רגע היסטורי: נפתח מפעל המחזור הגדול והמתקדם בארץ בהשקעה של 400,000,000 ₪
מפעל ה-RDF בחירייה יקלוט 50% מהפסולת בגוש דן ויהפוך אותה לדלק שישמש את מפעל המלט 'נשר'. פחות הטמנת פסולת, פחות זיהום אוויר ופליטת גזי חממה ורווח כלכלי לגופים המעורבים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 18/4/2017

מדי פעם אתם נתקלים בסרטון או בכתבה המציגים מתקן מיחזור משוכלל ורב שלבי, הממיין וממחזר פסולת בטכנולוגיה חדישה ללא מגע יד אדם שנראית כלקוחה מעולם ההיי טק. אלא שזה תמיד קורה במדינות אחרות ולא אצלנו בישראל. לא עוד.

לאחרונה נפתח בפארק המיחזור חירייה מפעל ה-RDF (Refuse Derived Fuel) - מפעל מיון ומִחזור פסולת לייצור דלק חלופי מאשפה כמקור אנרגיה לייצור מלט במפעל נשר ברמלה.

לאחר שביקרנו באתר נותר בפינו לומר רק דבר אחד: כל הכבוד. מדובר במתקן מיחזור חכם, מודרני, סביבתי וכלכלי שמביא את המאה ה–21 לענף הפסולת הישראלי. ובגדול. המתקן שעלות הקמתו נאמדת בכ–400 מיליון ₪, המעסיק 80 עובדים ויושב על 21 דונם, צפוי לקלוט 1,500 טון אשפה עירונית מדי יום. כמות המהווה 50% מהאשפה העירונית של תושבי גוש דן.

על הקמת מערך ה-RDF אחראים 3 גופים:

  • איגוד ערים דן לתברואה המספק פתרונות לפסולת של 30 רשויות מקומיות ומנהל את פארק המיחזור בחירייה, שהביא את השטח למפעל והתחייבות לזרם יציב של פסולת עירונית.
  • ורידיס (לשעבר ואוליה): חברת תשתיות וסביבה הפועלת בישראל מאז 1993 אשר תכננה, הוציאה לפועל ומפעילה את מתקן ה-RDF.
  • מפעל המלט 'נשר' שעושה שימוש ב–RDF והקים לשם כך מערך קליטה ייחודי.

תהליך מיון הפסולת במפעל ה-RDF

חומר הגלם של המפעל הוא פסולת עירונית לא ממוינת, היישר ממשאיות האשפה העירוניות שמגיעות לחירייה ופורקות את הפסולת בבור איסוף מקורה וסגור. בנוסף המתקן קולט גם פסולת תעשייתית.

הפסולת העירונית נכנסת למתקן שפותח את שקיות האשפה וגורס פסולת תעשייתית. לאחר מכן, הפסולת נוסעת על גבי מסוע לקווי המיון:

  1. מיון לפי גודל באמצעות תופי סינון (טרומלים) המפרידים עצמים גדולים מ-30 ס"מ וקטנים מ-9 ס"מ ומפרידים את הפסולת האורגנית
  2. מיון לפי משקל סגולי באמצעות מפוחי אוויר
  3. מיון מתכות המכילות ברזל באמצעות מגנט חזק
  4. מיון אלומיניום באמצעות שדה מגנטי חלש יותר
  5. מיון סוג חומר בעזרת קרן אופטית (NIR – Near Infra Red) שמזהה ומפריד פלסטיקים מסוג PVC,PET  ונייר.

אגב, מרבית הטכנולוגיה במפעל היא של חברת Eggersmann הגרמנית.

התוצרים של מפעל ה-RDF

לאחר שהוציאו מהפסולת את כל המתכות, הפסולת האורגנית, PET,PVC  ונייר, נותר זרם פסולת יבשה בעלת ערך קלורי גבוה שיכולה לשמש כ-RDF , חומר בעירה לכבשן המלט של מפעל 'נשר' ברמלה. פסולת זו מורכבת מפלסטיק, טקסטיל, עץ, קרטון ונייר באיכות נמוכה.

זרם ה- RDF מועבר למגרסות שהופכות את הפסולת לפתיתים בגודל של 1.5-2.5 ס"מ הנשלחים למערך קליטה והזנה ייחודי שהוקם לשם כך במפעל 'נשר'. זרם הפסולת האורגנית שהופרדה בתהליך המיון מועברת למפעל 'חץ אקולוגיה' המפיק ממנה מתאן ולמתקן קומפוסט המייצר דשן, בעוד זרמי הפסולת של המתכות, הקרטון והנייר נמכרים למפעלי מיחזור שונים, יתרת הפסולת מועברת להטמנה בנגב.

היתרונות הסביבתיים והכלכליים של מערך ה-RDF

ניתן למנות יתרונות רבים לפרויקט ה-RDF, הנה כמה מהם:

  • צמצום כמות הפסולת שנשלחת להטמנה: חיסכון בשטחי הטמנה, חיסכון כלכלי של הרשויות בתשלום היטל ההטמנה והפחתת שינוע פסולת למטמנות בדרום – כלומר פחות עומס בכבישים ופחות זיהום אוויר ופליטת גזי חממה.
  • בנשר: הפחתה בשימוש בדלקים פוסיליים (שמקורם בנפט, כגון פטקוק או מזוט), הפחתה בפליטות גזי חממה, עמידה בבנצ׳מרקים בינלאומיים של שימוש בדלקים חליפיים וחסכון כלכלי. נשר השקיעה כ-80 מיליון ₪ בהיערכות לשימוש ב- RDF, השקעה שעתידה להחזיר עצמה תוך כ-7 שנים.

ואיפה המשרד להגנת הסביבה?

חשוב לציין, שהמשרד להגנת הסביבה לא מימן או תמך כלכלית בהקמת מערך ה-RDF. עובדה זו בולטת על רקע מאות מיליוני השקלים שמצטברים בקרן הניקיון ואמורים לשמש לטובת עידוד ופיתוח שוק הפסולת והמיחזור בישראל. הרבה ביקורת מופנית כלפי המשרד בשנים האחרונות, מצד הרשויות המקומיות, לגבי אופן ניהול כספי קרן הניקיון והמדיניות המזגזגת של הטיפול בפסולת עירונית. הדוגמא של מערך ה-RDF מלמדת שהשוק הפרטי יודע לזהות, לתכנן, לממן ולהקים פתרונות קצה לפסולת, בהינתן איגוד ערים שיודע להקצות שטח ולהתחייב לזרם פסולת יציב.

התייחסויות

אריאל קפון, מנכ"ל קבוצת ורידיס: "מפעל ה-RDF הוא הפרויקט הסביבתי הגדול ביותר שנעשה בישראל עד כה ויש לו חשיבות לאומית רבה. הקמתו הייתה כרוכה באתגרים רבים, תכנון מדוקדק ועמל רב של שלושת השותפים בתהליך. למרות שהקמתו היא אבן דרך בעשייה הסביבתית בישראל, אנחנו עדין מצויים עשור מאחורי המדינות המתפתחות בעולם. כדי לאפשר למהלכים שכאלו לקרות שוב וכדי לאפשר לתושבי ישראל ליהנות מפתרונות מתקדמים אלו, אנו מצפים מהמדינה לפעול למען קידומם ולהתאים את הרגולציה, אמצעי האכיפה והבקרה והתקציבים לרוח הזמן.

"ורידיס" כשחקן משמעותי בתחום הסביבה, פועלת במגוון תחומים כדי לשנות את המציאות הסביבתית בה אנו חיים. בשנות פעילותנו רשמנו שורה ארוכה של הישגים פורצי דרך, הקמת מפעל ה-RDF הינו  צעד נוסף בשורה של צעדים מעין אלו".

יו"ר פארק המחזור חירייה וממלא מקום ראש עיריית תל אביב יפו, עו"ד דורון ספיר: "מפעל ה- RDF, הינו מהמתקדמים והגדולים בעולם - ראש החץ במאמץ הנחוש והמתמיד של איגוד ערים דן לתברואה לשיפור וקידום ניהול הפסולת בארץ, ובגוש דן בפרט. אני מאמין כי שילוב בין המשאבים, הטכנולוגיות ונכונות הציבור לשנות הרגלי צריכה ומחזור הוא המפתח לעתיד מקיים ולשמירה על משאבי הסביבה".

משה קפלינסקי, מנכ"ל נשר מפעלי מלט ישראליים: "תעשיית המלט מחייבת ראייה לטווח רחוק. התעשייה הכבדה נתפשת לא פעם כגורם מזהם, על אף השקעות עתק בנושא איכות הסביבה ושימוש בטכנולוגיות מתקדמות. הקמת מפעלי מלט ותפעולם דורשים תשתיות ייחודיות, הן מבחינת שיטות ההקמה והעלויות המשמעותיות הנדרשות לבניית מפעלי הייצור, והן מבחינה תפעולית, המחייבת נגישות לחומרי גלם טבעיים ולאנרגיה. פרויקט ה-RDF מציב את ישראל בשורה אחת עם הטכנולוגיות המתקדמות ביותר באירופה, תוך שהוא מאפשר צמצום של ההשפעות הסביבתיות של משקי הבית בישראל, יחד עם צמצום של צריכת האנרגיה ממקורות מסורתיים. זהו צעד נוסף בדרך להגשמת החזון של תעשייה ישראלית מתקדמת שרואה בשמירה על הסביבה ערך עליון".

-------------

קישורים רלוונטיים:

  1. "נשר" זוכה בפרס תעשיה בסביבה בגין פרויקט ה –RDF, 26.02.2015
  2. מדיניות מעודכנת לפסולת עירונית, 23.02.2017
  3. מידע נוסף על פסולת עירונית | infospot

--------

חברות לטיפול בפסולת עירונית

חברה איש קשר טלפון דוא"ל
ורידיס ורידיס 072-3360696 Veridis@infospot.co.il
נגב אקולוגיה סיוון פרץ 072-3712247 Negev@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>