המשרד להגנת הסביבה פרסם להערות הציבור טיוטת קול קורא לתמיכה ברכישת משאיות אשפה מאופסות פליטה. לפי הטיוטה, הקרן לניקיון תקצה סכום כולל של 10 מיליון ₪ - שיחולק עד 400 אלף ₪ לרכישת משאית אחת, כלומר רכישה של לפחות 25 משאיות חשמליות.
מדובר בכמות קטנה מאוד (25) של משאיות בהשוואה לסך המשאיות אשפה בישראל, שעומד על כ 2,000. אך כיום לא ידוע לנו על משאיות אשפה חשמליות שפועלות בישראל, ולכן התמיכה נועדה לייצר התנסות ראשונית בטכנולוגיות הקיימות ובחינת התאמתן לשימוש נרחב בישראל, וכן ליצירת בסיס ביקושים לטכנולוגיות מאופסות פליטה, ולהפחתת זיהום האוויר, גזי החממה והרעש ממשאיות האשפה.
המשרד להגנ"ס מתמקד בין היתר במשאיות אשפה, בשל תרומתן היחסית הגבוהה לזיהום האוויר במרכזי הערים, מפגעי הרעש שהן מייצרות בפעילותן בשעות הבוקר המוקדמות, ומאפייני הפעילות שלהם שמתאימים לרכב חשמלי. התמיכה הזו מצטרפת לתמיכה של המשרד להגנ"ס ברכישת אוטובוסים חשמליים, מסיבות דומות.
ניתן להגיש הערות ציבור על עקרונות הטיוטה עד 25.3.2024. קישור למסמך טיוטת עקרונות הקול הקורא נמצא בתחתית הידיעה.
כתבות רלוונטיות:
הקול הקורא מיועד לרשויות מקומיות, איגודי ערים ובעלי רשיון עסק להובלת אשפה עירונית.
התמיכה תינתן עבור רכישת משאיות איסוף אשפה בלבד, מסוג 2N או 3N. אם זאת, התמיכה לא תינתן עבור הוצאות נוספות כגון הקמת תשתית הטענה, וכחלק מבקשת התמיכה יהיה על המבקשת להציג תוכנית עצמית להקמת תשתית כזו. עוד תנאי לתמיכה הוא שהמבקשת עומדת בהוראות למניעה וצמצום זיהום אוויר למשאיות אשפה שנכנסו לתוקף בשנת 2017.
עוד מוצע כי יהיה ניתן להגיש בקשה לתמיכה בתוך 90 יום מתחילת פרסום הקול הקורא, ובמקרה של זכייה, להזמין את המשאיות עד חודשיים ממועד ההתחייבות. את המשאית יהיה על הזוכה להפעיל בתוך 15 חודשים ממועד הזכייה.
דוח של המשרד להגנ"ס מיוני האחרון סקר את המעבר של מספר ערים בעולם למשאיות אשפה חשמליות, ואת היתרונות והחסרונות של משאיות אלה.
הדוח מציין תכונות אחדות של משאיות האשפה שהופכות אותן למתאימות ביותר להנעה חשמלית: הן פועלות במסלולים קבועים, עם טווחי נסיעה ידועים מראש, עם ריבוי עצירות והאצות מחדש. הסוללה של רכבים חשמליים מותאמת לאופי נסיעה פנים עירוני, עם עצירות מרובות בדיוק כמו במקרה של משאיות האשפה. למשאית מתאפשר ללכוד מחדש את האנרגיה הדרושה כדי לעצור ובמקביל להטעין את המצבר.
סיבה נוספת שהנעה חשמלית מתאימה למשאיות אשפה היא שחלקן פועלות בשעות הבוקר המוקדמות, ולכן יש רגישות וחשיבות לרעש שהן מייצרות – ומשאיות חשמליות יהיו שקטות יותר ממשאיות דיזל. לבסוף, יש לזכור שלמשאיות חשמליות יש דרישות תחזוקה מופחתות בהשוואה למשאית המונעת במנוע בעירה פנימית. לפי הדוח, תפעול שנתי של משאית חשמלית עולה כ-87,000 ₪ לעומת כ-165 אלף ₪. מדובר בהבדל של 20%-15%.
מנגד, יש גם חסמים וחסרונות למעבר למשאיות חשמליות, וחשוב להכירם:
הדוח של המשרד להגנ"ס סקר את המעבר למשאיות אשפה חשמליות בהולנד ובצרפת בין היתר, כדי להבין את ההיתכנות של המעבר גם בישראל.
לפי הדוח, העיר רוטרדם שבהולנד, למשל, רכשה 2 משאיות אשפה חשמליות ראשונות ב-2019 והקימה מערך טעינה. בפאריז כבר פועלות כ-18 משאיות אשפה חשמליות ובחלק משטח העיר משתמשים רק בהן לצורך איסוף האשפה. דגם המשאיות (E-Tech D Wide) הפועלות בפאריז מתאים למסלול של עד 90 ק"מ בין טעינה לטעינה, ועונה על צורכי השטח.
מסקנות הדוח הן שמשאיות חשמליות מתאימות לאיסוף אשפה הודות לאופי הפעילות שכולל עצירות מרובות. אולם עדיין יש קשיים: קיבולת הסוללה עדיין לא מאפשרת הפעלה של שתי משמרות מלאות ולעתים לא ניתן להשלים אפילו סבב מלא אחד ולכן קיים קושי לקבוע את המסלולים. טווח הנסיעה הנדרש לסבב איסוף אשפה בעיר רוטרדם למשל הוא 80 ק"מ בממוצע ליום.
היתרון הסביבתי במשאיות אשפה חשמליות, מעבר למניעת זיהום אוויר, הוא הקטנה משמעותית של מפגע הרעש. במקרה של איסוף אשפה, שמתבצע לרוב בשעות בוקר מוקדמות בתוך אזורי מגורים מדובר ביתרון חשוב.
כיום בישראל פועלות משאיות חשמליות בודדות. בשנת 2021 דיווחנו כי חברת המשאיות הגרמנית MAN בשיתוף חברת FRAMO השיקה סדרת משאיות חשמליות לשוק הישראלי במשקלים 8 עד 44 טון. חלק מהמשאיות עברו הסבה ממשאיות דיזל למשאיות חשמליות. כחלק מההסבה הוחלף המנוע, תיה"ל ומערכת הפליטה והיניקה במצברים חשמליים מתח גבוה, במנוע חשמלי ובמערכות קירור ובקרה.
יצוין שכבר ב-2018 רשויות מקומיות בישראל החליפו חלק מהמשאיות להנעה בגז. למשל, עיריית חיפה רכשה 5 משאיות המונעות בגז טבעי – שנחשב לפחות מזהם מדיזל. אולם מבדיקה שערך משרד האנרגיה ושעליה דיווחנו ב-2021, החלופה החשמלית עדיפה בזכות הוצאה פחותה על אנרגיה, הנובעת מיעילות הרכב החשמלי וכן עלות החשמל הנמוכה ביחס לדלקים האחרים.
---
מסמכים רלוונטיים: