בשבוע שעבר כינס השר להגנת הסביבה אבי גבאי מסיבת עיתונאים ויצא בהצהרה חריגה "אני קורא לחברות (המפיקות גז טבעי) ובעיקר לבעלי המניות הישראלים: תורידו את המחיר משום שכל הישראלים נושמים את האוויר המזוהם, גם אתם והמשפחות שלכם". גבאי הסביר "ירידת מחירי הנפט בעולם לצד הקשיחות של מחיר הגז הטבעי בישראל מונעת את הרחבת השימוש בגז". הנה הפרטים:
בשנים האחרונות, בעקבות גילויי הגז הטבעי לחופי ישראל, חלק מהמפעלים התחילו להשתמש בגז טבעי כמקור אנרגיה, במקום מזוט שהוא תוצר זיקוק של נפט. הסיבה העיקרית לכך היא מחירו האטרקטיבי של הגז ביחס למחיר המזוט שנגזר מהמחיר העולמי הגבוה לנפט (עד לפני שנה). המעבר לשימוש בגז הביא לירידה בפליטת מזהמים לאוויר, היות והשימוש בגז טבעי פחות מזהם ממזוט, כפי שניתן לראות בגרפים שלפניכם.
השוואת פליטות מזהמים לאוויר מדלקים שונים לייצור חשמל
*ניתן להגדיל בלחיצה. מקור: המשרד להגנת הסביבה
כעת, לאחר שמחיר הנפט בעולם התרסק בשנה האחרונה, ואיתו גם מחיר המזוט, הוא זול יותר לשימוש מגז טבעי. כך, התעשייה חוזרת להשתמש במזוט, שהוא כאמור מזהם יותר מנפט, והתוצאה - אוויר מזוהם יותר. בגרף שלפניכם ניתן לראות את הירידה החדה, של כ – 70%, במחיר המזוט בתקופה של 15 החודשים האחרונים.
מחירי המזוט בישראל, ₪ לטון מזוט[1]
האם ירידת מחירי הנפט לא אמורה להשפיע על מחיר הגז? גז טבעי הוא אמנם מקור אנרגיה פוסילי, אך משום שאינו תוצר זיקוק של נפט, הוא אינו מושפע ישירות ממחירי הנפט בעולם כמו שאר תזקיקי הנפט שאנחנו מכירים: סולר, מזוט, בנזין וכו'. מנגד, היות ומדובר במוצר תחליפי לתזקיקי הנפט, מחיר הגז אמור להיות מושפע בעקיפין ממחיר הנפט הנמוך, שכן אם כולם יקנו רק תזקיקי נפט במקום גז טבעי – לא יהיו לחברות הגז קונים והם יאלצו להוריד מחירים, לפחות עד לנקודת האיזון, בה עלות ההפקה וההובלה של הגז שווה לעלות המכירה שלו.
אבל המציאות יותר מורכבת. לחברות הגז יש הסכמים חתומים ארוכי טווח מול לקוחות, עם מחירים מובטחים, שכנראה בחלקם יש מנגנוני הצמדה למחיר הנפט. בנוסף, חלק מהלקוחות לא יכולים לעבור בין מזוט לגז ב"לחיצת כפתור" בגלל שיקולים תפעוליים, רגולטוריים או אחרים.
מה שבטוח, מי שיותר משתלם לו לרכוש מזוט, ואינו מוגבל על ידי הרגולטור או שיקולים תפעוליים, עושה זאת. וזה בדיוק מה שהניע את מסיבת העיתונאים של השר גבאי.
הסיבה להצהרה של גבאי, כפי שהוא עצמו מעיד, היא ההודעה של מפעל הזכוכית פיניציה, שהמפעל מפסיק להשתמש בגז הטבעי וחוזר להשתמש במזוט. מפעל פיניציה הפך לסמל של חשיבות הגז טבעי לתעשייה הישראלית, בעקבות החיבור שלו לרשת הגז הטבעי שהייתה חלק מהצעדים שמנעו את סגירתו בעקבות מצב כלכלי קשה אליו נקלע. כעת, המפעל הודיע שהוא חוזר להשתמש במזוט בעקבות ירידת המחיר שלו ולגבאי "קפץ הפיוז".
השר גבאי הסביר כי במשרד להגנת הסביבה מנסים לקדם את השימוש בגז בתעשייה ובתחבורה אך נתקלים בקשיים בגלל המחיר הגבוה של הגז: "מעבר של מפעל מגז טבעי למזוט מזהם זו "משיכת השטיח" מתחת לכל הפעולות שאנחנו עושים במשרד לצמצום זיהום האוויר, שהוא המשימה מספר אחת של המשרד. בזה אנחנו עוסקים כל יום וגז טבעי הוא התרופה מספר אחת לעניין".
גבאי הציג את הצעדים שהם עושים על מנת לצמצם את הביורוקרטיה ולעודד את השימוש בגז:
השר גבאי המשיך ואמר: "אני קורא לחברות (הגז) ובעיקר לבעלי המניות הישראלים: תורידו את המחיר. אני גם קורא לתעשיינים ולבעלי ציי הרכב שלא להתייאש ולהמשיך לקדם את בניית הצנרת והתחנות. בסוף יהיה כאן גז במחיר שתרצו וחבל שכשנגיע לשם נצטרך להתחיל הכל מחדש ולבזבז זמן".
מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר, חיזק את דבריו של השר: "אנחנו פועלים יום וליל לצמצמם תמותה מוקדמת ולשפר את בריאות תושבי ישראל. רוב רובה של התחלואה והתמותה מגורמי סביבה מגיעה מזיהום אוויר. כל תפקידנו הוא ביטחון סביבתי והצלת חיים. בשביל לעשות זאת התנענו תוכניות משמעותיות מאוד במאות מליוני שקלים בשלושת התחומים העיקרים הגורמים לזיהום אויר: תחבורה, תעשיה ויצור חשמל מפחם... אנחנו מייצרים ביקושים, המחיר חייב להיות מתאים. חברים, אני תעשיין כל חיי. מעבר לחיי האדם והבריאות אנחנו מאבדים הזדמנות פז ליצירת יתרון תחרותי ולייצר כאן תעשיה פורחת עם אלפי מקומות עבודה. אם לא נניע את המדינה על גז, נפעיל תעשייה על גז, נייצר חשמל בגז לא יהיה מפעל ציוני. מחירי הגז פוגעים בבריאות וחיי תושבי ישראל".
גם מנכ"ל מפעל פניציה, ערן חיימוביץ דיבר במסיבת העיתונאים: "הגז הטבעי זה הדבר הטוב ביותר שקרה למדינת ישראל בחמישים השנים האחרונות. הגז הטבעי חייב להתחרות בכל אנרגיה תחליפית שיש בעולם על מנת שנצרוך אותו. הדרך היחידה והפשוטה בסופו של דבר זה שמחיר הגז הטבעי יהיה תחרותי ואלטרנטיבי. אני בעד הגז הטבעי ואני רוצה לצרוך גז טבעי וזה נכון שכולם יצרכו גז טבעי במדינת ישראל. אבל תראו מה קורה – אף אחד לא רוצה להתחבר לגז טבעי בישראל כי הוא יקר".
---------
קישורים רלוונטיים
[1] מזוט על כבד 4000 3.5% גופרית, מחיר מפוקח, המחיר הוא בפתח בית הזיקוק ואינו כולל הוצאות שיש לחברות הדלק לאחר היציאה מבית הזיקוק. מחיר שער בית זיקוק אינו כולל מע"מ ובלו. מקור: משרד האנרגיה.