ביום רביעי האחרון התקיים יום עיון בנושא החזקת אמוניה [NH3], ביוזמת אגף סביבה, בריאות ובטיחות בהתאחדות התעשיינים, במהלכו הוצג נוסח מעודכן של תנאים נוספים להיתר רעלים למערכות קירור באמוניה. עדכון התנאים קרה בין השאר בעקבות אירוע דליפת אמוניה במפעל בעמק חפר שגבה הרוג אחד ו-20 פצועים ובעקבות אירועי דליפה נוספים.
איה פכט, ראש תחום היתר רעלים במשרד להגנת הסביבה, הציגה את העדכונים בתנאים להחזקת אמוניה. לפני העדכון הנוכחי, התנאים עודכנו בפעם האחרונה בינואר 2008.
התנאים החדשים, כמו גם הקודמים, מבוססים על תקן ISO 5149[1] ובכתיבתם נעשו מאמצים לתאם בין גורמי הרישוי השונים הקובעים את תנאי ההחזקה של אמוניה (משרד הגנת הסביבה ופיקוד העורף). בהמשך צפויות תוספות נוספות הנוגעות לכיבוי אש.
בין העדכונים במסמך החדש:
המשרד להגנ"ס לא שילב במסמך החדש הפרדה בין מתקנים המכילים מעט אמוניה ומתקנים המכילים כמות אמוניה גדולה יותר, אך נציגי המשרד ציינו כי הם מכירים בכך שיש ליצור הפרדה כזאת ולא להחיל את כל הדרישות באופן מלא גם על מערכות קטנות. בהתאם לכך, הם שוקלים לייצר הנחיות נפרדות למערכות קטנות יותר.
למרות זאת, במהלך יום העיון נציגי המשרד ציינו כי קיימת הנחיה פנימית של המשרד להגנ"ס לפיה כבר היום לא יחילו את כל הדרישות במסמך התנאים החדש על מתקני קירור בהם כמות האמוניה נמוכה מ- 250 ק"ג, אלא רק את התנאים הכלליים, כגון: עמידה בדרישות פקע"ר (קיטוע), התקנת מערכת ניתוק בחירום, חיבור גלאים, מערכת אוורור בחירום, ותאורת חירום למערכת חשמל עצמאית, בדיקות תקינות של מכלי וצנרות האמוניה, שילוט וסימון חלקי המערכת, מדי גובה ואמידת גובה נוזל האמוניה, ועוד.
מהקהל עלתה שאלה בנוגע להתייחסות למערכות קירור אמוניה בהן יש חלוקה למספר יחידות. למשל מערכת קירור מבוססת אמוניה המורכבת מ – 4 צ'ילרים בה כל אחד מהארבעה מכיל 150 ק"ג אמוניה. האם זאת נחשבת מערכת של 600 ק"ג אמוניה, או שמא 4 מערכות נפרדות של 150 ק"ג?
נציגי המשרד הסבירו את עמדתם הנוכחית: אם יש אפשרות ניתוק, אפילו פאסיבית, בין היחידות השונות, אז כל מערכת עומדת בנפרד, אך במידה ולא קיימת אפשרות ניתוק – מדובר במערכת אחת.
יצחק שביט, מהמשרד "לנצמן-שביט מהנדסים יועצים בע"מ" המספק שירותי ייעוץ ותכנון למערכות קירור תעשייתיות בתחום האמוניה ויתר גזי הקירור, נתן מספר טיפים ליישום התנאים הנוספים להיתר רעלים למערכות קירור מבוססות אמוניה:
אינג' שביט מוסיף: "דרישות המשרד להגנת הסביבה ופיקוד העורף להחזקת אמוניה במערכות קירור, כפי שבאים לידי ביטוי בתנאים הנוספים להיתר רעלים למערכות קירור מבוססות אמוניה, מייקרות מאוד את התכנון והבנייה של מתקנים חדשים. לכן, כיום משתדלים לתכנן מתקנים חדשים בשיטה של מארז צ'ילרים (מתקנים שיהיו מבוססים על מספר יחידות, לכל יחידה 80-100 ק"ג אמוניה), ושימוש בקרר משני (גליקול, מים, פחמן דו חמצני ועוד), זאת במטרה לרכז את האמוניה בכמויות קטנות בחדר המכונות ומשם להזרים את הקרר המשני".
בנוסף לדרישות המשרד להגנ"ס, גם פיקוד העורף וכיבוי אש מוסיפים דרישות משלהם, כך שהקמה והחזקה של מתקן קירור אמוניה בישראל יקר ביחס לאירופה וארה"ב בהם ניכרת מגמה לחזרה לשימוש באמוניה כקרר טבעי, לא רק במערכות קירור תעשייתיות, אלא גם במערכות מיזוג אוויר למשרדים ומסחר. הדרישות בישראל דוחקות את התעשייה ובוודאי את המגזר המשרדי-מסחרי להשתמש בגזי קירור פריאונים אשר גורמים לפגיעה באקלים. האמוניה היא גז ירוק וטבעי שאינו תורם לאפקט החממה ולא פוגע בשכבת האוזון באטמוספירה. רק לאחרונה דיווחנו על יום עיון בנושא תחליפים לאיסור השימוש בגז קירור R-22 ו- R141b, במסגרתו נציגי משרד איכות הסביבה של מחוז בוואריה שבגרמניה המליצו לישראל לעבור לגזי קירור טבעיים דוגמת אמוניה.
-----
קישורים רלוונטיים:
[1] ISO 5149: Refrigerating systems and heat pumps - Safety and environmental requirements