בקרוב: 20 משאיות אשפה חשמליות ראשונות בישראל
11 רשויות מקומיות זכו במענק של 400 אלף ₪ למשאית חשמלית, עבור 20 משאיות. מטרת המענק לגשר על פער המחיר לעומת משאית דיזל, כדי לייצר התנסות ראשוניות ולבחון את ההתאמה לישראל
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 26/3/2025

המשרד להגנת הסביבה יעניק ל-11 רשויות מקומיות בישראל סכום כולל של כ-8 מיליון ₪ לרכישת משאיות איסוף אשפה מאופסות פליטות (מונעות חשמל או מימן), הראשונות מסוגן בישראל.

הרשויות שקיבלו את המענק הן: מ.א גוש עציון, מ.א הר חברון, מ.מ קריית ארבע, א.ע נגב מזרחי, אילת, ירושלים, מודיעין עילית, נתניה, ראשון לציון, רמת גן, ותל-אביב.

רשויות אלה זכו בתמיכת המשרד במסגרת קול קורא לרכישת משאיות לאיסוף אשפה מאופסות פליטות, עליו דיווחנו לפני כחצי שנה. עבור כל משאית שתירכש, יקבלו הרשויות מענק של כ-400 אלף ₪, ובסה"כ יירכשו כ-20 משאיות מאופסות פליטות, במקום משאיות אשפה מונעות דיזל. סביר להניח שמרבית המשאיות שיירכשו יהיו מונעות חשמל ולא מונעות מימן, בשל בשלות טכנולוגית ועלות.

המשרד להגנ"ס מתמקד במשאיות אשפה בשל תרומתן הגבוהה יחסית לזיהום האוויר במרכזי הערים, מפגעי הרעש שהן מייצרות בפעילותן בשעות הבוקר המוקדמות, ומאפייני הפעילות שלהן שמתאימים לרכב חשמלי או רכב מונע מימן שכן משאיות אשפה פועלות במסלולים קבועים בעלי טווחי נסיעה ידועים מראש וריבוי עצירות והאצות מחדש.


כתבות רלוונטיות:

  1. 10  מיליון ₪ לרכישת משאיות אשפה חשמליות ומונעות מימן, 09.09.24
  2. מענק ממשלתי לירושלים: מעבר למשאיות אשפה מונעות בגז, 16.06.2024
  3. 10 מיליון ₪ לרכישת משאיות אשפה חשמליות, 13.03.2024
  4. מענקים של 90 מיליון ₪ למעבר לגז טבעי במשאיות ואוטובוסים, 24.04.2023
  5. משאיות אשפה חשמליות: ללא רעש, ללא פליטות, 25.8.2021
  6. זיהום אוויר מתחבורה | infospot

כ-20 משאיות אשפה חשמליות מתוך 2,000 בישראל

20 משאיות האשפה מאופסות הפליטות שיירכשו בעזרת התמיכה של המשרד להגנ"ס הן רק טיפה בים, שכן בישראל פועלות כיום כ-2,000 משאיות לאיסוף אשפה.

נכון ללפני שנתיים משאיות חשמליות יקרות בערך פי 2 בהשוואה למשאיות אשפה המונעות בדיזל. זו הסיבה שאין כיום בישראל משאיות אשפה חשמליות. בהתאם לכך, המענק נועד לגשר על פערי המחיר כדי לייצר התנסות ראשונית בטכנולוגיות הקיימות, לבחון את התאמתן לשימוש נרחב בישראל, וליצור בסיס ביקושים לטכנולוגיות מאופסות פליטה.

משאיות אשפה חשמליות: היתרונות, החסרונות, העלויות ומה קורה בעולם

לפני כחצי שנה הצגנו דוח שפרסם המשרד להגנ"ס, בנושא משאיות איסוף אשפה חשמליות. לפי הדוח, משאית חשמלית עולה בערך פי 2 ממשאית דיזל דומה, אך ההפרש מצטמצם לסכום של כ-280,000 ₪, אם לוקחים בחשבון את מחזור החיים של המשאית, כולל עלות האנרגיה (חשמל לעומת דיזל), עלות התחזוקה ופרמטרים נוספים. כלומר, מענק של 400,000 ₪ אמור להפוך את הרכישה לכדאית מבחינה כלכלית.

אותו דוח של המשרד להגנ"ס מציג לצד עלויות הרכישה של משאיות אשפה חשמליות, גם סקירה מעמיקה של הנושא ברחבי העולם והאתגרים וההזדמנויות הכרוכים במעבר למשאיות מסוג זה בישראל, כולל שיח עם יבואני המשאיות בישראל. כל זה כדי לצמצם את זיהום האוויר ופליטות גזי החממה, לצד צמצום מטרדי רעש משמעותיים בערים.

לפי הדוח, השימוש במשאיות חשמליות תורם גם לחיסכון כלכלי בתפעול, בזכות מחירי האנרגיה הזולים בהשוואה לסולר, ועלות התחזוקה המופחתת בהשוואה למשאיות דיזל.

עם זאת, יש כמה חסמים למעבר למשאיות חשמליות. העלות הראשונית של רכישת משאית חשמלית גבוהה משמעותית מזו של משאית דיזל, וטווח הנסיעה בין טעינות מוגבל, מה שמצריך תכנון מדויק של מסלולי האיסוף כדי להבטיח ביצוע סבב מלא ביום עבודה. עוד בעיות קשורות לזמן הטעינה הארוך, שיכול להימשך בין 4 ל-8 שעות ומחירי עמדות הטעינה המהירות הגבוהים באופן ניכר. בנוסף, זמינות דגמים חשמליים לאיסוף אשפה היא מצומצמת יחסית, אם כי חלה התקדמות משמעותית בשנים האחרונות, כשיצרניות מובילות כמו וולוו, רנו, ו-DAF הציגו דגמי משאיות חשמליות לאיסוף אשפה.

הדוח גם מציג תובנות מסקירה של מקרי בוחן בערים בעולם (לונדון, פריז, שיקאגו, רוטרדאם), בהן כבר נעשו פיילוטים לשילוב משאיות חשמליות לאיסוף אשפה. ברובם התברר כי טווח הנסיעה בין כל הטענת סוללה הוא הפרמטר התפעולי החשוב ביותר כי הוא מגביל את כמות סבבי האיסוף שאפשר לבצע ביום.

קישור לדוח בתחתית הכתבה.

משאיות אשפה מונעות גז טבעי

התמיכה הנוכחית ברכישת משאיות אשפה מונעות חשמל, מגיעה לצד תמיכה ממשלתית בשנים האחרונות למעבר למשאיות אשפה מונעות בגז, מאותן סיבות של צמצום זיהום אוויר, פליטות גזי חממה, ומפגעי רעש.

לפני כ-9 חודשים דיווחנו כי הממשלה אישרה מענק לעיריית ירושלים להחלפת משאיות פינוי אשפה מונעות סולר, למשאיות המונעות בגז טבעי בתקציב של עד 4.5 מיליון ₪ לרכישת משאיות (עד 250 אלף ₪ למשאית) ותקציב נוסף של עד 1.5 מיליון ₪ להקמת תשתית לתדלוק בגז טבעי. התקציב אמור להיות ממומש בשנים 2025–2027.

גם משרד האנרגיה תומך במעבר של כלי רכב כבדים לגז טבעי. לפני כשנה דיווחנו על קול קורא לתמיכה במעבר לגז טבעי במשאיות ואוטובוסים בתקציב של 90 מיליון ₪. התמיכה ניתנה גם להקמת תחנת תדלוק של גז טבעי וגם לרכישת רכבים כבדים המונעים באמצעות גז טבעי דחוס.

עד כה הוקמו בישראל 13 תחנות תדלוק בגז טבעי דחוס שמשמשות בין היתר מאות כלי רכב כבדים (אוטובוסים ומשאיות) המונעים בגז טבעי שמזהמים פחות את הסביבה ונסיעתם שקטה יותר בהשוואה למשאיות דיזל.

לפי המשרד להגנ"ס, העלות החיצונית המשקית הכוללת של משאיות כבדות (מעל 3.5 טונות) בישראל כתוצאה מנזקי פליטות מזהמי אוויר וגזי חממה היא 2.1 מיליארד ₪ בשנה. עלות הזיהום ממשאיות אלו מהווה 29% מהעלות הכוללת של התחבורה הכבישית אף שהן אחראיות רק ל-6% מהנסועה הכוללת. גם חלקן בפליטות גבוה מחלקן בנסועה, למשל המשאיות הכבדות אחראיות ל-40% מהפליטה של תחמוצות חנקן ו-25% מהפליטה של חלקיקים נשימים PM2.5 מתוך סך הפליטה של התחבורה הכבישית.

התייחסויות

השרה להגנת הסביבה עידית סילמן: "המשרד להגנת הסביבה מברך את כלל הרשויות השותפות להובלת מהפכת המעבר לתחבורה נקייה בציי רכב כבדים. משאיות אשפה מונעות בדיזל הן מקור לזיהום אוויר ורעש משמעותיים, והחלפתן למשאיות מאופסות פליטות תשפר את איכות החיים של אזרחי ישראל. תמיכה זו, לצד תמיכות נוספות ופעולות נוספות של המשרד להגנת הסביבה, היא צעד נוסף בדרך למטרה שלנו – לאפשר אוויר נקי יותר לציבור. המשרד ימשיך לפעול בשיתוף כלל הגורמים לצמצום זיהום אוויר וליצירת ערים שקטות ונקיות".

-----

מסמכים רלוונטיים:

להמשך קריאת הכתבה המלאה