מהלך היסטורי התרחש בחודש שעבר, כאשר נשיא ארצות הברית, ברק אובמה, חתם על עדכון לחוק חומרים מסוכנים בארצות הברית, לראשונה מאז נחקק החוק, לפני כ- 40 שנים.
לדברי המשרד להגנת הסביבה האמריקאי (EPA), העדכון לחוק כולל שינויים נחוצים, כגון:
במעמד החתימה, הנשיא אובמה סקר בקצרה את התפתחות החקיקה הסביבתית בארצות הברית. לדבריו, בשנות ה- 60 וה- 70 במאה שעברה, ארה"ב הייתה מודאגת מהאיום שהיווה הזיהום הסביבתי על משאבי הטבע ועל בריאות הציבור, מה שהוביל לחקיקה סביבתית נרחבת בארצות הברית ובה חוקים כגון: חוק אוויר נקי, חוק המים הנקיים, חוק להגנת בעלי חיים בסכנת הכחדה, הקמת ה EPA וגם חוק החומרים המסוכנים.
לדברי הנשיא אובמה, חקיקת חוק החומרים המסוכנים נועדה להגן על הציבור מכימיקלים מסוכנים הנמצאים במוצרים שהם מכניסים לביתם, ובכך למנוע מקרי סרטן, מומי לידה, פגיעה במערכת הרבייה ועוד. אך למרות הכוונות הטובות, לדברי אובמה, החוק לא פעל כמתוכנן.
ב- 1976 היו 62,000 כימיקלים בשוק, אך החוק הטיל על ה- EPA הגבלות נוקשות ליישום החוק ובחינת ההשפעות המזיקות של כימיקלים אלו. מתוך 62,000 הכימיקלים רק אחוז קטן הגיע לכדי הערכת סיכונים והשפעות על הבריאות והבטיחות ורק 5 נאסרו לשימוש ומכירה. למשל, החוק לא הצליח לייצר איסור על שימוש באסבסט, מסרטן ידוע האחראי למוות של 10,000 אמריקאים בשנה.
עדכון חוק החומרים המסוכנים נועד לשנות את הבעיות הללו. אובמה הסביר כי החוק יקל על ה EPA לבחון כימיקלים הנמצאים בשוק, וכן כימיקלים חדשים שמדענים ועסקים עתידים ליצור. פרט חשוב נוסף שאובמה ציין, החוק המעודכן דואג למקור מימון ל-EPA לביצוע הפעולות החדשות הנדרשות.
בסקירה שפורסמה להוראות העיקריות של החוק המעודכן, פורטו העידכונים בנושאים הבאים:
גם בישראל מתוכנן שינוי מהותי בחוק חומרים מסוכנים בשנים הקרובות, לפיו החוק יותאם לחקיקה המקובלת באירופה – דירקטיבת סווסו Seveso בכל הנוגע להגדרות וסיווג של חומרים מסוכנים. במידה ותהליך החקיקה של חוק רישוי ירוק (רישוי סביבתי משולב) יתקדם, ייתכן וישולב בו השינוי הנ"ל.
----------
קישורים רלוונטיים