שרי הממשלה אישרו ביום ראשון תכנית לאומית להפחתת פליטות גזי חממה ולהתייעלות אנרגטית בהמשך להתחייבות של מדינת ישראל, יחד עם מדינות רבות אחרות, בוועידת האקלים שהתקיימה השנה בפריז. תוכנית זאת צפויה לשפר גם את איכות האוויר ולכן תיטיב עם בריאות הציבור וגם עתידה להביא לחסכון של מעל ל- 30 מיליארד ₪, לגידול בהשקעות שיובילו לצמיחה וליצירת מקורות עבודה.
לפניכם חלק מהסעיפים שאושרו:
הוחלט להקים צוות בינמשרדי שיציע כללים למתן ערבויות מדינה בהיקף כולל של 500 מיליון ₪ לתקופה של 10 שנים להלוואות לשם השקעה בהתייעלות אנרגטית והפחתת פליטות גזי חממה בישראל. כללי מתן הערבות עתידים להתייחס לפרמטרים כגון זהות הגופים הזכאים להגיש בקשה, היקף ערבות מרבי, משך הערבות, תעדוף סוגי הפרויקטים והטכנולוגיות ועוד.
תאריך יעד להעברת המלצות הצוות לחשבת הכללית במשרד האוצר: 31.12.2016
הוחלט להקים ולהפעיל תוכנית מענקים להשקעות בהתייעלות אנרגטית על בסיס המנגנון הקיים להפחתת פליטות גזי חממה ובהיקף של 300 מיליון ₪. המענקים יחולקו על בסיס מחיר ההפחתה של טון גזי חממה וקוט"ש נחסך. התכנית תכלול גם קריטריונים להעדפת רשויות מקומיות חלשות ועסקים קטנים ובינוניים, עידוד הפחתת זיהום אוויר מתעשייה ועידוד השקעות אשר ישלבו התקנות של טכנולוגיות חדשניות ישראליות.
תאריך יעד להפעלת התוכנית: 01.09.2016
הוחלט להחיל חובת מינוי ממונה אנרגיה על כלל משרדי הממשלה ויחידות הסמך. אמנם בהצהרה הרשמית השתמשו במונח "אחראי אנרגיה" ולא הזכירו את התקנות הרלוונטיות, אך כן ציינו כי אחראי האנרגיה המשרדי ידווח, אחת לשנה, באמצעות טופס מקוון באתר האינטרנט של משרד האנרגיה, על צריכת האנרגיה ומידע רלוונטי נוסף. חובה זו דומה לחובת ממונה אנרגיה.
בנוסף הוחלט כי משרד האנרגיה יפרסם את נתוני צריכת החשמל של משרדי הממשלה ויחידות הסמך וכן יגבש ויעביר קורס הכשרה לאותם עובדי הממשלה שימונו כאחראי אנרגיה.
תאריך יעד למינוי אחראי אנרגיה במשרדי הממשלה ויחידות הסמך: 31.5.2016
במקביל לפרסום התכנית הלאומית, המשרד להגנת הסביבה פרסם השבוע באתר המשרד את עבודת המטה שהיוותה הבסיס המקצועי להחלטת הממשלה. העבודה, המהווה את אחת מעבודות המטה המקיפות ביותר שבוצעו בישראל לתכנון סביבתי ארוך טווח, התפרסמה בדו"ח שכותרתו "בחינת פוטנציאל להפחתת פליטות גזי חממה והמלצה ליעד לאומי לישראל", המציג את כל ההנחות, הנתונים והניתוחים שעמדו לנגד עיני הממשלה בהכנת התכנית הלאומית.
הדו"ח, שהינו פרי עבודתה של חברת הייעוץ הישראלית אקוטריידרס בשיתוף חברת הייעוץ הבינלאומית ריקרדו- AEA, מכיל מידול מקיף למשק הישראלי בכל המגזרים האחראים לפליטת גזי חממה, כגון סקטור ייצור החשמל, תחבורה, פסולת ועוד.
מנכ"ל חברת אקוטריידרס, מר עומר תמיר, מסביר כי "עבודת המטה המקיפה שבוצעה לצורך מידול כלל המגזרים הפולטים גזי חממה במשק, הינה יריית הפתיחה להמשך פעילות תכנון מסודרת ומובנית במשרדי הממשלה. החברה פועלת כיום להטמעת מערכת (MRV (Monitoring Reporting & Verification לצורך ניטור, דיווח ואימות הפחתת הפליטות שתושג במסגרת פעילות הממשלה בשנים הקרובות ולצורך קיום בקרה נאותה לגבי האפקטיביות של המדיניות השונה. למעשה, תחת הכותרת של הפחתת פליטות, מתקבלות החלטות חשובות ביותר, המשפיעות על כולנו במרבית התחומים האזרחיים במשק".
נושאים נוספים זכו להתייחסות בהחלטת הממשלה, כגון הכנת תוכנית מפורטת להפחתת פליטות במבנים קיימים וחדשים בישראל, גיבוש המלצות לתמיכה וקידום טכנולוגיות ישראליות בתחומים אלה, לגבש צעדים להשגת יעד לצמצום צריכת החשמל, לגבש תקנות שיקבעו חובת דירוג אנרגטי של בנייני מגורים ומשרדים חדשים על בסיס תקן ישראלי מספר 5282 ועוד.
השר להגנת הסביבה, אבי גבאי התייחס להחלטת הממשלה: "מדינת ישראל נמצאת בפתחה של מהפכה חסרת תקדים. התכנית משלבת הקטנת הנזק לסביבה, צמצום זיהום האוויר תוך יצירת צמיחה, חסכון כלכלי והתייעלות לעסקים ולרשויות ציבורית"
שר האנרגיה, ד"ר יובל שטייניץ: "התכנית היא חלק ממדיניות המשרד ומשלבת את כלל האמצעים להשגת התייעלות אנרגטית ולקידום השימוש באנרגיות מתחדשות. מדובר בתכנית ארוכת טווח שכוללת צעדים אופרטיביים כגון מענקים, מנגנון ערבויות להלוואות וקידום תכנית מפורטת לעמידה ביעד לאנרגיות מתחדשות, שיובילו לחיסכון משמעותי למשק בשנים הקרובות, ויעודדו את המשך הפעילות בתחומים אלה"
שר האוצר, משה כחלון: "מאז כניסתו של השר גבאי למשרד להגנת הסביבה נעשו צעדים דרמטיים על מנת להפחית את זיהום האוויר בישראל. אנו מקווים שהתכנית שאנחנו מאשרים היום תביא קודם כל להפחתה בתחלואה שנגרמת מזיהום ובנוסף תביא להתייעלות וחיסכון כלכלי למשק. אנחנו מתכוונים להמשיך ולהשקיע משאבים ככל שידרשו על מנת להמשיך ולהפחית את זיהום האוויר ופליטת גזי החממה בישראל".
------
קישורים רלוונטיים