שנה ראשונה לחוק פסולת אלקטרונית - מה האתגרים להמשך?
בתום השנה הראשונה לחוק קיימת עדיין עבודה רבה: רב הרשויות המקומיות לא החלו ליישם את החוק וחלקן כלל לא מודעות אליו, משווקים אינם מוכרים מוצר ישן תחת חדש כפי שהחוק מחייב אותם, פסולת רבה מועברת לשטחים או שאינה עוברת טיפול סביבתי המשרד להגנ"ס: "מדובר בתהליכים מורכבים וצריך סבלנות. במהלך השנה נגביר את האכיפה"
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 19/4/2015

ביום עיון שנערך באוניברסיטת תל אביב לסיכום השנה הראשונה לחוק פסולת אלקטרונית, שנכנס לתוקף ב 01.03.2014, הוצגו ההישגים של השנה החולפת, לצד האתגרים הצפויים והבעיות הקיימות כולל הצעות לפתרונן. השתתפו בכנס בין היתר המשרד להגנת הסביבה, אדם טבע ודין, אקומיוניטי, מ.א.י, המינהל האזרחי, נציג ארגון צרכנים, אוניברסיטת תל אביב ואוניברסיטת בן גוריון.

לדברי נציג המשרד להגנת הסביבה, דני בית דן, במהלך שנת 2014 התקשרו כ - 80 יצרנים ויבואנים (מתוך כ- 300) עם אחד משני הגופים המוכרים שקיבלו אישור על ידי המשרד להגנ"ס - מ.א.י ואקומיוניטי. כ- 30,000 טון פסולת אלקטרונית דווחה למשרד שנאספה ומוחזרה כראוי. לגבי הרחבת התחרות אמר בית דן, כי תאגידים נוספים נמצאים כעת בשלבי בדיקה במשרד להגנת הסביבה לקראת אישורם כגופים מוכרים לעניין פסולת אלקטרונית. בנוסף, לדבריו, המשרד להגנת הסביבה עובד בימים אלה עם מכון התקנים במטרה לעדכן את התקינה הישראלית לטיפול בפסולת אלקטרונית כך שתקביל לתקינה האירופית ותעמוד בסטנדרטים סביבתיים.

אכיפה רכה לחוק פסולת אלקטרונית?

בית דן התייחס אף לטענות שהועלו על ידי עו"ד אסף רוזנבלום מ"אדם טבע ודין" וורד בלן מ"אמון הציבור" בנוגע לחוסר האכיפה של החוק על ידי המשרד להגנת הסביבה בשנה החולפת. לדבריו, המשרד הוציא התראות ומכתבים למי שלא עמד בדרישות החוק. עם זאת, מאחר ומדובר בחוק חדש, נמנע המשרד מאכיפה אגרסיבית בשלב זה על מנת לאפשר לכלל הגורמים והשחקנים להתרגל. הוא הוסיף שיישום החוק מחייב, בין היתר, שינוי מהותי בהתנהגות הצרכנים בישראל ולכן זה ייקח זמן. עם זאת, הוא הדגיש כי במהלך 2015 ובכפוף לתקציב הממשלה שיאושר, תחל אכיפה אינטנסיבית יותר לרבות הטלת קנסות גבוהים על המפירים.

האכיפה של המשרד להגנת הסביבה אמורה לפעול כלפי יבואנים ויצרנים של ציוד אלקטרוני שטרם התקשרו עם אחד משני הגופים המוכרים לצורך עמידה ביעדי המיחזור שלהם, במקביל לאכיפה מול הרשויות המקומיות שטרם התקשרו עם גוף מוכר לטובת פרישת תשתית איסוף פסולת אלקטרונית מהתושבים.

האתגר הסביבתי בפסולת אלקטרונית

עו"ד רוזנבלום מאדם טבע ודין הוסיף כי "בחוקים אחרים של אחריות יצרן (חוק אריזות, חוק הפיקדון בקבוקים) המטרה הראשית היא להסיט פסולת מהטמנה למיחזור. בפסולת אלקטרונית השוק היה קיים לפני החקיקה ומרבית הפסולת הייתה עוברת טיפול, אבל לאו דווקא טיפול סביבתי, אלא כלכלי". לכן, מסביר רוזנבלום, האתגר הראשוני של חוק פסולת אלקטרונית הוא להשתלט על הפסולת האלקטרונית ולוודא שהיא עוברת טיפול סביבתי, כמו הוצאת גזי הקירור ממקררים ומהמזגנים לפני גריטתם ופירוק הפסולת לרכיבים מקוריים היכן שניתן. הוא הוסיף כי חלק מהפסולת האלקטרונית עוברת לשטחים, דבר המקשה על עמידה ביעדי המיחזור ועל פיקוח לצורך טיפול סביבתי בפסולת.

כמו כן, רוזנבלום מציין כי יש לחייב סטנדרט סביבתי לטיפול בפסולת האלקטרונית בהקדם, בלעדיו יהיו מתקני טיפול בפסולת אלקטרונית שינקטו בתהליכים הזולים והכלכליים ביותר ויקבעו מחיר מיחזור שיהיה נמוך מדי מכדי לאפשר השקעה בתשתית מודרנית לטיפול בפסולת ובכך תתפספס המטרה הראשית של החוק.

משווקים של ציוד אלקטרוני

על פי חוק פסולת אלקטרונית, משווקים מחויבים לאסוף מכשיר אלקטרוני ישן מלקוח במעמד מכירת או אספקת מכשיר חדש. למרות שרבים מהמשווקים נמצאים בבעלות היבואנים ולמרות שבמרבית המקרים מכשיר שנרכש אצל משווק מסופק באמצעות היבואן ללא התערבותו של המשווק, מסתבר שהמשווקים עדיין לא מיישמים את החוק. לדברי ורד בלן, מנהלת מחלקת אחריות סביבתית ב"אמון הציבור", הן המשווקים והן הציבור לא מכירים את החוק. "ערכנו בדיקה גם באמצעות סקר סמוי וגם במרכז הפניות הטלפוני שלנו והבנו שהחוק כמעט אינו קיים עבור המשווקים והציבור".

רשויות מקומיות (אחראי לפינוי פסולת)

באופן טבעי, גופי היישום המוכרים השקיעו את מרבית המאמצים שלהם בשנה הראשונה ליישום החוק להתקשרות עם יצרנים ויבואנים שמספקים את המימון הדרוש ליישום הוראות החוק. במקביל, רשויות מקומיות מתנהלות בקצב איטי ביחס לגופים פרטיים (יבואנים ויצרנים). שילוב של הסיבות המפורטות לעיל יחד עם היעדר אכיפה של המשרד להגנת הסביבה הוביל לכך שנכון להיום מרבית הרשויות המקומיות אינן מיישמות את חוק פסולת אלקטרונית.

השר לשעבר אופיר פינס, כיום מנהל המכון לחקר השלטון המקומי, הוסיף כי יש להטיל על הרשויות במסגרת עדכון החוק את האחריות על איסוף הפסולת. בהקשר זה, ציינו נציגי הגופים המוכרים, כי הם מתמודדים עם גניבות של פסולת אלקטרונית ממתקנים שהם מציבים ומחוסר בהירות בהוראות החוק  ביחס לתחרות בין הגופים המוכרים.

יום העיון בנושא שנה לחוק פסולת אלקטרונית התקיים בבית הספר ללימודי סביבה ע"ש פורטר, באוניברסיטת תל אביב בשיתוף עם עמותת אדם טבע ודין והמכון לעסקים סביבה וחברה.

-------

קישורים רלוונטיים:

  1. שחקנים חדשים בפסולת אריזות ואלקטרונית? 12.04.2015
  2. המשרד להגנת הסביבה: לא נכיר במפעלי מיחזור לא מוסדרים, 2.3.2015
  3. השר לשעבר אופיר פינס: "כנראה היינו על סמים", 16.12.2014
  4. פסולת אלקטרונית | infospot

גופים לייעוץ ויישום חוק פסולת אלקטרונית:

חברה איש קשר טלפון מייל
אקומיוניטי
(גוף יישום מוכר)
צחי עין גל 072-3712251 ecommun@infospot.co.il
מאי אמנון שחרור 077-5001090 mai@infospot.co.il
ערנות
(מלווה ביישום החוק)
ערן בושארי 072-3713040 eranut@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>>
תגיות: פסולת אלקטרונית , מיחזור פסולת אלקטרונית , מ.א.י. , אקומיוניטי , חוק פסולת אלקטרונית ,