ארבעה תושבים מאזור מפרץ חיפה הגישו תביעה ייצוגית לבית המשפט המחוזי בתל אביב נגד 11 מפעלים במפרץ חיפה, בהיקף של כ-14 מיליארד ש"ח. המפעלים הנתבעים כוללים את כרמל אולפינים, בז"ן, חיפה כימיקלים, דור כימיקלים, גדיב תעשיות פטרוכימיות, דשנים וחומרים כימיים, חד אסף פלדה, פז שמנים וכימיקלים, פז חברת נפט, נשר מפעלי מלט וסונול ישראל.
העותרים טוענים בתביעתם כי הם נחשפים לזיהום ולריחות חריגים המגיעים מהמפעלים. בכתב התביעה, מסתמכים העותרים על מגוון של מקורות מידע מהארץ ומהעולם להוכחת טענתם, בכלל זה כתבות מהעיתונות, פרסומים של דו"חות של ארגונים ירוקים, פרסומים של המשרד להגנת הסביבה, חוות דעת מומחים, מחקרים ועוד. נראה כי חלק מנתוני הפליטות המצוינים בתביעה מקורם במפל"ס - מרשם הפליטות לסביבה – PRTR ובמערך ניטור האוויר הארצי. כמובן שדו"ח משרד הבריאות שעורר את תשומת הלב הציבורית לזיהום האוויר והתחלואה העודפת במפרץ חיפה, מהווה נדבך נוסף לתביעה.
לפי כתב התביעה אשר הוגשה על ידי עורכי הדין דוד אור חן ואבנר אמוראי, זיהום האוויר במפרץ חיפה הוא תוצר של מספר מפעלים הפועלים בשטח קטן ומייצרים זיהום אוויר בריכוז גבוה וחריג מבחינת הכמויות וסוגי הרעלים שנפלטים לאוויר וכן של זיהום מתחבורה. "כמעט בכל סוגי המזהמים, זיהום האוויר בחיפה הוא מהגדולים בישראל", נטען בבקשה לייצוגית.
לדברי התובעים, הם נחשפו, כל אחד בדרכו ובהזדמנויות כאלה ואחרות, לריחות חזקים של חומרים שעלו ממפעלים. אחד מהם סיפר כי לפני כעשר שנים חלה בסרטן הערמונית ממנו החלים, ובעקבות הצהרת משרד הבריאות על תחלואת הסרטן הגבוהה באזור, הוא חושד שלמחלתו היתה קשר למצב הזיהום באזור. כל התובעים הביעו בכתב התביעה את חששם התמידי לבריאותם.
התובעים מבקשים לאשר את התביעה כייצוגית ולפצות כספית את כל הנפגעים - תושבי מפרץ חיפה שהתגוררו במפרץ בשנים האחרונות ונפגעו מרמות הזיהום ומפליטות החומרים. כמו כן מבקשים התובעים להקים קרן בהיקף מיליארד ש"ח שתפקח על המפעלים ותבחן את רמת הפליטות וסוגי המזהמים שנפלטים.
---
קישורים רלוונטיים: