משרד הבריאות פרסם מסמך הנחיות חדש המפרט כיצד יש להחזיר מערכות לפעולה לאחר השבתתן עקב משבר הקורונה או מכל סיבה אחרת – בדגש על מי שתייה ורחצה והכנת מזון.
ההנחיות, שפרסומן מגיע לאחר השבתות פעילות רבות שנגרמו בשל נגיף הקורונה, מיועדות למוסדות רפואה, עסקי אירוח ולינה, בריכות שחיה, בריכות זרמים, מקוואות, בתי אוכל, מוסדות חינוך, עסקים קטנים, מבני משרדים, דירות מגורים ועוד.
כתבות רלוונטיות:
שינוי בתפעול של מערכות, כמו מערכות שפכים, בריכות שחייה ומערכות הכנת מזון, עלול לייצר סיכונים לאיכות המים או המזון ולמי שישתמש בהם לאחר השבתה או צמצום פעילות בהן.
באופן מעשי לא ניתן לרוקן מערכת אספקת מים ולהשאירה יבשה. עקב כך, במבנים מושבתים אין הזרמה של מים טריים אלא מצב של "מים עומדים". כעבור ימים ושבועות עלולים להתפתח זיהומים במים עומדים. לכן משרד הבריאות פרסם הנחיות שמנחות כיצד להחזיר מערכות לפעולה בבטחה.
בכל מקרה, לפני הפעלת המערכת יידרש מנהל האתר לערוך הערכת סיכונים ולתעד את כל פעולותיו ואת תוצאות הדיגומים.
במסמך יש התייחסות מיוחדת להפעלת מערכות מי שתיה ורחצה מחדש, בהתאם למשך הזמן שהן הושבתו. ההוראות מיועדות למוסדות רפואה, עסקי אירוח ולינה, בריכות שחייה ובריכות זרמים.
לגבי כל מערכת מפורט כיצד יש להחזירה לפעולה בהתאם למשך הזמן שהושבתה: פחות משבוע, יותר משבוע, פחות מחודש, יותר מחודש וכו'. המערכות כוללות בין היתר מאגר מי שתיה, אוגר מים חמים, מקוואות טהרה, מתקני טיפול במים, מערכות ניטור ובקרה, מערכות הזנת כימיקלים, משאבות ומגדלי קירור.
הפעולות המומלצות לאחר השבתה הן בין היתר הזרמת מים ראשונים, דיגום לבדיקה בקטריאלית, ניקוי וחיטוי ובדיקת מדדי איכות פיזיקוכימיים, בהתאם לסוג המערכת ולמשך ההשבתה.
בריכות רחצה שנסגרו לציבור מסיבה כלשהי, ניתן לתחזק באופנים שונים בתקופה בה לא תתקיים פעילות. שמירה על איכות מים תקינה בבריכה באמצעות הפעלת מערכות הטיפול והחיטוי, תאפשר חזרה מהירה יותר לשגרת הפעלה ופתיחת הבריכה לציבור.
ההמלצות לתפעול הבריכות במהלך השבתת הפעילות מתחלקות ל-3 מקרים: ריקון הבריכה, שמירה על בריכה מלאה תוך השבתת מערכות מלאה או חלקית והפעלת הבריכה ומערוכותיה.
בנוסף לכך, יש המלצות לחזרה לשגרה בהתאם לאופן הטיפול בבריכה בתקופת החירום. אם למשל הבריכה רוקנה, לקראת החזרה לשגרה מומלץ בין היתר לשטוף אותה, את תא האיזון ואת תעלות הגלישה בזרם מים חזק.
בין הפעולות הנדרשות לצורך החזרת בתי אוכל לשגרה לאחר השבתה הן ניקיון יסודי וחיטוי בחצרות, במתקני ריכוז פסולת ובכל חלקי המבנה, הדברה, ניקוז מים קרים וחמים, בדיקת תקינות של מערכות האוורור, ניקוי וחיטוי הציוד וכלי העבודה ועוד.
לרשימת ההנחיות המלאה לכל סוגי העסקים יש לקרוא את ההנחיות המלאות המצורפות מטה.
---
מסמכים רלוונטיים: