בהמשך לכתבה על תקנות חדשות לטיפול בפסולת מסוכנת, שפרסמנו לפני כחודש, אנו מביאים כעת דוח שפרסם המשרד להגנ"ס בנוגע לטיוב הרגולציה של פסולת מסוכנת. דוח זה מפרט את התהליך שהמשרד ביצע ואשר הוביל לכתיבת התקנות החדשות, וצעדים נוספים בענף פסולת מסוכנת. להלן תמצית של חלקים מהדוח, המופיע במלואו בהמשך.
על פי אמנת באזל, עקרון העדפת הטיפול המקומי בפסולת מסוכנת הינו אחד מעקרונות שישראל מחויבת לה. האמנה הגדירה 3 עקרונות לניהול פסולת מסוכנת:
בהתאם לעקרונות אלה אגף חומרים מסוכנים במשרד להגנ"ס מתווה מדיניות בתחום הפסולת המסוכנת.
בדוח מוסבר כי אתר הפסולת הרעילה בנאות חובב מנוהל ע"י החברה הממשלתית - החברה לשירותי איכות הסביבה - ומשמש כמתקן קצה סופי עבור כל המשק.
אתר זה תואם את עקרונות אמנת באזל משום שהוא מאפשר טיפול בפסולת המסוכנת בשטח המדינה. על פי תקנות רישוי עסקים (סילוק פסולת חומרים מסוכנים), יש צורך באישור המשרד על מנת להעביר פסולת מסוכנת לאתר שאינו אתר הפסולת הרעילה בנאות חובב, לצורך השבה לאנרגיה, מיחזור או הכנה לשימוש חוזר.
ההעדפה לכאורה להעברה לטיפול בסילוק באתר הפסולת הרעילה הקיימת בתקנות – עומד בניגוד להיררכיית הטיפול בפסולת, שמכתיבה העדפה להכנה לשימוש חוזר, מיחזור והשבה לאנרגיה. לכן, זה אחד הנושאים שטופלו בתקנות המוצעות, בהן מבוטלת ההעדפה לכאורה של האתר בנאות חובב.
על פי הדוח, נערך שיח עם בעלי עניין בחודשים אוקטובר-דצמבר 2016 שכלל ראיונות עם 10 חברות המייצגות את השחקנים המרכזיים בשוק הפסולת המסוכנת בארץ: החברה לשירותי איכ"ס, 2 תחנות מעבר ו-7 מפעלי מיחזור וטיפול המתמחים בזרמי פסולת מסוכנת מסוגים שונים. כמו כן נערכו 2 מפגשים עם מפעלים שהם יצרנים גדולים של פסולת מסוכנת.
להלן הבעיות שזוהו על ידי המשרד להגנ"ס ואשר עלו גם במפגשים עם בעלי העניין:
בנוסף, בעלי העניין ציינו בעיות נוספות:
חלק מהפתרונות לבעיות שהועלו:
הדוח עוסק בין השאר בנושא אישורי המנהל הרוחביים שהמשרד החל להנפיק למתקני טיפול בפסולת מסוכנת לפני כשנתיים. הדוח מסביר כי במצב שהיה קיים לפני האישורים הרוחביים, הקושי הבירוקרטי הכרוך בקבלת אישור פרטני הגדיל את עלות הטיפול של מפעלי הטיפול השונים, עליהם מושתות העלויות הבירוקרטיות של קבלת אישורי המנהל. כך, נוצר חשש שפסולת שיש עדיפות כלכלית או סביבתית לטפל בה במתקני טיפול אחרים מועברת לטיפול באתר הפסולת הרעילה כדי להימנע מעלויות וקשיים אדמיניסטרטיביים, בפרט לגבי זרמי פסולת קטנים, יחסית. לכן המשרד החל בהנפקת אישורי מנהל רוחביים, המחליפים במקרים רבים את האישורים הפרטניים.
לפי הדוח, השימוש באישורי מנהל רוחביים הפחית את מספר אישורי המנהל הפרטניים הניתנים מכ-1,200 לכ-100 אישורים בשנה, ובהתאם הפחית משמעותית את המשאבים שהמשרד הקדיש לכך. בנוסף ניתנים כ-120 אישורי מנהל ייעודיים לפסולת מסוג קרקעות מזוהמות, ומספרם צפוי לרדת בהתאם לנוהל אישור מנהל העדכני המאפשר מתן אישור לפרויקט.
אולם, עדיין מדובר בפתרון ביניים. האישורים הרוחביים לא יכולים לתת מענה לכל הגורמים המבקשים להעביר פסולת מסוכנת לטיפולים שאינם סילוק באתר הפסולת הרעילה. כך שכל עוד אין שינוי בחקיקה הקיימת, יש העדפה בלתי רצויה מבחינה סביבתית לטיפולי הסילוק שבאתר הפסולת הרעילה, בניגוד להיררכיית הפסולת.
כאמור, המעבר לאישורי מנהל רוחביים הפחית את מספר האישורים הפרטניים מכ-1,200 ל-100 בשנה, ומבדיקה שערך המשרד להגנ"ס, הביא לחסכון של כ-11.5 מלש"ח בשנה ליצרני הפסולת המסוכנת. במקביל נוצרו עלויות של קבלת 21 אישורי מנהל רוחביים למתקני הטיפול המסתכמות בכ-6.5 מלש"ח בשנה למתקני הטיפול. כך שמדובר בחסכון של כ-5 מלש"ח בשנה למשק וזאת מבלי להתחשב במשאבים שנדרשו למשרד להגנ"ס לטפל באישורי המנהל הפרטניים. צמצום 100 אישורים פרטניים נוספים והכללתם באישורים הרוחביים צפוי לחסוך מיליון ₪ נוספים בשנה. בנוסף, צמצום מספר אישורי המנהל הניתנים לצורך פינוי קרקעות מזוהמות צפוי לחסוך כמיליון ₪ בשנה.
עלויות בירוקרטיות משוערות לקבלת אישור מנהל לטיפול בפסולת מסוכנת
מקור: המשרד להגנ"ס
אחת הבעיות בענף הפסולת המסוכנת הייתה היעדר כללים ברורים לתחנות מעבר, לגבי עירוב ואיחוד פסולות. על מנת לפעול בצורה יעילה וכלכלית, תחנת המעבר מבצעת שינויים בפסולת הנקלטת מיצרנים קטנים, כגון עירוב, שינוי אריזה, איחוד וצמצום נפח, במסגרת מגבלות שהציב המשרד.
אפשרות העירוב מוגבלת לפסולות שמקורן ביצרנים קטנים, המייצרים פחות מ-50 טון פסולת מסוכנת בשנה. במקרים אלו, תחנת המעבר משמשת כאתר קצה לטיפול בפסולת, מבחינת יצרני הפסולת. הזרם המאוחד מועבר מתחנת המעבר ליעד קצה: מפעל טיפול או ייצוא.
למרות תפקידן המרכזי של תחנות המעבר בשוק הפסולת המסוכנת, פעילותן מוסדרת רק באמצעות היתר רעלים. חסרה התייחסות בחקיקה לפעילות תחנות המעבר כחלק ממתקני הטיפול, כולל הגדרות ברורות, מבחינת אחריותן של תחנות המעבר לפסולת המסוכנת ומבחינת הפעילויות המותרות לביצוע בהן.
במהלך השיח עם בעלי העניין, נידונה העובדה כי כיום אין די חלופות טיפול לזרמי הפסולת השונים. על מנת לקדם הקמה של מתקני טיפול נוספים, מוצע כי המשרד ישקול מתן תמיכה (עפ"י קריטריונים תחרותיים במסגרת קול קורא), במסגרת קרן הניקיון, עבור הקמת מתקני טיפול שיציעו טיפולי מיחזור לפסולת מסוכנת.
-------
כתבות רלוונטיות לנושא:
------
מסמכים רלוונטיים:
חברות לטיפול בפסולת מסוכנת: