דמי הטיפול בפסולת אריזות 2017 נחשפים
תאגיד המיחזור 'תמיר' פרסם את דמי הטיפול לפסולת אריזות עבור שנת הפעילות 2017. באיזה חומר עלו דמי הטיפול ב 150%? הפרטים לפניכם
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 22/1/2017

לאחרונה דיווחנו כי המשרד להגנת הסביבה חידש את ההכרה בתאגיד מיחזור האריזות 'תמיר' ב- 5 שנים נוספות. כחלק מתהליך החידוש, החמיר המשרד להגנ"ס את דרישותיו מ'תמיר', בעיקר בכל הנוגע לפריסת פחים כתומים ושיפור רמת איסוף פסולת אריזות מהרשויות המקומיות. לפי נתוני המשרד להגנ"ס פריסת הפחים הכתומים הגיע עד כה לכ- 700,000 משקי בית והמטרה היא להגיע, תוך 3.5 שנים, ל-1.8 מיליון בתי אב.

כעת, עם פרוש השנה החדשה, 'תמיר' מפרסמת את מחירון דמי הטיפול לזרמי פסולת האריזות השונים, לפיו ישלמו השנה היצרנים והיבואנים של אריזות ומוצרים ארוזים על מנת לעמוד ביעדי המיחזור של חוק האריזות.

המחירון אמור לשקף את יישום המדיניות של המשרד להגנת הסביבה בתחום פסולת האריזות ולכן הוא מאושר על ידי המשרד להגנת הסביבה טרם פרסומו. דמי הטיפול הם הכספים המשמשים להצבה של פחים כתומים ברשויות המקומיות, איסוף טיפול ומיחזור של פסולת האריזות הנאגרת בהם ועוד.

זרם מסחרי | עלייה בדמי טיפול בנייר וקרטון ב 150%

במרבית דמי הטיפול של זרמי הפסולת אריזות השונים חלו שינויים קלים. אך השינוי המשמעותי חל בדמי הטיפול של הזרם המסחרי של נייר וקרטון. דמי הטיפול בפסולת אריזות של הזרם המסחרי, כלומר אריזות שלא מגיעות לצרכן הקצה אלא לבתי עסק, מתומחרים בנפרד מהזרם הביתי ולרוב זולים יותר הודות למערך איסוף פשוט יותר. במחירון של הזרם המסחרי לשנת 2017, דמי הטיפול של כל סוגי החומרים יורדים בכ- 10%, למעט עלייה של 150% בדמי הטיפול של נייר וקרטון, מ- 63 ₪ לטון ב 2016 ל– 158 ₪ ב- 2017.

חשוב לציין כי זרם פסולת הנייר והקרטון המסחרי הוא הנפוץ והגדול ביותר מבין כלל חומרי האריזות בזרמים השונים וכמעט לכל יצרן או יבואן יש אריזות קרטון ונייר בתהליך השינוע של המוצרים.

ב'תמיר', מסבירים כי חלה עלייה ספציפית בדמי הטיפול של הקרטון מכיוון שבשנת 2017 בוצעה התאמה בין נפח הפעילות למיחזור קרטון המתבצעת ברחבי הרשויות המקומיות ועלותה, לבין דמי הטיפול הנדרשים על מנת לממנה.

בנוסף, מסבירים ב'תמיר', כי חלק מיישום החוק הינו פריסה של פחים כתומים, מימון תשתית הפינוי ברשויות המקומיות ומימון ההסברה לתושבים. רשות מקומית שנכנסת לתהליך נשארת בתוכו ולכן ככל שהפריסה מתרחבת, גם הוצאות הפעילות גדלות. בישראל כיום יש ליותר מ-815,000 משקי בית אפשרות למחזר פסולת אריזות. בשנים הקרובות, ע"פ דרישת המשרד להגנת הסביבה 'תמיר' תרחיב את פעילותה ברמה הארצית ותאפשר לעוד מאות אלפי משקי בית למחזר אריזות וליישם את החוק.

מי מושפע מהעלייה בדמי הטיפול?

דמי טיפול שנתיים של יצרן/יבואן אחד יכול להגיע לעשרות אלפי ₪ כך שהעלייה יכולה להיות משמעותית עבורם. בנוסף, יבואנים ויצרנים שהתקשרו עם "תמיר" מתלוננים כי עדיין יש מאות יצרנים ויבואנים שטרם חתמו עם 'תמיר' כך שמי שפועל כחוק נושא בנטל מוגבר אשר פוגע בכושר התחרות שלו. עד היום חתמו כ- 1,030 יבואנים/יצרים המייצגים יותר מ – 50% מכמות האריזות בישראל.

חשוב לציין כי יצרן/יבואן שלא התקשר עם תמיר חשוף לקנס של 150,000 ₪ ובנוסף עליו לשלם רטרואקטיבית את דמי הטיפול עבור כל השנים מתחילת יישום החוק (2012). נציגי המשרד להגנת הסביבה הצהירו בעבר כי יש ברשותם 'רשימה שחורה' של חברות שלא התקשרו עם 'תמיר' ואנו דיווחנו על מספר גלי אכיפה בעניין זה בשנים האחרונות. גלי אכיפה נוספים צפויים בקרוב.

דמי הטיפול בפסולת אריזות

נזכיר כי יבואנים ויצרנים של אריזות ומוצרים ארוזים מחויבים להתקשר עם גוף מוכר ליישום חוק האריזות, כאשר כיום יש רק גוף אחד כזה – 'תמיר' המוגדר כחברה לתועלת הציבור (כלומר, בעלי המניות לא יכולים למשוך רווחים מהחברה). 'תמיר' דואג לאיסוף ומיחזור פסולת אריזות בהתאם ליעדי המיחזור של היבואנים והיצרנים החתומים עמו והם מצדם מממנים את הפעילות באמצעות דמי הטיפול השנתיים שהם משלמים, בגין כל טון אריזות שהם הכניסו לשוק באותה שנה.

התייחסויות

תאגיד מיחזור האריזות 'תמיר': "יצרנים ויבואנים בישראל מובילים מהפכה סביבתית כבר 5 שנים ומאפשרים לתושבים למחזר בביתם, למנוע הטמנה של פסולת אריזות ולשמור על הסביבה. הנטל הכלכלי הוא לא קטן אך היצרנים והיבואנים הקשורים עם תמיר עושים זאת בשת"פ מלא ובהתגייסות נפלאה. אנו תקווה כי המשרד להגנת הסביבה ידאג לצרף לתהליך את היצרנים והיבואנים שלא לוקחים עדיין חלק ביישום החוק בהקדם האפשרי."

ערן בושארי, מנכ"ל ומייסד חברת "ערנות לסביבה" המלווה יבואנים ויצרנים ביישום חוק האריזות מסביר: "לצערנו החשש של היצרנים והיבואנים התממש והוא מתבטא בעלייה ראלית של כ 50% בדמי הטיפול למרבית החברות בהן אנו מטפלים. מרכיב אריזות ההובלה, בדגש על קרטון, מהווה בין 20%-95% מסה"כ פסולת האריזות המדווחת בהתאם להשתייכות הענפית של החברה. המשמעות היא כי גם חברות ששילמו עד כה 4,000 ₪ לשנה יזנקו בעלות הישירה ל כ 7,000 ₪. כמי שדואגים ליישום החוק בכללותו עבור חברות רבות אנו מתקשים להסביר ולעמוד מאחורי שינוי זה"

-------

קישורים רלוונטיים:

  1. דמי טיפול לפי זרם פסולת לשנת 2017, 'תמיר' [pdf]
  2. ההכרה ב'תמיר' חודשה, 30.11.2016
  3. ראיון עם סמנכ"ל שלטון מקומי, גיא סמט, 25.07.2016
  4. יבואן: אני מעדיף לקחת סיכון פלילי ובלבד שלא לדווח לחוק האריזות, 07.07.2016
  5. 750,000 ₪ קנסות לגופים שהפרו את חוק האריזות, 30.09.2015
  6. מידע נוסף על פסולת אריזות | infospot

גופים לייעוץ ויישום חוק פסולת אריזות:

חברה איש קשר טלפון מייל
ערנות ערן בושארי 072-3713040 eranut@infospot.co.il
נגב אקולוגיה מאיה כהן 072-3712247 Negev@infospot.co.il
לאינדקס הספקים >>