בדיון שהתקיים לאחרונה בכנסת דנו בנושא של מיגון מתקנים בהם מוחזקים חומרים מסוכנים מפני רעידות אדמה. לאור העובדה שהנחיות חדשות של המשרד להגנת הסביבה בעניין זה אמורות להיכנס בתוקף בימים אלה ולחול על כ – 200 מפעלים, מומלץ להתעדכן במצב הדברים.
מיכאל ואטנמכר, מרכז בכיר בהיערכות לחירום במשרד להגנת הסביבה, התייחס לנושא מפעלי התעשייה ומיגון מרעידות אדמה והסביר כי תקן הבנייה הישראלי המטפל בהיערכות לרעידת אדמה לא חל על מתקן עם חומר מסוכן ולכן נוצר מצב בו ניתן להקים מפעל חדש ללא שום דרישה רגולטורית רלוונטית עד השלב בו מכניסים את החומרים המסוכנים. רק אז המשרד להגנת הסביבה נכנס לתמונה מתוקף סמכויותיו בתחום, בין השאר באמצעות היתר רעלים.
לדברי ואטנמכר, אחת הנקודות החשובות שהמשרד להגנת הסביבה מנסה לקדם היא תקינה. הוא ציין כי המשרד פועל בשיתוף פעולה עם משרד הבינוי, הוועדה הבין משרדית, ומכון התקנים, על מנת לעדכן את התקן הישראלי כך שיהיה תקן כחול לבן שיטפל בנושא של מבני תעשייה או מפעלי חומ"ס.
לדברי מר ואטנמכר מצב המפעלים בארץ מצריך טיפול: "רוב המפעלים, בטח אלה שנבנו עד לפני 15-20 שנה, לא עמידים לרעידות אדמה, בדגש על נושא התשתיות שלהם".
לדברי ואטנמכר, "יש מעט מאוד מהנדסים בארץ שיש להם ידע מספק והכרה של תקנים בינלאומיים שמאפשרים להם להתעסק עם מבנים מורכבים שמכילים חומרים מסוכנים". עוד הוא הסביר שבגלל העיכוב בהכנת התקינה, המשרד נאלץ לאמץ בינתיים תקן זר: "עד שיהיה תקן כחול לבן, אנחנו אימצנו תקן אמריקאי והחל מה-1 בינואר אנו נתחיל להחיל על חלק מהמפעלים חובה של בדיקה ושיפור העמידות שלהם על פי התקן האמריקאי. עם התאמות כאלה ואחרות לשוק הישראלי." על החלת התקן (האמריקאי) החדש למיגון מפעלים המחזיקים חומ"ס מרעידות אדמה, דיווחנו בעבר, הגרסה הסופית של ההנחיות עתידה להתפרסם בימים אלה.
להערכת מיכאל ואטנמכר רוב המפעלים לא עמידים, לדבריו, יש כ-200 מפעלים בסך הכול עליהם יחולו ההדרישות, כשבשנה הקרובה, כצעד ראשון, הן יחולו על כ-35 מפעלים. האם כדאי להמתין לקבלת הדרישה? או לפעול כבר עתה? לאחרונה פרסמנו מאמר המתייחס לשאלה.
בעבר דיווחנו כי מאז 2010, פעל המשרד להגנת הסביבה יחד עם יועצים מקצועיים לגיבוש הנחיות ונהלים בתחום רעידות אדמה. באפריל 2014 פורסמה טיוטת המדריך לטיפול במתקנים מחזיקי חומ"ס לעמידות מפני רעידות אדמה, כפי שדיווחנו בעבר ונאמר כאן שוב, גרסה מעודכנת עתידה להיכנס לתוקף בימים אלה. אנו כמובן נעדכן.
המהנדס ירון אופיר ממשרד ירון אופיר מהנדסים, המתמחה בתחום ההנדסה הסיסמית, מברך על הוצאת המדריך החדש: "מניסיוננו בשדרוג מבנים לרעידות אדמה בעשר השנים האחרונות, הן בתעשייה והן במבני ציבור אשר לא ניתנים להשבתה, אימוץ שיטות וגישות מתקדמות בתחום, כפי שקיימים בתקינה האמריקאית שאומצה בנוהל החדש, מביאה לתהליכי עבודה ושדרוג פשוטים וברורים שניתנים לביצוע יעיל, ובהפרעה מינימלית, כפי שהוכח בשטח, ועל כן צפויה לשחרר את ההליך במשרד, אשר תקוע כבר שנים רבות".
------
קישורים רלוונטיים