ביום ראשון הקרוב, 30 באפריל, צפוי ביהמ"ש העליון להכריע בשאלת מילוי מכל האמוניה בחיפה כפתרון ביניים לטווח הקרוב (חודשים ספורים) ואולי גם לטווח הבינוני (שנתיים-שלוש) וזאת עד אשר ייושם פתרון ארוך טווח, כגון הקמת מפעל לייצור אמוניה בדרום.
לקראת הדיון בביהמ"ש, כל הצדדים משנסים מותניים ואפילו ראש הממשלה, בנימין נתניהו, החליט להתערב בעצמו בפרשה.
ממשרד ראש הממשלה, נמסר כי נתניהו נפגש השבוע עם השר להגנת הסביבה, זאב אלקין, ושר הכלכלה, אלי כהן, לדיון בסוגיית מכל האמוניה. נתניהו ביקש מהגורמים המשפטיים שהשתתפו בישיבה, ובראשם המשנה ליועמ"ש, ארז קמיניץ, לבחון האם ניתן לדחות את סגירת מיכל האמוניה במספר שבועות נוספים, זאת כדי למצוא פתרון לסוגיה ולמנוע את פיטוריהם של אלפי עובדים.
במשרד רה"מ מדגישים, כי ראש הממשלה נתניהו לא שוחח בנושא עם בעלי חברת חיפה כימיקלים, ג'ולס טראמפ, שנחשב למקורבו. במקביל, בערוץ 2 פורסם כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו הורה לבחון דחייה של שנתיים (ולא מספר שבועות) לריקון המכל.
בד בבד, פנתה עיריית חיפה במכתב ליועץ המשפטי לממשלה, אביחי מנדלבלט ובו קבלה על כך שהמשך הפעילות של מכל האמוניה מהווה עבירה על חוק התכנון והבנייה. לטענת העירייה, מאחר ובית המשפט קבע שהמכל מסוכן אין לאפשר את מילוי המכל מחדש. נוסח המכתב המלא מופיע בהמשך.
ראשי התעשייה וארגוני העובדים כינסו אמש ישיבה מיוחדת בנושא האמוניה. שרגא ברוש, נשיא התאחדות התעשיינים, ואבי ניסנקורן, יו"ר ההסתדרות, יצאו בקריאה משותפת לראש הממשלה לקחת אחריות ולייצר פתרון ישים, בטיחותי וכלכלי שיבטיח אספקת אמוניה לתעשייה הישראלית לטווח הקצר-בינוני ואת המשך הפעילות של המפעלים התלויים באמוניה יחד עם אלפי עובדיהם. זאת עד ליישום של פתרון ארוך טווח, בין אם זה יהיה מפעל ייצור אמוניה בדרום או פתרון אחר.
נציגי התעשיינים וועדי העובדים הסבירו, כי יש מפעלים בהם כבר נעצר תהליך הייצור ונגרמים נזקים כלכליים, וכי אם לא יימצא פתרון מיידי לאספקת האמוניה מפעלים ייסגרו ועובדים יפוטרו.
אחד הדגשים המרכזיים שהוצגו בישיבה היה, כי מעבר למכת המוות המיידית למפעל חיפה כימיקלים ומפעל 'דשנים' במקרה של אי אספקת אמוניה, עשרות מפעלים נוספים על אלפי עובדיהם תלויים באספקה יציבה של אמוניה. אותם צרכני אמוניה בכמויות קטנות השקיעו בשבועות האחרונים מאמצים רבים על מנת למצוא פתרונות חלופיים לאמוניה, אך אמרו שלא נמצאה חלופה ברת תוקף לטווח הקצר, וכי החלופות שמצאו יקרות בהרבה ודורשות מספר חודשים של היערכות.
נועם להב, מנהל מפעל פרסונה בישראל, המייצר סכיני גילוח, המחיש את הסוגיה. לדבריו, המפעל שלהם מעסיק כ-150 עובדים ומייצר סכיני גילוח כבר 54 שנים. לדבריו, ביום ראשון הקרוב הם יוותרו ללא אמוניה, שהכרחית לתהליך הייצור.
להב הסביר, כי המפעל נמצא בבעלות של תאגיד אמריקאי המעסיק כ-8,000 עובדים במפעלים המפוזרים ברחבי העולם. לדבריו, בשנים האחרונות התאגיד סגר בקנדה מפעל של 1,000 איש ובברזיל עוד מפעל עם מאות עובדים ולא יהסס לסגור גם את המפעל הקטן בישראל על רקע חוסר יציבות או בעיית רווחיות.
להב הסביר, כי הם יכולים למצוא פתרון לכ-50 טון אמוניה שהם צורכים, אבל העלות תהיה גבוהה פי 8. במקום 150 אלף דולר הוצאה על אמוניה בשנה, זה יהפוך ליותר מ- 1,000,000 דולר בשנה. פגיעה משמעותית ברווחיות של המפעל. "ביום ראשון אני נותר ללא אמוניה וצריך לקבל החלטה כיצד לפעול. האמריקאים יחתכו אותנו בלי למצמץ", הוא סיכם.
חיפה כימיקלים הגישה את תגובתה לבית המשפט העליון לקראת הדיון ביום ראשון ובו צרפה חוות דעת כלכלית על תרומתה למשק הישראלי, שהוכנה לבקשתה על ידי יורם אריאב, מנכ"ל משרד האוצר לשעבר, לפיה סגירת מפעל חיפה כימיקלים יביא לאובדן תוצר מקומי גולמי של 1.5 מיליארד ₪ בשנה, פגיעה בייצוא בהיקף של כ–700 מיליון דולר בשנה, פגיעה בהכנסות המדינה ממסים בהיקף של יותר מ-150 מיליון ₪ בשנה, פגיעה בתעסוקה של כ–5,000 עובדים ישירים ועקיפים ועוד.
נוסח הדו"ח המלא בהמשך.
בנוסף, חיפה כימיקלים, טוענת בתגובתה, כי החלופה המיטבית להבטחת אספקת אמוניה למשק בטווח הקצר הוא מילוי המכל החיפאי בכמות קטנה יותר, 4,000 טון לכל היותר. המפעל גם צרף חוות דעת של קבוצת מומחים אמריקאים הסוקרת את הסיכונים הנובעים ממערך יבוא האמוניה ומתייחסת גם לדו"ח של 'נבחרת הפרופסורים' בראשות פרופ' קינן.
תמצית חוות הדעת היא, כי רדיוס הסיכון הנובע מהחלופה המוצעת אינו עולה על 400 מטר ולכן במיקומו הנוכחי של מערך יבוא האמוניה אין סכנה לרצפטורים ציבוריים.
נוסח הדו"ח המלא בהמשך.
לקראת הדיון בביהמ"ש העליון הגישה המדינה את עמדתה, לפיה יש להתיר את עיכוב ביצוע פסק הדין עד ה-1 ביוני כדי לאפשר למשק תקופת התארגנות וכדי לבחון אפשרויות נוספות לייבוא האמוניה. בנוסף מציינת המדינה, כי יתכן ותישקל תקופה נוספת של שימוש במכל האמוניה.
המדינה מוסיפה, כי אם יוחלט על הפסקת יצור דשנים בישראל, ניתן לייבא אמוניה באיזו-טנקים, במיכלים קטנים או בדרכים אחרות. יישום חלופה זו כפופה להיערכות התעשייה ויתכן כי בחלק מהתעשיות תחרוג מה-1 ביוני.
הנוסח המלא של עמדת המדינה בהמשך.
תגובת עמותת צלול: "עשר שנים שנתניהו ראש ממשלה. עשר שנים עם אפס מעשים למען הציבור בחיפה. עשר שנים שלא אמר מילה על הסכנה של מיכל האמוניה; עשר שנים שנגמרו בפגישה אחת עם מיליארדר שביקש ממנו להמשיך ולהרוויח על הגב של תושבי הצפון. ביבי מכר את האינטרסים הביטחוניים ואסון האמוניה יהיה רשום על שמו. ראש הממשלה פחדן. הוא מעדיף להפקיר את חיי תושבי חיפה במקום להתעמת עם שני טייקונים שכלל לא גרים בארץ.
ממשלת ישראל ממשיכה לגמגם תחת הלחצים של בעלי ההון מחיפה כימיקלים. תגובת המדינה היא פתח להשארת המכל בלב האוכלוסייה האזרחית של חיפה לשנים רבות. למעשה, המדינה אינה פועלת כלל ומשאירה את הליך קבלת ההחלטות בידיהם של טייקונים ציניים וחסרי מצפון שכל רצונם הוא המשך עשיית הון על גבם של מיליון תושבי חיפה. על המדינה להתעשת ולקבל החלטות אמיצות על סגירה של מיכל האמוניה ומניעת סיכון חיי אדם"
--------
מסמכים רלוונטיים:
---------
קישורים רלוונטיים: