מחממים מנועים לקראת החלטה על עתיד היחידות הפחמיות של חברת חשמל
בימים האחרונים, משרד האוצר, המשרד להגנת הסביבה, משרד האנרגיה וחברת החשמל מוציאים את התותחים הכבדים לקראת ההכרעה הצפויה על עתיד תחנות הכח הפחמיות של תחנת אורות רבין בחדרה
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 07/8/2016

מחר יתקיים דיון בוועדת הכלכלה של הכנסת העוסק בעתיד יחידות ייצור החשמל הפחמיות בתחנת הכח "אורות רבין" בחדרה. הכוונה לאותן 4 יחידות  ישנות, הפועלות על פחם, לגביהן טרם הוחלט האם להתקין בהם אמצעים להפחתת פליטות שיאפשרו את המשך השימוש בפחם, או להשבית אותן ולשמרן כך שניתן יהיה להפעילן במצב חירום תוך ייצור החשמל הנגרע מעצם השבתתן, באמצעות גז או אנרגיה מתחדשת.

הדיון בכנסת מתקיים על רקע ההחלטה על היתר פליטה שהמשרד להגנ"ס אמור לתת בקרוב לתחנת הכח אורות רבין, המחייבת לקבל החלטה בנושא עתיד היחידות הפחמיות ומגדירה לוחות זמנים.

הסיפור כאן הוא של מחלוקת בין 3 משרדי ממשלה שונים, כל משרד עם המנדט שלו והתפקיד שלו וחברה ממשלתית אחת חזקה – חברת חשמל.

לפני שנסקור את עמדת הצדדים השונים, נציג שוב את החשיבות של ההחלטה.

יחידות 1-4 בתחנת הכח אורות רבין בחדרה

שתי תחנות הכח הפחמיות של חברת חשמל [חח"י] בחדרה ואשקלון, האחראיות לכ 40% מיכולת ייצור החשמל של חח"י, הן בעלות התרומה המשמעותית ביותר לפליטות מזהמים לאוויר בישראל מסוג גופרית דו חמצנית [SO2תחמוצות חנקן [NOx]  ועוד. הסיבה לכך היא שהשימוש בפחם מאוד מזהם, הרבה יותר מזהם (במרבית הפרמטרים) משאר הדלקים ובמיוחד בהשוואה לגז טבעי.

בשנים האחרונות מתנהלים פרויקטים בעלות של מיליארדי שקלים להתקנת מתקנים להפחתת הפליטות בשתי התחנות הפחמיות, אך עדיין נותרו 4 יחידות ייצור חשמל בתחנה בחדרה המהוות כ- 50% מהספק הייצור של התחנה – ללא שהוחלט על פתרון לצמצום הפליטות מהן.

חשוב להבין, השימוש בפחם יימשך בעשורים הקרובים בכל מקרה ביחידות 5+6 בחדרה ובתחנת הכח הפחמית באשקלון בהם מתקינים סולקנים ואמצעים נוספים להפחתת פליטות. לכן, הדיון על הפחתת השימוש בפחם, מתייחס כרגע רק ליחידות 1-4 בתחנת רבין.

החלופות להפחתת פליטות מיחידות 1-4 בחדרה

על הפרק עומדות 2 חלופות עיקריות לבעיית הפליטות של יחידות 1-4 בתחנת הכח אורות רבין בחדרה:

  1. השבתה הדרגתית עם או בלי אפשרות לשימור ותוך כדי הסתמכות על מתקני ייצור אחרים (קיימים או חדשים) הפועלים על גז וקידום של מתקני אנרגיה חלופית.
  2. התקנת סולקנים ואמצעים נוספים להפחתת פליטות (באופן דומה למה שמתבצע ביחידות 5+6 בחדרה וליחידות באשקלון) והמשך השימוש בפחם.

עמדת המשרד להגנת הסביבה

המשרד להגנת הסביבה גייס לצידו שורה ארוכה של בכירי חברת חשמל ומשרד האנרגיה לשעבר:

  1. גיורא דקל, לשעבר מנהל תחנת הכוח אורות רבין
  2. ברנרד ורנסקו, לשעבר מנהל תחנות הכוח רוטנברג ואשכול
  3. אמנון ביבי, לשעבר מנהל תחנות הכוח אשכול
  4. דן וינשטוק, לשעבר מהל מנהל החשמל במשרד האנרגיה

בכירים אלה וחברת הייעוץ אקוטריידרס הכינו עבור המשרד עבודה מקיפה שבחנה את האפשרות של השבתת יחידות 1-4 ושימורן לשימוש בעת חירום. על פי הדו"ח ניתן להשבית את היחידות הישנות והמזהמות הללו ולשמרן כעתודת חירום באופן שניתן יהיה להפעילן מחדש בתוך פחות משבועיים. עוד נאמר כי השבתת היחידות והקמת יחידות חדשות ויעילות על גז טבעי עשויה לחסוך למשק כ-12.5 מיליארד שקל לעומת החלופה של הארכת חיי היחידות והתקנת סולקנים עליהן.

המשרד להגנ"ס מוסיף כי ישנו ספק רב מאוד לגבי ההיתכנות של פרויקט הסולקנים ביחידות 1-4 וכי לא ברור אם ישנה היתכנות להתקין את הסולקנים ולעמוד בדרישות התקן של הפחתת זיהום האוויר. בנוסף אומרים במשרד, כי ישנה אי ודאות לגבי העלות הסופית, הנאמדת במיליארדים, של פרויקט הסולקנים ומשך הזמן הנאמד כעת (לפני תחילת הפרויקט) על בין 7 ל-10 שנים.

להעמקה נוספת, העבודה המלאה מוצגת בהמשך.

עמדת משרד האוצר

באוצר אומרים כי בחנו בשנה האחרונה את החלופות להפחתת המזהמים ביחידות 1 – 4 בתחנת הכוח הפחמית בחדרה יחד עם המשרדים הממשלתיים הרלוונטיים. זאת על מנת לבחור בחלופה המיטבית למשק הן בהיבט העלות לצרכן והן בהיבט הפחתת המזהמים. באוצר מסבירים כי אחת החלופות שנבחנה הינה הדממת התחנה הפחמית ושימורה כך שתוכל לשמש את משק האנרגיה בשעת חירום.

כחלק מהעבודה לבחינת החלופה הנ"ל, הוכן דו"ח עבור משרד האוצר שמצא כי במידה ותיעשה ההשבתה כאמור, הזמן הנדרש להשבת התחנה לפעולה עולה על 20 שבועות. יחד עם זאת, באוצר מודים כי לאחר בחינה נוספת שערך המשרד להגנת הסביבה נמצאו חלופות שימור נוספות שיתכן ויוכלו לתת את המענה הנדרש. לפיכך, מסבירים באוצר כי הם בוחנים את החלופה שהועלתה על ידי המשרד להגנת הסביבה, יחד עם המשרדים הרלוונטיים.

באוצר מבהירים שאין בכוונתם להמליץ על חלופה שאינה חלופה מיטבית ואין בכוונת משרד האוצר להביא להקמת פרויקט יקר ומורכב כאשר ישנן חלופות כלכליות וסביבתיות טובות יותר.

עמדת משרד האנרגיה

משרד האנרגיה פרסם לפני כ 3 חודשים, עמדה לפיה בחן את החלופות השונות והחליט כי החלופה המועדפת, שלדבריהם מאזנת בין שלושת השיקולים המרכזיים (רציפות אספקה וביטחון אנרגטי, הפחתת זיהום האוויר ומחירי החשמל לצרכן) היא המשך הפעלת יחידות 1-4 בפחם תוך התקנת מתקנים להפחתת פליטות. לדבריהם, חלופת השימור, לא נותנת מענה לצורך ביתירות וגיבוי פחמי למערך ייצור החשמל, היות ובמקרה בו תגרם הפסקה ממושכת באספקת גז טבעי למשק, יחלפו חודשים רבים עד להפעלה של יחידות 1-4 בפחם כגיבוי.

עמדת חברת חשמל

באופן רשמי, חברת חשמל מציגה עמדה לפיה היא תכבד כל החלטה של הממשלה. יחד עם זאת בחח"י מדגישים מספר נתונים שיש להביא בחשבון עם קבלת ההחלטה: 

  • יחידות 1-4 מהוות עוגן בהולכת החשמל מחדרה צפונה ללא כל קשר לייצור. כך שכל גריעה מהמערך עשוי להוביל לפגיעה באספקת החשמל התקינה לצפון הארץ. מאחר וחברת החשמל נושאת באחריות לאספקת החשמל הסדירה, להבדיל משאר הגורמים אשר אינם נושאים באחריות, תפקידה הוא להתריע על הסכנה.
  • יחידות 1-4 בנות למעלה מ- 35 שנים. לא מוכר בעולם שום מודל של שימור והפעלה בשעת חירום של יחידות בגיל הזה תוך מספר שבועות. כלומר, קיימת סכנה של ממש באספקת חשמל במקרה של פגיעה בהולכת הגז, במקרה של אירוע כמו מלחמה או תקלה בהולכת הגז - המשק לא יכול להתבסס על סל דלקים "רזה" .
  • כל טענה בדבר אינטרסים של העסקת עובדים, מופרכת, מאחר ועל פי המודלים המוצעים ע"י הגורמים השונים לשימור, אזי כדי להחזיר את היחידות לפעילות תוך מספר חודשים יידרש לשמר גם את כח האדם וגם את תחזוקת היחידות בשוטף. כך שהעלויות ישארו גבוהות ללא ניצול בפועל של היחידות.  

בחברת חשמל גם מדגישים כי האוויר בחדרה והסביבה נקי וזאת על פי נתוני הניטור של איגוד ערים לאיכות הסביבה, ארגון הבריאות הבינלאומי והאו"ם. 

אנחנו נזכיר שבדיון שהתקיים לפני כחודש במסגרת היתר הפליטה של תחנת הכח אורות רבין הציגו ח"כ יעל כהן פארן ונציגי ציבור שהיו בעבר עובדי חברת חשמל טיעון לפיו חברת חשמל מתנגדת לסגירת יחידות 1-4 בגלל רצון לשמר את כוחה (ואת כח האדם שלה). הם הוסיפו כי במידה ויאפשרו לחברת חשמל להשתלב מחדש בתחום של ייצור חשמל, בין אם מגז או מאנרגיה מתחדשת, אז חברת חשמל תסיר את התנגדותה להשבתת היחידות הפחמיות המדוברות. ח"כ יעל כהן פארן: "נוצר מצב כזה שעובדי חברת חשמל הם בעלי האינטרס להשאיר את התחנות הפחמיות מכיוון שדוחקים אותם לפינה ולא מאפשרים להם להיכנס לתחום של אנרגיות מתחדשות".

נסביר שכבר מספר שנים שלחברת החשמל אסור להקים תחנות כח חדשות, כחלק מרפורמה שמשרד האוצר מנסה לקדם במשק החשמל. לכן, כל גריעה של תחנת כח מהמצבה של חברת חשמל, מעבירה את יכולת הייצור לתחנות כח פרטיות ומחלישה לכאורה את חברת חשמל.

סיכום

מחר יתנהל הדיון בכנסת, בו הצדדים השונים יציגו את דבריהם. אנחנו נמשיך לעקוב.

--------

מסמכים רלוונטיים:

  1. בחינת חלופות להשבתת יחידות 1-4 באורות רבין, המשרד להגנ"ס [pdf
  2. מצגת: דיון ציבורי בהיתר הפליטה לתחנת הכח "אורות רבין", המשרד להגנ"ס [pdf]

קישורים רלוונטיים:

  1. דיון היסטורי על עתיד תחנות הכח הפחמיות בישראל, 19.07.2016
  2. בשקט בשקט מוכרעת ההחלטה החשובה ביותר על עתיד זיהום האוויר בישראל, 13.03.2016
  3. שר האנרגיה מצהיר על הפחתה של 15% בשימוש הפחם של חברת החשמל, 31.12.2016
  4. זיהום אוויר מייצור חשמל | infospot

 

--------

ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר:

חברה איש קשר טלפון מייל
EnviroManager גיא פרנקל 072-3712245 envirom@infospot.co.il
איירלאב אודי רועה 054-9360352 airlab@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>