שוק הפסולת המסוכנת מצטמצם ויוצר חדשנות
מדוע שוק הפסולת המסוכנת בישראל מצטמצם? מה חושב על כך הרגולטור? כיצד מתמודדים מתקני הטיפול? הפרטים לפניכם
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 27/9/2016

במסגרת ועידת קלינטק למיחזור שהתקיימה לפני כשבועיים, התנהל דיון ער שעסק בסוגיות המרכזיות של ענף הפסולת המסוכנת בישראל. הדיון עסק ברפורמה בפסולת מסוכנת שהחלה להיות מיושמת לפני כשנה, בהתמודדות עם גודל השוק שמצטמצם ובחדשנות הטכנולוגית בענף.

הרפורמה בפסולת מסוכנת | אישורי מנהל ופיקוח על מחירים

רומי אבן דנן, ראש אגף חומרים מסוכנים במשרד להגנת הסביבה, התייחסה לרפורמה המיושמת בימים אלה. במסגרת הרפורמה מקדם המשרד הוצאת אישורי מנהל רוחביים לטיפול בפסולת מסוכנת במתקני טיפול שונים, וזאת על מנת לעודד היררכיית טיפול סביבתית יותר, לקדם פתרונות סביבתיים לטיפול בפסולת כדוגמת מיחזור, השבה ושימוש חוזר, על פני העברת  פסולת מסוכנת להטמנה/שריפה ולעודד תחרותיות בשוק הטיפול בפסולת. מהלך זה, הוביל לירידה משמעותית בכמות הבירוקרטיה הנדרשת לצורך העברת פסולת למיחזור ולטיפולים אחרים. מנגד, המשרד הוציא דרישות אחידות וקפדניות ללמתקני הטיפול, הנדרשים לעמוד בסטנדרטים גבוהים יותר בכל הקשור לאופן הטיפול בפסולת והגביר את הפיקוח על מתקני הטיפול ועל יצרני הפסולת המסוכנת.

סוגיה נוספת שהרפורמה עוסקת בה היא הפיקוח על מחירי שירותי הטיפול בפסולת מסוכנת הניתנים על ידי החברה לשירותי איכות סביבה. רומי אבן דנן הסבירה כי במסגרת בחינת שוק הפסולת בכללותו ובכלל זה הפיקוח על המחירים הקיים עלה צורך בשינוי אופן  קביעת המחיר המפוקחלאור כך ובעקבות עבודה כלכלית מעמיקה, המחירים צפויים לעבור שינוי הדרגתי, כפי שדיווחנו לפי כשבוע.

האם ענף הפסולת המסוכנת מתכווץ?

רבים מהדוברים התייחסו לסוגיה של צמצום, או לכל הפחות לסטגנציה (קיפאון), בכמות הפסולת המסוכנת בישראל. עינב שמואלוב, נציגת החברה לשירותי איכות סביבה, הסבירה כי אין שוק משוכלל לפסולת מסוכנת בישראל בגלל שפשוט אין מספיק פסולת. בנוסף לכך, התריעה שמואלוב, כי מפעלים וקווי ייצור נסגרים ועוברים לחו"ל, כך שכמות הפסולת המסוכנת בירידה ובמקביל קמים ומתרחבים מתקני טיפול שיצטרכו לחלוק עם המתקנים הקיימים את כמות הפסולת המצטמצמת.

מירב אביגדור, מנהלת תחום אקולוגיה בחברת טבע, ציינה כי חברת טבע נמצאת בתהליך מתמיד של התייעלות הן באמצעות הפחתה במקור והן באמצעות מיחזור באתר. ההתייעלות בחברת טבע, הסבירה אביגדור, הינה חלק מיעדים בינלאומיים של החברה להגיע ל- 0% הטמנה בשנת 2020 לצד התייעלות כלכלית, בתחום זה. כך, בעקבות ההתייעלות, המפעלים אכן מעבירים פחות פסולת מסוכנת למתקני טיפול חיצוניים.

אביגדור ציינה כדוגמא את המתקן לטיפול בפליטות מזהמים לאוויר [TO - thermal oxidizer] שנכנס לפעולה בטבע לאחרונה והופך ממסים אורגנים משומשים לאנרגיה.

ליזר בזדין, סמנכ"ל פיתוח עסקי במתקן הטיפול בשפכים תעשייתיים, אלקון, הסביר כי הדרך שלהם להתמודד עם הקיפאון בכמות הפסולת, היא לתת פתרונות חדשניים לזרמי פסולת מסוכנת שעד היום נשלחה להטמנה או שריפה. בדרך זו, נוצר יתרון הן ליצרן הפסולת והן למתקן הטיפול (win-win).

רומי אבן דנן, נציגת המשרד להגנ"ס התייחסה לנושא והסבירה כי ההתייעלות בחברת טבע היא דוגמא לתהליך דומה המתרחש בהרבה מפעלי תעשייה בארץ ובעולם ואף על פי כן, תמיד יהיו שאריות פסולת מסוכנת שיש לסלקן להטמנה או שריפה. כמובן שמדיניות המשרד להגנת הסביבה מבקשת לצמצם את אותה שארית, על ידי עידוד של מיחזור והשבה, דבר שעשוי להוביל להמשך צמצום כמויות הפסולת המועברות לסילוק ולפגיעה בחלק ממתקני הטיפול.

חדשנות בפסולת מסוכנת

לצד האתגרים בענף הפסולת המסוכנת בישראל ואולי בגלל ההתמודדות איתם, יש בישראל הרבה חדשנות בתחום. לפני כחודש וחצי סיפרנו לכם על המפעל החדש לטיפול בפסולת מסוכנת שמקימה חברת עלה שרותי אקולוגיה. במהלך הדיון בכנס קלינטק למיחזור, סקר אלכס מנגולד, מנכ"ל החברה, את פעילות החברה והפיתוחים הטכנולוגיים המשמשים אותם לטיפול בפסולת תעשייתית מסוכנת.

לדברי מנגולד, חברת שרותי אקולוגיה מתמקדת בטיפול בפסולת מסוכנת מוצקה, בעיקר אריזות וציוד רך שבא במגע עם חומרים מסוכנים ובעבר היה נשלח להטמנה או שריפה. בעזרת 3 פסי ייצור שפיתחה החברה, האריזות המזוהמות הופכות לחומר גלם חדש לתעשיית הפלסטיק.

מנגולד המחיש את תהליך המיחזור עם דוגמא של ציוד רך מזוהם מחדרים נקיים של תעשיית הקלינטק, דוגמת מטליות, חלוקים וערדליים שבאו במגע עם חומ"ס ועוברים אצלם תהליך של שטיפה, ניקוי, חיתוך ואריזה מחדש לחבילות פוליפרופילן שמשמש כחומר גלם ליצרנים בארץ ובחו"ל. מנגולד הוסיף כי בשביל שהרפורמה תצליח ושהענף יצמח, חשובה הגברת האכיפה של הרגולטור והקפדה על מיון במקור במפעלים, שיביא לגידול בשיעורי המיחזור וההשבה של הפסולת כמשאב.

ליזר בזדין, מחברת אלקון, סיפר כי אלקון העתיקה לאחרונה את הפעילות שלה מאזור חיפה, למפעל חדש וגדול יותר באזור התעשייה של נאות חובב. בזכות המעבר, הסביר בזדין, התרחבו יכולות הטיפול של אלקון. כדוגמא, המפעל החדש יכול לטפל בחומרים הלוגניים, לקלוט שפכים עם ריכוז גבוה של חומר אורגני ועוד.

בזדין הסביר כי טכנולוגיית הטיפול בשפכים תעשייתיים של אלקון מבוססת על מיחזור אנרגיה. לדבריו, במפעל החדש, חל שיפור נוסף במערך שימור האנרגיה ובנוסף לכך יושם פתרון חדש המאפשר לבצע מיחזור מלא של המים בתוך המפעל עצמו, זאת בניגוד לפתרון הקודם של חיבור למט"ש [מכון טיפול בשפכים] אזורי.

--------

קישורים רלוונטיים:

  1. עדכון של פיקוח על מחירי הטיפול פסולת מסוכנת, 12.09.2016
  2. מפעל חדש לטיפול בפסולת תעשייתית בהשקעה של 30 מיליון ₪, 10.08.2016
  3. פסולת מסוכנת או קרקע מזוהמת? 30.06.2016
  4. המגמות בענף הפסולת המסוכנת נחשפות בדו"ח של המשרד להגנ"ס, 01.05.2016
  5. יצוא פסולת מסוכנת ללא פיקוח מחירים רק ב- 2017, 04.06.2015
  6. מידע נוסף על פסולת מסוכנת | infospot

חברות לטיפול בפסולת מסוכנת: