לאחר 3 שנים של עיכובים, והטבות משמעותיות שניתנו מטעם המדינה, אף מציע לא ראה לנכון לגשת למכרז להקמת מפעל לייצור אמוניה באזור מישור רותם שבנגב, שעתיד היה להחליף את מיכל אחסון האמוניה המיובאת, הקיים במפרץ חיפה, ומהווה סכנה בשל קרבתו לאוכלוסייה וכמות האמוניה המאוחסנת בו.
המשרד להגנת הסביבה מעדכן כי למרות כל המאמצים של הממשלה וההטבות הפיננסיות שניתנו, לא התקבלו הצעות במכרז עד לפתיחת תיבת המכרזים היום בשעה 14:00.
המשרד להגנ"ס מזכיר כי הממשלה אישרה הגנות פיננסיות משמעותיות:
כמו כן, בהודעת המשרד נמסר כי כעת, הממשלה תדון בחלופות השונות, ותעדכן בכך את הציבור בהקדם האפשרי.
כפי שדיווחנו לפני כשבועיים, בדיון שהתקיים בכנסת, אמר ישראל דנציגר, מנכ"ל המשרד להגנ"ס, כי במידה ומכרז הקמת מפעל האמוניה לא יצליח, ולא יוכרז על זוכה, קיימים 2 כיוונים אפשריים:
האמוניה הנצרכת במדינת ישראל משמשת בעיקרה לייצור דשנים, לשימוש בתהליכי ייצור שונים וכן לתעשיות הביטחוניות. היקף הצריכה המקומית של אמוניה הוא בסך של כ-120,000 טון בשנה. אמוניה היא סחורה הנסחרת במספר נמלים בשוק העולמי ונכון להיום המשק הישראלי מייבא את מלוא הביקוש מחו"ל, באמצעות מכל האמוניה שבנמל הקישון במפרץ חיפה.
בישראל יש שני צרכני אמוניה עיקריים: "חיפה כימיקלים" הצורכת כ-60%-70% מהכמות המיובאת, ומפעל "דשנים" הצורך את מרבית היתרה. שתי החברות מייצרות דשנים, רובם לייצוא. כמויות קטנות יחסית של אמוניה נרכשות על ידי לקוחות מקומיים אחרים לתעשיית הכימיה ולמערכות קירור (כ-10% מסך הצריכה המקומי).
ח"כ זאב אלקין, השר להגנת הסביבה: "המשרד להגנת הסביבה לא ישלים עם מיקומו הנוכחי של מכל האמוניה בחיפה, ויעשה הכל על מנת שלא יישאר שם. כעת, הממשלה צריכה לדון בחלופות השונות, ונעדכן בכך את הציבור בהקדם האפשרי"
עמותת צלול: ״המשרד להגנת הסביבה כשל בניהול המכרז להקמת מפעל ליצור אמוניה במישור רתם. ממשלת ישראל, שהבטיחה שמיכל האמוניה המיושן והמסוכן בחיפה ייסגר, לא עמדה בהבטחתה ולא הסירה את האיום המרחף מעל ראשם של תושבי הצפון. עמותת צלול דורשת מראש הממשלה, בנימין נתניהו, לקחת את הנושא תחת אחריותו ולהורות על סגירת המיכל בהקדם האפשרי.
עד למועד הסגירה על חברת "חיפה כימיקלים", ש-96% מהגז המסוכן מיועדים לשימושה ולשימוש מפעל דשנים, למצוא פתרונות לאספקת האמוניה. "צלול" תתנגד באופן תקיף לכל ניסיון לחדש את היתר הרעלים של המיכל לאחר שתוקפו יפוג בתחילת 2017. לאחר גרירת הרגליים המיותרת הזו שנמשכה שנים והסתיימה בלא כלום, על הממשלה להוכיח לתושבי חיפה והצפון שחייהם אינם הפקר"
-------
קישורים רלוונטיים: