נטפים מפרסמת את ביצועיה הסביבתיים במסגרת דו"ח הקיימות לשנים 2012-2013
החברה שיפרה את ביצועיה בצריכת אנרגיה ומים ובפליטת גזי חממה, אך לא ניכר שיפור בכמויות הפסולת שייצרה
- מאת: מערכת infospot
- פורסם בתאריך: 09/9/2014
נטפים, הנחשבת מובילה עולמית בתחום ההשקיה בטפטפות, עם 16 מפעלים, 4,000 עובדים ופעילות ב 110 מדינות, מפרסמת דו"ח קיימות לשנים 2013-2012 (Sustainability Report). בדו"ח מפרטת החברה את ביצועיה הסביבתיים בתחומי האנרגיה, המים, הפסולת וגזי החממה.
הדו"ח עושה שימוש במדד סגולי (Intensity באנגלית - הביצוע ביחס לטון חומר גלם המשמש לייצור) היות ועל הביצועים הסביבתיים להיגזר מכמות הייצור. אם חברה צמחה והיא מייצרת פי 2, אז היא גם תצרוך פי 2 אנרגיה ומים וכו'.
צריכת אנרגיה
* ניתן ללחוץ על התמונה על מנת להגדילה
צריכת האנרגיה הסגולית (צריכת אנרגיה לטון חומר גלם שמשמש לייצור), ירדה בעקביות בשנים 2011-2013, כ - 8% בשנה, תודות למאמצים לצמצום צריכת האנרגיה במפעלים ברחבי העולם. במפעל ברוטשן ההולנדי למשל, מופעלת מערכת חימום תת-רצפתית המנצלת את עודפי האנרגיה ממדחסי קירור המהווים חלק מתהליך הייצור. כתוצאה מכך חיסכון האנרגיה מגיע לכ - 20% בשנה.
מקור האנרגיה העיקרי של נטפים הינו חשמל שמגיע מחברות חשמל מקומיות, בעוד שדיזל ודלק משמשים את החברה רק בהיקפים קטנים לצורך הנעת רכבים ומלגזות ולייצור חשמל באתרים ספורים.
אמצעים נוספים שבעזרתם הושגה התייעלות אנרגטית:
- ייעול תהליכי הייצור – באתר בעיר רסיף (בברזיל) החלפת שנאי חשמל הביאה לחיסכון אנרגיה של 1%. באתר בעיר ריבראו (גם בברזיל) הוחלף מדחס אוויר למדחס חדש בעל גמישות תפעולית, שאפשרה התאמה טובה יותר לתנאי ייצור שונים. ההחלפה הביאה לחיסכון אנרגיה של כ-20%.
- שיפור התחזוקה.
- החלפת ציוד שצורך כמויות אנרגיה גדולות לציוד חסכוני יותר באנרגיה – באתר בעיר פרסנו (בקליפורניה, ארה"ב), הוחלפו מתקני קירור (צ'ילרים ומגדלי קירור) במערכת היברידית. ההחלפה עלתה 1.2 מיליון דולר והביאה לחסכון של 6% בצריכת החשמל לטון חומר (שהם יותר מ-4,500 ג'יגה ג'אולים של אנרגיה).
- צמצום השימוש בגנרטורים מונעי דיזל לייצור חשמל באופן מקומי – באתר בעיר צ'ניי (הודו) נעשה בעבר שימוש בגנרטור מונע דיזל לצורך אספקת חשמל. בשנת 2013 הותקן מקור מתח פנימי במפעל. עקב כך ניתן היה להפסיק את השימוש בגנרטור הדיזל, מה שהביא לחיסכון של 42% בצריכת האנרגיה לטון חומר.
- מעבר לשימוש במלגזות חשמליות באתרים בישראל.
פליטת גזי חממה
* ניתן ללחוץ על התמונה על מנת להגדילה
בשנת 2013 הושג צמצום של 10% בפליטות גזי החממה הסגוליות. מרבית גזי החממה נפלטים בנטפים כתוצאה מצריכת האנרגיה בתהליכים השונים. הנה כמה דוגמאות לאופן השגת הצמצום:
- כשלושה רבעים מהצמצום הנ"ל התרחש עקב המעבר בישראל לייצור חשמל מגז טבעי שמצמצם את כמות גזי החממה שנפלטים עבור כל קוט"ש שנצרך. השינוי היה באתרי חברת חשמל, שינוי שלא קשור לפעילות נטפים.
- ייעול אנרגטי במפעלים הביא לצריכת אנרגיה נמוכה יותר, כפי שתואר לעיל.
- ייעול תהליך האריזה של קווי הטפטפות – צומצם המרחק החופשי מעל פני הצינור בתוך הקופסה מ-5 ס"מ ל-1 ס"מ. בכך הוגדלה כמות קווי הטפטפות בכל קופסה ב-28%, מה שהביא להורדת כמות הקופסאות וכן לצמצום כמות משטחי העץ שנשלחו יחד עם הקופסאות ב-14%. עקב כך נדרשו פחות נסיעות, צריכת הדלק הופחתה ויחד איתה פליטת גזי החממה.
צריכת מים
* ניתן ללחוץ על התמונה על מנת להגדילה
בשנת 2013 הושג צמצום של 0.3% בצריכת המים הסגולית בהשוואה לשנת 2012, באמצעות:
- תיקון דליפות במערכת המים הסניטרית שאינה חלק מתהליך הייצור, ומשמשת לשתייה, בישול, הדחת אסלות בשירותים וניקיון.
- שיפור יעילות מגדלי אידוי המים המהווים חלק ממערכת הקירור של המפעל.
- שימוש במים שנעשה בהם שימוש במערכות הקירור לצורך השקיה של השטחים הירוקים מסביב למפעלים. במפעל בעיר סבלי (הודו) הושג באופן זה חיסכון של 23% בצריכת המים בשנתיים האחרונות, עקב שימוש במים שנעשה בהם שימוש לניקיון ולהשקיה. המים ממוחזרים באתר הטיפול של המפעל, שלו יש מכסה יומית של 25 מ"ק. ניתן למחזר מים יותר מפעם אחת, כך שהפליטה הכוללת של שפכים מהמפעל ירדה לאפס.
כמות פסולת
* ניתן ללחוץ על התמונה על מנת להגדילה
בשנת 2013 לא היה שינוי בכמות הפסולת הסגולית. יוצרו כמעט 2,000 טונות אשפה מתהליכי הייצור והאריזה, ומוחזרו כמעט 70% מכמות זו. הנה מספר תהליכים שמיושמים לצמצום כמות הפסולת בפעילות החברה:
- באתר בעיר רוטשן (הולנד) משטחי עץ שסיימו את דרכם נשלחו לשריפה באתר לייצור חשמל.
- נעשה שימוש חוזר באריזות עד כמה שניתן. למשל, נעשה שימוש חוזר באריזות המשמשות לאריזה ושילוח של מוצרים באופן פנימי בין המפעלים בחברה, לצורך שליחת מוצרים ללקוחות.
מעבר לכך, מתבצע טיפול בקווי טפטפות לאחר שנסתיים השימוש בהם. קווי הטפטפות המשומשים, (עשויים מפוליאתילן, סוג של פלסטיק), נאספים מהשדה בתהליך יקר הן עבור החקלאי והן עבור החברה. הם נארזים ונשלחים למרכז מחזור, בהתאם להנחיות המקומיות.
סיכום
מניתוח המגמות, ניתן לומר שההתייעלות האנרגטית והקטנת פליטת גזי החממה לאוויר בשנים 2011-2012 באה במקביל ל (ואולי על חשבון) עלייה בייצור אשפה וצריכת מים. בשנת 2013 חל שיפור בתהליך, כיוון שבזמן שההתייעלות האנרגטית והקטנת פליטת גזי החממה המשיכו, כמות ייצור האשפה נותרה קבועה, ובצריכת המים אף חל צמצום של 0.3%.
----
קישורים רלוונטיים:
- קישור לדו"ח קיימות של נטפים לשנים 2012-2013
- אחריות תאגידית סביבתית | infospot
-