בישיבת הממשלה שהתקיימה לרגל ציון יום ירושלים בחודש שעבר, אושרו תוכניות שגובשו על ידי משרד האנרגיה בשיתוף עיריית ירושלים. מדובר בהארכת תוכנית אסטרטגית לאנרגיה שנקבעה לירושלים בעבר ולא מומשה בשל אילוצים שונים.
התכנית הראשונה היא הקמת פארק טבע עירוני בשם ״נחל זימרי״ ובתוך כך שיקום מחצבות הנמצאות בשטח הפארק העתידי בידי הקרן לשיקום מחצבות. התוכנית השנייה שאישרה הממשלה היא החלפת משאיות פינוי האשפה בבירה למשאיות המונעות בגז טבעי במקום בסולר. לשם כך יוקצה תקציב של עד 4.5 מיליון ₪ לרכישת משאיות (עד 250 אלף ₪ למשאית) ותקציב נוסף של עד 1.5 מיליון ₪ להקמת תשתית לתדלוק בגז טבעי. התקציב אמור להיות ממומש בשנים 2027-2025. יצוין שבהחלטת הממשלה הקודמת, שההחלטה הנוכחית מתקנת, עיקר התקציב נועד להקמת תחנת התדלוק וכעת החליטו להקדישו בעיקר לרכש המשאיות, כך שמקימי תשתית התדלוק יצטרכו לשאת בעלויות נוספות.
היתרונות בהסבת המשאיות לצמצום תופעת הרעש, זיהום האוויר ופליטת גזי חממה ברורים, אולם יתרון נוסף הוא שהגז הטבעי מופק בישראל לעומת הסולר שמיובא אליה, והדבר מגביר את העצמאות האנרגטית של המדינה נוכח מציאות החירום שהיא נמצאת בה.
קישור לנוסח החלטת הממשלה מופיע בתחתית הכתבה
כתבות רלוונטיות:
המעבר למשאיות אשפה מונעות בגז טבעי היא חלק מתהליך שמקדם המשרד להגנ"ס בשנים האחרונות. בשנת 2017 המשרד להגנ"ס פרסם הוראות לצמצום זיהום אוויר ל-37 ציי רכב העוסקים באיסוף אשפה, שבבעלותם 10 משאיות לפחות, לפיהן נאסר השימוש ברכב מתחת לתקן יורו 4 לזיהום אוויר. כדי ליישם את ההחלטה, קק"ל סבסדה כ-85% מעלות התקנת מסנני חלקיקים על משאיות ישנות בהיקף של 10 מיליון ₪.
המשרד להגנ"ס מסביר, כי בחר להתמקד במשאיות איסוף אשפה מכיוון שהן נוסעות בשכונות מגורים ומגבירות את זיהום האוויר בשל תאוצות ועצירות תכופות ושימוש במנוע לדחיסת אשפה.
במקביל, החלה תמיכה של המשרד להגנ"ס ברכישת משאיות אשפה מונעות גז טבעי, במוקדי זיהום אוויר. כך, בשנת 2018 דיווחנו כי המשרד להגנ"ס תמך ברכישת משאיות איסוף אשפה מונעות בגז טבעי בעיריית חיפה.
במקביל לתמיכה ברכישת משאיות אשפה מונעות גז טבעי, המשרד להגנ"ס החל לאחרונה לקדם מעבר למשאיות אשפה חשמליות. המשרד להגנ"ס מתמקד בין היתר במשאיות אשפה בשל תרומתן היחסית הגבוהה לזיהום האוויר במרכזי הערים, מפגעי הרעש שהן מייצרות בפעילותן בשעות הבוקר המוקדמות, ומאפייני הפעילות שלהם שמתאימים לרכב חשמלי. התמיכה הזו מצטרפת לתמיכה של המשרד להגנ"ס ברכישת אוטובוסים חשמליים, מסיבות דומות.
כך, לפני מספר חודשים דיווחנו כי המשרד להגנת הסביבה פרסם טיוטת קול קורא לתמיכה ברכישת משאיות אשפה מאופסות פליטה. לפי הטיוטה, הקרן לניקיון תקצה סכום כולל של 10 מיליון ₪ - שיחולק עד 400 אלף ₪ לרכישת משאית אחת, כלומר רכישה של לפחות 25 משאיות חשמליות. מדובר במשאיות נקיות יותר ממשאיות המונעות על גז טבעי – המתוכננות לירושלים – ובהתאם לכך גם יקרות יותר לרכישה (אך תחזוקתן השוטפת משתלמת יותר).
התמיכה תוענק לכמות קטנה מאוד (25) של משאיות בהשוואה לסך המשאיות אשפה בישראל, שעומד על כ-2,000. אך לא ידוע לנו על משאיות אשפה חשמליות שפועלות בישראל כיום, ולכן התמיכה נועדה לייצר התנסות ראשונית בטכנולוגיות הקיימות ובחינת התאמתן לשימוש נרחב בישראל, וכן ליצירת בסיס ביקושים לטכנולוגיות מאופסות פליטה, ולהפחתת זיהום האוויר, גזי החממה והרעש ממשאיות האשפה.
שר האנרגיה והתשתיות אלי כהן: "ביום בו אנו מציינים את איחוד העיר, אנו שמים את ירושלים על ראש שמחתנו. התכניות שאישרנו יהפכו את הבירה ליפה יותר ולנקייה יותר עבור התושבים, התיירים והמבקרים הרבים מכל העולם. השימוש בגז הטבעי תורם לאיכות הסביבה, ומגביר את העצמאות האנרגטית של המדינה, ואנחנו נמשיך לפעול להגדלת השימוש באנרגיות מתחדשות, למען כל אזרחי ישראל".
---
מסמכים רלוונטיים: