמעותם היא כי לאורך חלקים נרחבים של הצינור אין הוא מוגן מפני דליפות. עוד נמצא כי בחלקים מסוימים הצינור חשוף ואינו טמון באדמה. בעקבות כך, ב- 2008 הפסיקה קצא"א את הזרמת הדלק הסילוני בצינור. בהמשך הוחלט על שיפוץ הצינור באמצעות קבלני משנה.

פגיעה בצינור פעם ראשונה

באישום הראשון מפורטת פגיעה בצינור עקב עבודות חפירה לחשיפת הצינור שביצע צוות עובדים. עקב הפגיעה פרץ דלק סילוני בעוצמה גבוהה והתיז על נחל צין וסביבותיו. חלק מהדלק זרם במורד אפיק נחל צין וחלקו הותז במעלה הנחל ועל הגבעות שסביב לו. כתוצאה מהפגיעה, זוהם שטח של כ-60 דונם בנחל ובסביבותיו. במהלך ביצוע עבודות השיקום פונו מהנחל וסביבותיו כ-26,500 טון קרקע מזוהמת. על אף פינוי הקרקע המסיבי, חלק נכבד של הדלק הסילוני נשאר בערוץ ובגדות הנחל גם לאחר סיום עבודות השיקום. פריצת הדלק הסילוני העמידה את האקוויפרים המצויים מתחת לנחל צין בסיכון של זיהום. בנוסף, שרר באפיק נחל צין וסמוך לו ריח חריף של דלק במשך תקופה ארוכה של מספר חודשים לפחות לאחר האירוע. כמו כן, נגרם אובדן בית גידול של ערוץ הנחל ונשקפה סכנה לבעלי חיים והצמחייה.

פגיעה בצינור פעם שנייה

על פי האישום השני, לאחר הפגיעה בצינור בפעם הראשונה, הורה המשרד להגנת הסביבה על הפסקת עבודות השיפוץ. לאחר מכן, בחודש יולי 2011 אישר המשרד את המשך העבודות, בתנאים שונים, שמטרתם הייתה הבטחת היערכות הולמת לטיפול בפריצת דלק סילוני במהלך עבודות השיפוץ. למרות זאת, בכתב האישום מתוארת פגיעה נוספת בצינור אשר גרמה לזרימה של כמה מאות מ"ק של דלק סילוני, לאחר שקצא"א לא עמדה בתנאים שהוצבו. כתוצאה מהפגיעה נגרם נזק לאזור נחל צין וסביבותיו, לצמחים, לבעלי החיים ולמערכת האקולוגית. במהלך עבודות השיקום הוצאה מהאזור כ-7200 טון אדמה מזוהמת בדלק סילוני.

אישום נגד בכירים ועובדים נוספים

בכתב האישום מואשמים גם בכירים בקצא"א וקבלני המשנה המעורבים, ביניהם מי ששימש כמנכ"ל קצא"א, מנהל אגף הנדסה דאז ומינואר 2011 סמנכ"ל הנדסה בקצא"א; ועובדים נוספים.

דליפת הדלק מצינור קצא"א בעברונה

לפני כשנה, כשלוש שנים לאחר הדליפה המתוארת כאן, בתאריך 3.12.2014, כזכור פרצה דליפת נפט מצינור של קצא"א בסמוך לישוב באר אורה בדרום הערבה. הנפט התפשט על פני השטח לשמורת הטבע עברונה, וגרם לזיהום הקרקע באזור. לאחרונה דיווחנו כי פורסם דו"ח עדכון לשיקום הקרקעות המזוהמות בשמורת הטבע עברונה.

-------

קישורים רלווטיים

  1. נוסח כתב האישום שהוגש נגד חברת קצא"א, המשרד להגנ"ס [pdf]
  2. שנה אחרי דליפת הנפט בעברונה – דו"ח מצב, 09.12.2015
  3. דליפת נפט ליד אילת, 07.12.2014
  4. כתב אישום נגד ראש מועצת גן רווה בגין זיהום מים, 21.10.2015
  5. 700,000 ₪ קנס והרשעת בכירים בשל זיהום נחל, 19.10.2015
  6. משפט סביבתי infospot
  7. זיהום קרקע | infospot

עורכי דין בתחום המשפט הסביבתי:

חברה איש קשר טלפון מייל
ליפא מאיר ושות'- עורכי דין ד"ר ציפי איסר-איציק 072-3718653 Lipameir@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>

תגיות: זיהום נחל , זיהום מים , זיהום קרקע , דליפת דלק ,