כפי שסיקרנו בשנה האחרונה בהרחבה, היטל ההטמנה שמשלמות הרשויות המקומיות למשרד להגנת הסביבה, סכום שנתי של כ- 500,000,000 ₪, נמצא במחלוקת בין 2 הצדדים. בשנים האחרונות, המשרד להגנ"ס התקשה לנצל את כספי היטל ההטמנה ביעילות והם הצטברו בקרן לשמירת הניקיון לכדי עודפים של יותר ממיליארד ₪.
מרכז השלטון המקומי הגיש עתירה לבג"ץ בדרישה לבטל את היטל ההטמנה, עתירה שעדיין עומדת בבית המשפט. בנוסף, הרשויות העלו ביקורת כנגד חוסר היציבות בשלטון המרכזי והבירוקרטיה המכבידה שבגינם יש לאפשר לרשויות לנהל את משק הפסולת באופן עצמאי.
והנה, מרכז השלטון המקומי יכול לרשום לעצמו הישג, היות ונודע לנו כי 2 ראשי רשויות, הפעילים במרכז השלטון המקומי, מונו כנציגי ציבור בקרן לשמירת הניקיון לאחר שנים שהקרן התנהלה ללא נציגי ציבור – אותה קרן המנהלת את כספי היטל ההטמנה. בנוסף לכך, לפני שבוע, דיווחנו על כך שפורסם מנגנון החזר כספי היטל ההטמנה לרשויות המקומיות כנגד הגדלת כמות הפסולת הממוחזרת בשנים 2016-2020 שתקציבו 380 מיליון מתוך כספי היטל ההטמנה.
חברי הנהלת הקרן לשמירת הניקיון ממונים על ידי השר להגנת הסביבה ובאישור וועדת הפנים והגנת הסביבה בכנסת. רשימת חברי הנהלת הקרן, המעודכנת:
ניתן למנות 2 נציגי ציבור להנהלת הקרן, אך כבר מספר שנים שהקרן התנהלה ללא נציגי ציבור. זאת אחת הביקורות שנשמעה מצד ארגונים ירוקים ורשויות מקומיות כנגד המשרד להגנת הסביבה.
תוקף המינוי לחמש שנים מיום חתימתו, וכל עוד הממונים מכהנים בתפקידם. על המינוי חתום השר להגנת הסביבה לשעבר, אבי גבאי, שאישר את המינוי, ממש עם התפטרותו.
הנהלת הקרן מוסמכת לפעול לקידום מטרות הקרן כמפורט בחוק שמירת הניקיון, ובכלל זה מוסמכת לפעולות הבאות:
הצעות התקציב של הנהלת הקרן לשמירת הניקיון טעונות אישור השר להגנת הסביבה. כאמור, בקרן יש כיום עודפים של למעלה ממיליארד ₪. רובם כספי היטל ההטמנה.
------------------
קישורים רלוונטיים