לצד בכירי המשק - ועידת ישראל לכלכלה ירוקה תשנה את התפיסה הלאומית: "הולכים להזיז דברים"
ועידת ישראל לכלכלה ירוקה תעסוק בסוגיות הבוערות: פתרונות כלכליים-סביבתיים שיביאו לצמיחה מחודשת לאור העלות של מלחמת "חרבות ברזל", ההשפעה הסביבתית של בתי חולים, תחרות 'גרינטן' בחנה את מידת הקיימות בענף הקניונים ונבחר זוכה, ועוד "אנחנו לא רק מדברים, אלא גם עושים. אקטיביזם במיטבו"
  • מאת: משוב גרופ
  • פורסם בתאריך: 05/3/2025

המלחמה הארוכה והגזירות הכלכליות הציבו אתגרים משמעותיים למשק הישראלי. על פי הערכות היועץ הכספי לרמטכ”ל, תא”ל ד”ר גיל פנחס, עלות המלחמה הישירה כבר חצתה את 111.4 מיליארד ש"ח, וצפויה להגיע לכ-130 מיליארד ש”ח.

במציאות זו, יש צורך דחוף בפתרונות כלכליים שיביאו לצמיחה מחודשת. "משוב גרופ”, המובילים את הכלכלה הירוקה בישראל, יקיימו לראשונה בבאר-שבע, ב-26.3, את "ועידת ישראל לכלכלה ירוקה”, מתוך אמונה כי הפתרון ליוקר הדיור ולמשבר התחבורתי טמון בחיזוק הנגב ובהעברת אוכלוסיות גדולות דרומה – בהתאם לחזון בן גוריון ולמעבר צה”ל לנגב.

ב"משוב" ידועים כמי שמזיזים דברים, לא רק מדברים, אלא עושים ודוחפים. מאוד אקטיביסטים ומתכוונים גם בוועידה הנוכחית לגרום לשינוי התפיסה במדינת ישראל ולהוביל לעבר כלכלה ירוקה.

המאבק נגד חוק הוותמ"ל יהיה אחד הנושאים המרכזיים בוועידה. חוק זה, הפוגע קשות בקרקעות חקלאיות ובביטחון המזון הלאומי, מוכיח כי יש למצוא פתרונות אמיתיים למשבר הדיור מבלי לפגוע בעתיד החקלאות הישראלית. ב"משוב גרופ" סבורים שהגיע הזמן להוביל שינוי אמיתי, לפתח את הכלכלה ולחזק את הנגב - לטובת עתיד טוב יותר לכל אזרחי ישראל.

סביבה כלכלית פחות יציבה הביאה לעיכובים של פרויקטים, הגברת התלות בגז טבעי, עלייה בהוצאות הביטחון והסתת תקציבים והשקעות ממשלתיות מאנרגיה מתחדשת, מחירי הדלקים והגז שהושפעו מהמלחמה ולמרות כל האתגרים הללו - ישנו צורך להגביר את המעבר לאנרגיה מתחדשת כדי לחזק את עצמאותה האנרגטית של מדינת ישראל ולצמצם תלות במקורות חיצוניים. 

מנכ"ל משוב ו-ועידת ישראל לכלכלה ירוקה, חיים אלוש, אמר: "ועידת ישראל תהפוך למפגש השנתי המרכזי של החקלאים ומקבלי ההחלטות במשק, המקום ממנו יוצאים התובנות והמסרים לענף באמצעות דיונים משמעותיים ושיח מכבד. די להביט על התקופה האחרונה והמאתגרת כדי להבין את המשמעות האדירה של הכלכלה הירוקה לעתיד מדינת ישראל ואנחנו כאן כדי לתת לה במה ולעלות את הנושאים החשובים על סדר היום".

בתי החולים בישראל מזהמים

אחד הנושאים שיעלה בועידת ישראל לכלכלה ירוקה, הוא ההשפעה הסביבתית של בתי חולים, והדרכים לצמצמה. מארגני הועידה מסבירים כי בתי החולים הם זללני אנרגיה וחשמל, כולל שימוש במזוט וסולר לחימום, ולכן הם גורם זיהום משמעותי במשק. לדבריהם, שילוב של חסמים תקציביים, בירוקרטיים ותכנוניים מונעים ממערכת הבריאות הישראלית להצטרף למגמה העולמית של בתי חולים ירוקים בעלי השפעה סביבתית נמוכה.

לפי סקר שנערך בשנה האחרונה, רק שניים מתוך 34 בתי החולים הציבוריים בישראל עומדים בתקן הבינלאומי המחמיר ל"בתי חולים ירוקים" (LEED Healthcare). זאת לעומת כ-40% מבתי החולים החדשים באירופה. בנוסף לכך, מבדיקה שערכה בודקי תחרות "גרינטן", המארגנת את ועידת ישראל לכלכה ירוקה, רק בבית חולים אחד ישנו פח למיחזור ולהפרדת פסולת. סקר שערכה עמותת "אדם, טבע ודין " מצא ש-65% מהישראלים אינם מודעים כלל להשפעה הסביבתית של בתי חולים ולחשיבות של בנייה ירוקה במוסדות רפואיים.

"ניסינו פיילוט של הפרדת מוצקים, פסולת, עם הרשות לחדשנות ומשרד הכלכלה, אבל אחרי זה הבנתי שזאת אבן שלא נוכל להפוך", הסביר אחד המומחים. "לפי החוק בית החולים משלם ארנונה בלי קשר לכמות הפסולת שהוא מייצר, ולכן אין לו שום תמריץ למחזר פסולת. לא משנה כמה פסולת אתה והאם אתה ממחזר, העלות זהה, כך שבסוף אתה משלם עלות עודפת על יישום הפרדת הפסולת למיחזור, בנוסף לתשלום הארנונה".

לדברי מומחים בתחום, בית חולים ירוק עשוי לחסוך עד 30% בצריכת החשמל, 40% בצריכת המים, ולהפחית את פליטות הפחמן בצורה משמעותית. מומחים נוספים קוראים למשרד הבריאות ולמשרד להגנ"ס לגבש תוכנית לאומית לקידום בתי חולים ירוקים בישראל, שתכלול תמריצים כלכליים, הקלות רגולטוריות, והטמעת תקנים מחייבים לבנייה ירוקה בכל פרויקט חדש בתחום הבריאות.

נבחר הקניון הירוק בישראל במסגרת תחרות "גרינטן"

למרות שהקניונים מהווים יותר מ-50% מהמסחר הקמעונאי בישראל, אין לרובם מספיק מודעות לתחום הסביבה. היוצא מן הכלל הוא קניון דיזינגוף סנטר בתל אביב, שנבחר על-ידי הוועדה המיוחדת של תחרות 'גרינטן' הוותיקה, בראשות פרופ' יורם קפולניק, לאחר שבחנה קניונים רבים, ומצאה שדיזינגוף סנטר הוא הקניון המוביל בתחום הקיימות והסביבה בישראל. הפרס יוענק בוועידת ישראל לכלכלה ירוקה שיעמוד בסימן "מזיזים דברים בכלכלה הירוקה".

תחרות "גרינטן" פועלת כבר 15 שנה והיא נחשבת לתחרות הסביבתית החשובה בישראל, התחרות מוקדשת לקידום יוזמות ירוקות במוסדות, מפעלים וברשויות המקומיות ולטיפוח מודעות סביבתית, מעניקה הכרה לערים ומוסדות המובילים בתחום הקיימות, המיחזור, התייעלות אנרגטית, אנרגיות מתחדשות ועוד.

מנימוקי הוועדה לבחירת דיזנגוף סנטר כקניון הירוק בארץ:

  • מיקום ותכנון סביבתי: דיזנגוף סנטר ממוקם בלב תל אביב, בניגוד לרוב הקניונים בישראל שנבנו באזורים מרוחקים הדורשים נסיעות ברכב פרטי. מיקומו המרכזי מקדם נגישות רגלית ושימוש בתחבורה ציבורית, ובכך תורם להפחתת הצורך בנסיעות ארוכות ולצמצום פליטות גזי חממה.
  • כלכלה מעגלית ואחריות סביבתית: למעלה מעשור שהקניון משקיע בלהפוך למרכז מסחרי ירוק ומוביל בתחום הקיימות. הוא מיישם מודל ייחודי של כלכלה מעגלית, הכולל: מערכת הפרדת פסולת מתקדמת: הפסולת בקניון מופרדת ל-5 זרמים (קרטון, פלסטיק, עץ, פסולת אורגנית ושאריות אחרות).
  • ניהול חכם של מערך מיחזור: חומרים ממוחזרים משמשים לתעשיות שונות – קרטונים נמכרים לשימוש חוזר במעברי דירה, עץ עובר לייצור משטחים ועוד. שיתוף עובדי הניקיון ברווחי המיחזור: עובדי הניקיון, המועסקים בהעסקה ישירה, אחראים לתפעול מערכת המיחזור, ו-90% מההכנסות ממכירת הפסולת הממוחזרת חוזרות אליהם, ומספקות תוספת חודשית למשכורתם.
  • מודל ייחודי של קניון סביבתי-חברתי-כלכלי: דיזנגוף סנטר מצליח לשלב בין אחריות סביבתית, צדק חברתי ורווחיות כלכלית. הקניון מוכיח כי ניתן לשלב קיימות עם פעילות מסחרית ענפה ולהיות פורץ דרך בתחום זה.

יו"ר הוועדה של תחרות "גרינטן", פרופ' יורם קפולניק, בירך את הזוכה: "כדי להעניק לדיזנגוף סנטר את הפרס לקניון הירוק בישראל, יש להתייחס למאמץ המתמשך והמדוד של הקניון בשיפור הקיימות והאחריות הסביבתית. דיזנגוף סנטר הצליח לשלב בצורה מרשימה בין אחריות סביבתית, צדק חברתי ורווחיות כלכלית, תוך שהוא מציב את עצמו כמודל לקניונים אחרים בארץ. מיקומו המרכזי מקדם נגישות רגלית ומפחית את הצורך בנסיעות ארוכות, מה שתורם לצמצום פליטות גזי חממה. מעבר לכך, המודל הכלכלי המעגלי שהקניון מיישם, עם דגש על הפרדת פסולת ומחזור, וכן השיתוף בהכנסות עם עובדי הניקיון, מציב אותו בחזית הקיימות העירונית. כל אלו הופכים אותו ראוי לפרס ולהכרה כקניון הירוק ביותר בישראל".

ועידת ישראל לכלכלה ירוקה

"ועידת ישראל לכלכלה ירוקה" הוועידה הגדולה והמקיפה לכלכלה הירוקה בישראל, מספקת פתרונות לאחד המשברים הגדולים ביותר בענף הכלכלה והסביבה מקום המדינה. בוועידה, המהווה זירת שיח רב תחומי ובמה יחידה מסוגה לדיוני עומק מרתקים, ייפגשו בכירים ומומחים בתחומי איכות הסביבה, הכלכלה הירוקה והעסקים וינתחו את המשבר הקשה שמדינת ישראל חווה בימים קשים אלו, ויעלו רעיונות והצעות איך, למרות המצב, ממשיכים להגן על הסביבה והכלכלה.

ועידת ישראל לכלכלה ירוקה תפגיש בין מקבלי החלטות ומובילי דעה בחברה הישראלית, ראשי ענף החקלאות, מנהיגי התיישבות העובדת, וראשי הארגונים החקלאיים, בכירי הממשל, בכירי המשק והכלכלה, יצואנים, משווקי תוצרת חקלאית, רשתות שיווק, יצרני ומשווקי תשומות חקלאיות, חקלאים מובילים, חוקרים, אנשי פיתוח, אנשי תקשורת ואקדמיה.


מאמר זה נכתב על ידי משוב גרופ, מארגני ועידת ישראל לכלכלה ירוקה שתתקיים ב 26 למרץ ב'זאפה' בבאר שבע, תחת הכותרת "האירוע היחיד שמזיז דברים בכלכלה הירוקה". לפרטים נוספים והרשמה לחצו כאן.