במסגרת סבב חילופי תיקים בממשלה הצפוי להתקיים לאחר סיום מושב הקיץ של הכנסת, במהלך חודש אוגוסט, מפלגת כולנו בראשות שר האוצר משה כחלון צפויה למסור את המשרד להגנת הסביבה למפלגת הליכוד ולקבל בתמורה את משרד הכלכלה.
נזכיר כי מאז התפטרותו של השר להגנת הסביבה אבי גבאי לפני כחודש, מחזיק ראש מפלגתו, כחלון, בנוסף למשרד האוצר, גם במשרד להגנת הסביבה.
כפי שזה נראה עתה, מי שצפוי להתמנות מטעם מפלגת הליכוד לשר הגנת הסביבה יהיה חבר הכנסת זאב אלקין, המכהן כיום כשר לירושלים ומורשת. המינוי כשר להגנת הסביבה בא כפיצוי על כך שאלקין ויתר על משרד העלייה והקליטה שנמסר למפלגת ישראל ביתנו כחלק מהצטרפותה לקואליציה לפני כחודש.
במידה וזאב אלקין, או ח"כ אחר מהליכוד, אכן ימונו לשר להגנת הסביבה, נשאלת השאלה האם ישאירו בתפקידו את ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה. דצינגר היה מינוי של השר האחרון אבי גבאי, והוא נמנה עם המייסדים של מפלגת כולנו.
חילופי מנכ"ל בעקבות חילופי שר במשרד ממשלתי הם דבר שכיח ומקובל, במיוחד אם מדובר במנכ"ל המזוהה פוליטית ולא מינוי מקצועי. אם נבחן את היסטוריית חילופי המנכ"לים במשרד, נראה כי סיכויו של דצינגר להישאר בתפקיד, לא גבוהים. נזכיר כי המנכ"ל הקודם, דויד לפלר, שהיה מינוי של השר הקודם להגנת הסביבה, עמיר פרץ, הוחלף בדצינגר בעקבות מינויי של גבאי. לפלר עצמו החליף את עו"ד אלונה שפר קארו שכיהנה כמנכ"ל המשרד תחת גלעד ארדן והחליפה את ד"ר יוסי ענבר שגם הוא כיהן תחת ארדן. ענבר מצידו החליף את המנכ"ל שי אביטל שכיהן תחת השר גדעון עזרא ז"ל. בקיצור, בעשור האחרון, לא היה מנכ"ל שלא הוחלף בעקבות חילופי שר.
גבאי ודצינגר יזמו בשנה האחרונה לא מעט מהלכים חדשים במשרד להגנת הסביבה, ונשאלת השאלה האם תהיה המשכיות למהלכים האלה? בין המהלכים, נזכיר את שינוי המדיניות של עידוד הקמת מתקני מיון אזוריים במקום הפרדה במקור לזרם הפסולת האורגני (פחים חומים), ביטול אגרות רישוי סביבתיות, שיקום הקרקעות המזוהמות של משרד הביטחון, הצבת נושא זיהום האוויר בראש סדר העדיפויות של המשרד, הגברת האכיפה והפיקוח ועוד.
אנחנו נמשיך לעקוב ולעדכן.
--------
קישורים רלוונטיים: