ועידת האקלים השנתית של האו"ם, ה-24 במספר, שהתקיימה השנה בקטוביץ' בפולין (COP24), התקיימה בצל החלטת נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, לסגת מהסכמי פריז, בהם כל מדינה הציבה לעצמה יעד לאומי להפחתת פליטות גזי חממה עד שנת 2030, במטרה משותפת שההתחממות הגלובאלית לא תעלה על 2 מעלות במאה ה-21.
ועידת האקלים, שנמשכה כשבועיים, נועדה ליצור מערכת כללים בינלאומית במטרה להוציא לפועל את הסכם פריז החל משנת 2020.
ב-1 ביוני 2017 הצהיר טראמפ על כוונתו להסיג את ארה"ב מהסכם פריז, עליו היא חתומה לצד עוד כ-178 מדינות (מתוך 195) המייצגות כ-89% מפליטות גזי החממה בעולם. אגב, בשל הנוסח של ההסכם, רק בעוד שנה (11.2019) תוכל ארה"ב להודיע רשמית על פרישתה מההסכם ורק שנה לאחר מכן הפרישה תיכנס לתוקף.
כתבות רלוונטיות לנושא:
ארה"ב אחראית לכ-15% מסך פליטות גזי החממה בעולם והיא שנייה רק לסין שאחראית על כ-26% מהפליטות אך אישררה את הסכם פריז. מבין 17 המדינות שלא אישררו את הסכם פריז מלכתחילה, רוסיה היא המשמעותית ביותר, משום שמעבר לכוחה הפוליטי היא #4 ברשימת המדינות הפולטות גזי חממה עם כ–5% מפליטות גזי החממה.
המדינות המשמעותית הבאות לאחר רוסיה שלא אישררו מלכתחילה את הסכם פריז הן: איראן #11 בעולם עם 1.6% מהפליטות וטורקיה #19 בעולם עם 0.9% מהפליטות בעולם.
להלן רשימת המדינות שלא אישררו את הסכם האקלים של פריז, נכון להיום:
במהלך הוועידה בפולין, ארה"ב רוסיה, ערב הסעודית וכווית, הצביעו נגד קבלת ממצאי הדוח שהוציא הפאנל הבינלאומי לשינוי אקלים (IPPC - Intergovernmental Panel on Climate Change) בנוגע למגבלות שיש לאמץ כדי למנוע התחממות גלובלית. דובר מחלקת המדינה אמר כי התגובה האמריקנית לא תואמה עם שלוש המדינות האחרות.
הדו"ח שפרסם הפאנל הבינממשלתי לשינוי אקלים, ה-IPPC, מצביע על כך שהמדינות החתומות על אמנת האקלים לא עומדות ביעדים שהציבו לעצמן בהסכם פריז, וקובע שעליהן לנקוט בפעולות חסרות תקדים עד 2030 כדי שעליית הטמפרטורה הגלובלית לא תחרוג מ-1.5 מעלות שאם לא כן ייגרם נזק בלתי הפיך.
במהלך הועידה טראמפ צייץ בטוויטר: "יום עצוב מאוד. אולי הגיע הזמן לשים קץ להסכם הפריסאי המגוחך והיקר ביותר ולהחזיר את הכסף בחזרה לאזרחים בצורה של מסים נמוכים". נזכיר כי ארה"ב הצהירה כי היא מתכוונת לסגת מהסכם פריז ברגע שתהיה זכאית לכך.
החשש שהנסיגה של ארה"ב מהסכם פריז יגרור תגובת שרשרת של מדינות נוספות שייסוגו מההסכם, התבדה בינתיים, וועידת האקלים ננעלה עם תמונת ניצחון של נציגי 190 מדינות שהגיעו להסכמה לגבי אופן היישום של הסכם פריז. למרות שעדיין נותרו נושאים לא פתורים.
ההצלחה העיקרית של וועידת קטוביץ היא הסכמה על אופן הדיווח של המדינות על העמידה שלהם ביעדי הפחתת הפליטות הלאומיים לשנת 2030 (NDC's – Nationally Determined Contributions) אליהן התחייבו בהסכם פריז. כולל דיווח על תמיכה כספית בפעולות להפחתת פליטות גזי חממה במדינות מתפתחות.
הסוגיה העיקרית שנותרה פתוחה היא האם וכיצד יעבוד מנגנון סחר במכסות של פליטות גזי חממה שיאפשר למדינות לעמוד בחלק מיעדי ההפחתה הלאומיים שלהן. בשל חילוקי דעות בנושא זה ההחלטות לגביו יידחו לוועידת האקלים בשנה הבאה שתתקיים בצ'ילה.
הישגים נוספים של ועידת האקלים בפולין:
נשיא ועידת האקלים בפולין, מיכאל קורטיקה, סיכם: "נציגי כל המדינות עבדו ללא לאות והראו את מחויבותם. כל המשלחות יכולות לעזוב את קטוביץ' עם תחושת גאווה, בידיעה כי המאמצים שלהם השתלמו. ההנחיות עליהן הוסכם מספקות את הבסיס ליישום ההסכם החל משנת 2020 "
----------
מסמכים רלוונטיים: