ארבעה מעובדי המשרד להגנ"ס הותקפו לפני מספר ימים בידי שני אחים, מפעילי אתר פסולת לא חוקי בעיר יבנה. בעקבות התקיפה פנו עובדי המשרד למשטרה והגישו תלונה בגין תקיפת עובדי ציבור. אחד משני האחים המפעילים את האתר, ציקי ארביב, עוכב לחקירה. העובדים הגיעו למקום בעקבות מידע שהתקבל במשרד להגנ"ס לפיו מתנהלת במקום פעילות אינטנסיבית ללא אישור.
זו לא הפעם הראשונה שמוצאים עצמם עובדי המשרד להגנ"ס בעימות עם האחים ארביב. בחודש מאי האחרון פרסמנו ידיעה בדבר עונש המאסר והקנס הכבד שהטיל ביהמ"ש על ציקי ארביב ואחיו אבי ארביב לאחר שהפעילו אתר לא חוקי לאיסוף פסולת במשך שמונה שנים, במושב בן זכאי. בגזר הדין נקבע כי על האחים ארביב לפנות את אתר הפסולת הפיראטי, לכל המאוחר עד ה-1 בספטמבר ונגזר עליהם עונש מאסר בפועל.
אילוסטרציה: למצולם אין קשר לכתבה צילום: cezary p, תחת רשיון CC BY-SA 3.0
הפעלת אתרי פסולת לא מוסדרים – מכת מדינה
המשרד להגנ"ס סגר מאז שנת 1995 כ - 76 אתרי פסולת לא מוסדרים גדולים, ומאות אתרים קטנים. בהפעלת אתר פסולת לא חוקי, מקווה מפעיל האתר לצבור רווחים בזכות המחיר הנמוך שהוא מציע תמורת "אחסון" פסולת לעומת היטל ההטמנה הגבוה באתרי הפסולת המוסדרים (כ-100 ש"ח לטון פסולת). אלא שמעבר לעובדה שהמדינה מפסידה מיסים בשל אי תשלום היטל הטמנה, אתרי פסולת לא מוסדרים יוצרים בעיות סביבתיות קשות: מפגעי ריח, פליטת גזי חממה ובראשם גז מתאן, זיהום מי תהום וקרקע מדליפת תשטיפים, זיהום אוויר ועוד. בנוסף לכך, יש באתרי פסולת לא מוסדרים פוטנציאל גבוה להתפרצות שריפות. רק לפני כשבועיים, פרצה שריפה באתר פסולת לא מוסדר בחיפה שבער במשך כשבוע לפני שהצליחו לכבות את השריפה.
המשרד להגנת הסביבה סגר בשנים האחרונות מאות אתרי פסולת לא מוסדרים, אך רק בודדים עברו שיקום, היות ומדובר בתהליך יקר וממושך. כיום ישנם בישראל מאות אתרים דומים שיוצרים מפגעים סביבתיים ומהווים סכנה לבריאות הציבור.
----
קישורים רלוונטיים