"נשר" זוכה בפרס תעשיה בסביבה בגין פרויקט ה - RDF
חברת נשר זכתה בתחרות בזכות פרויקט הקמת מערך קליטה והזנה של פסולת עירונית כדלק בתהליך הכנת המלט
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 26/2/2015

אמש זכתה חברת "נשר" יחד עם שלוש חברות נוספות בתחרות "תעשייה וסביבה" שיזמו המשרד להגנת הסביבה והתאחדות התעשיינים. הפרוייקט שבגינו זכתה "נשר" הוא הקמת מערך קליטה והזנה של פסולת עירונית לדלק. כידוע, תהליך יצירת המלט הינו עתיר אנרגיה ודורש שימוש בדלק רב, הרווח משימוש בפסולת עירונית כמקור דלק הוא משולש:

  1. פתרון לטיפול בפסולת והפחתת היקף ההטמנה.
  2. פחות פליטות לאוויר כתוצאה מצמצום בשימוש בדלקים מבוססי נפט (פטקוק ומזוט).
  3. חיסכון כספי

המספרים:

  1. חסכון שנתי בדלק (פטקוק או מזוט): 50,000 טון.
  2. אחוז החיסכון מסך צריכת הדלק במפעל: כ- 12%.
  3. הפחתת פליטות גזי חממה: 70,000 טון CO2e.
  4. כמות פסולת שתשמש כדלק בשנה: 150,000 טון המהווים 20% מהפסולת העירונית בגוש דן.
  5. השקעה בפרויקט: 65,000,000 ₪.
  6. החזר השקעה צפוי: 5-10 שנים.
  7. חיסכון בהוצאות אנרגיה: כ – 10% מהוצאות האנרגיה השנתיות.

לדברי ד"ר עמית מרמור, סמנכ"ל איכות סביבה של החברה, "בשנים האחרונות עם המגמה של עלייה בדמי הטמנת פסולת בארץ נוצר הבסיס הכלכלי שהניע את הפרוייקט. תעשיית המלט העולמית פועלת מזה שנים תחת מגמה של ניהול משאבים ברי קיימא. נשר שאפה להשתלב במגמה הזו, ולכן הרימה את פרויקט ה – RDF (Refuse Derive Fuel). מדובר בפרוייקט מיחזור והשבה ברמה הלאומית. פרוייקט שהולך להפוך קרוב ל-20% מהפסולת הביתית של גוש דן לדלק".

לדברי שביט דן, טכנולוג ראשי בנשר, "RDF הוא דלק שמשמש את תעשיית הצמנט בעולם כבר הרבה שנים והמקור שלו הוא פסולת, על פי רב פסולת ביתית ותעשייתית שמגיעה לאתרי טיפול פסולת. נשר רכשה משאיות ייעודיות ייחודיות שמתאימות לשינוע החומר הזה, הוא מגיע למפעל במצב שניתן כבר לשרוף אותו, מזינים אותו אל תוך הריאקטורים של כבשן המלט, הדלק הופך לאנרגיה ומפחית את השימוש באנרגיה קונבנציונלית כגון פחם ומזוט".

אך לצורך יצירת ההצלחה הסביבתית הגדולה, נשר נדרשה להשקיע סכומים נדיבים. לדברי מרמור, "מדובר בהשקעה גבוהה מאוד הנאמדת בסדר גודל של 65 מיליון ש"ח. הצפי להחזר ההשקעה הוא בטווח של בין 5-10 שנים. הפרויקט הנוכחי הוא דוגמא קלאסית למצב של WIN-WIN, שניתן לשלב גם יתרונות סביבתיים וגם יתרונות כלכליים תחת פרוייקט אחד".

גדעון מזור, מנהל מחוז מרכז של המשרד להגנ"ס, הביע התפעלות מהפרוייקט. לדבריו, "הפרוייקט מציב את מדינת ישראל בשורה הראשונה עם מדינות העולם המתקדמות מבחינת הטיפול בפסולת. הוא מציב רף חדש ופותח לנו דלתות חדשות לעולם שבעבר לא התעסקנו איתו".


תחרות תעשיה בסביבה היא יוזמה משותפת של המשרד להגנת הסביבה והתאחדות התעשיינים שמשווה בין פרויקטים שהביאו לשיפור סביבתי. הזוכים לשנת 2015: קוקה קולה, נשר, תרמוקיר ופז שמנים וכימיקלים.

עמודי מידע על הפרויקטים הזוכים:

  1. קוקה קולה זוכה בתחרות סביבה בתעשייה בגין פרוייקט חסכון במים ואנרגיה
  2. תרמוקיר זוכה בפרס תעשיה בסביבה בגין פרויקט התייעלות אנרגטית והפחתת פסולת
  3. פז שמנים וכימיקלים זוכה בפרס תעשיה בסביבה בגין פרויקט

---------

קישורים רלוונטיים:

המשרד להגנ"ס משיק תחרות פרויקטים לשיפור ביצועים סביבתיים בתעשייה, ידיעה מה – 16.11.2014, infospot.