בשבוע שעבר התקיים דיון טעון של ועדת המשנה לבדיקת סוגיות תכנון וסביבה במפרץ חיפה בכנסת. זאת, רק שבוע לאחר שהמועצה הארצית לתכנון ולבניה אישרה את תוכנית ההרחבה של בז"ן באזור מפרץ חיפה ודחתה את כל הערעורים שהוגשו נגד התוכנית. לכן, חלק משמעותי בדיון נסב סביב שאלת האחריות על הרחבת בז"ן בפרט ואיכות האוויר במפרץ חיפה בכלל.
חבר הכנסת ירון מזוז (שעתיד להתמנות לסגן השר להגנת הסביבה) התייחס במהלך הדיון לאחריות של עיריית חיפה בסוגיית הרחבת בז"ן. לדבריו מדובר בכישלון של עיריית חיפה. בנוסף, הוא רמז כי עיריית חיפה מצויה בניגוד עניינים היות והיא נהנית מהארנונה המתקבלת מהמפעלים. לדבריו: "אותי מעניין האזרחים. יש חוק רישוי עסקים. למה לא טיפלתם דרך העירייה באמצעות רישוי עסקים?".
מנגד, נציגי עיריית חיפה שנכחו בדיון תלו את האחריות במדינה. סגנית ראש העיר חיפה, חדווה אלמוג, הזכירה שהאישור להרחבה עבר במועצה הארצית (ולא רק במועצה המקומית). עוד הוסיפה גברת אלמוג כי עיריית חיפה תגיש עתירה בנושא.
היועץ המשפטי של עיריית חיפה הסביר כי מוסדות התכנון אינם עיריית חיפה, אלא מדינת ישראל והוסיף כי לפי החוק נציג של חיפה לא יכול לשבת בוועדה המחוזית. לכן, לדבריו, עיריית חיפה אינה הרגולטור הרלוונטי, אלא הממשלה.
הטלת האחריות על עיריית חיפה ומוסדות התכנון לא פסחה כמובן גם על המשרד להגנ"ס. בדיון הוזכר כי ראש מחוז חיפה במשרד להגנ"ס, שלמה כץ, הושעה לפני כחודש מעיסוק בענייני בז"ן, היות ובת דודתו עובדת כיועצת משפטית בחברה. בנוסף, פעילים וארגונים ירוקים, העבירו ביקורת על הקלות שלדבריהם ניתנו בהיתרי הפליטה לאוויר של מפעלים במפרץ חיפה ועל דיווחי המשרד לשיפור בפליטות.
יו"ר ועדת המשנה ח"כ אכרם חסון: "הוועדה תסייר במפרץ בהקדם, במפעלים שנבחר. השר כחלון נתן 300 מיליון ₪ לטיפול במפרץ. אני ישבתי עם התעשיינים. הם משלמים מיליארדים כדי להקטין זיהום. אנו נילחם בכל אחד שיעמוד בדרכנו. אנחנו האזרחים שחיים שם. מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה אמר לי שמה שהמשרד לא עשה 30 שנה, עשו השנה. מה שרואים היום בבתי החולים זה תוצאה של שנים שלא טופל. החלטנו לקחת מומחים הגונים שלא שייכים לטייקונים. המשרד רוצה לשרת את האוכלוסייה. יכול להיות שישנו הרבה שנים אבל יש אור בקצה המנהרה".
סגנית ראש העיר חיפה חדווה אלמוג: "יש לפעול להמשך המחקר שיביא לחשיפת האמת. כולנו ניזונים מעשרות מאמרים ללא קשר בינהם. יש לקבוע היתר לירידה קבועה בפליטות ולזרז את סילוק מיכל האמוניה. אני מציעה שהוועדה תקרא למועצה הארצית לעצור את הרחבת מפעל בז"ן. ועדת ערר עשתה את השלב האחרון. אנחנו מגישים עתירה. את העבר איננו יכולים לשנות".
----------
קישורים רלוונטיים