מי צודק? קרב גרסאות בין המשרד להגנ"ס לערוץ 2 ופעילי הסביבה במפרץ חיפה
בכתבה ששודרה בחדשות ערוץ 2 נטען כי זיהום האוויר במפרץ חיפה גדל ב 2015, זאת בניגוד להצהרות המשרד להגנ"ס על שיפור בזיהום. המשרד טוען מנגד כי הגידול לכאורה נובע מבדיקות לא תקינות של מעבדה בחו"ל שהוחלפה בינתיים וכי גם הנתונים הגבוהים, נמוכים כבחצי מערך הסף. וגם, איפה תוצאות המחקר שעורר סערה לפני 4 חודשים?
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 09/6/2016

סערת זיהום האוויר במפרץ חיפה ממשיכה לספק כותרות. ביום שני בערב פורסמה בחדשות ערוץ 2 כתבה בה נטען כי זיהום האוויר במפרץ חיפה גדל ב 2015 בניגוד להצהרות המשרד להגנ"ס שהפליטה של חומרים אורגנים נדיפים דווקא הצטמצמה. למחרת התקיים דיון בכנסת בוועדת ביקורת המדינה בנושא זה.

בכתבה ששודרה, הוצגו נתונים מ- 4 נקודות בהן המשרד להגנ"ס מבצע דיגומים של מזהמים באוויר, שנתוניהם מפורסמים לציבור ומצביעים על גידול משמעותי בפליטות של בנזן וחומרים נוספים הנחשבים למסרטנים.

בתגובה, המשרד להגנת הסביבה הסביר כי הגידול כביכול בזיהום האוויר, נובע מכך שבדיקות המעבדה עד אמצע 2015 שהראו תוצאות נמוכות, בוצעו על ידי מעבדה בצ'כיה ומסתבר כי היו לא תקינות. לכן המעבדה הוחלפה למעבדה בארה"ב בה התקבלו התוצאות הגבוהות יותר, שהן הנכונות. כך שבעצם, אין עדויות לגידול. אבל, המשמעות היא כי רמת הזיהום הגבוהה יותר, כפי שנבדקה במעבדה האמריקאית, היא הנכונה. זאת אמירה מדאיגה בפני עצמה, אלא שהמשרד להגנ"ס מסביר כי גם הנתונים הגבוהים, נמוכים בכחצי מערכי הסף לאותם מזהמים.

הכתבה הסתיימה עם מספר שאלות פתוחות כגון מדוע התקלה מפורסמת לציבור רק בעקבות התחקיר וכיצד יש להתייחס לשאר הנתונים שנמסרים. העיתונאי חיים ריבלין שהכין את הכתבה אף העלה השערה חלופית למקור הגידול בזיהום אוויר, לדבריו ייתכן שהגידול נובע כתוצאה מתקלה במפעל בז"ן בתקופה האמורה.

איפה תוצאות המחקר על התחלואה מזיהום אוויר במפרץ חיפה?

לפני 4 חודשים קמה סערה סביב תוצאות המחקר האפידמיולוגי הבוחן את הקשר בין תחלואה לזיהום אוויר במפרץ חיפה. נתונים ראשוניים של שנת המחקר הראשונה הודלפו לתקשורת ועוררו סערה בעקבות כותרות מטעות שהצהירו כי ראשי תינוקות הנולדים בכמה אזורים בחיפה קטנים ב 20% עד 30% מהממוצע בישראל.

הסערה הציבורית שקמה הביאה לכך שהמשרד להגנת הסביבה ומשרד הבריאות הלאימו את המחקר במטרה לחזק את אמון הציבור ולהבטיח את העצמאות שלו. זאת משום שבמקור, המחקר נוהל ומומן בין השאר על ידי איגוד ערים לאיכות סביבה מפרץ חיפה שתקציבו נובע גם מהמפעלים עליהם הוא מפקח. בזמנו הבטיחו השר (לשעבר) אבי גבאי וגורמים נוספים שאותם נתונים של שנת המחקר הראשונה יפורסמו במהלך חודש מאי 2016. אך בינתיים הנתונים לא פורסמו.

בעניין זה, המשרד להגנת הסביבה מעדכן כי: "שרי הבריאות והגנת הסביבה החליטו, כזכור, לקחת אחריות על המחקר שממומן ומנוהל כעת על ידי הממשלה ולא על ידי גורמים חיצוניים.

הוועדה המדעית שגובשה לליווי המחקר, ומורכבת מנציגי המשרד להגנת הסביבה, משרד הבריאות וחוקרים בכירים מהאקדמיה וממוסדות רפואיים, פועלת ביסודיות לפרסם בהקדם האפשרי את הדוח. במסגרת זו הוועדה המלווה נפגשה עם צוות החוקרים ב- 19.04.2016 לדיון מקצועי וענייני.

סטטוס המחקר:

  • לאחר בדיקה יסודית, באמצע מאי 2016, ביקשה הוועדה מהחוקרים באוניברסיטת חיפה פירוט נוסף לדוח שנמסר.
  • החוקרים הגישו את הפירוט הנוסף ב- 05.06.2016 והדוח נמסר לוועדה המדעית המלווה להמשך עבודה.
  • הוועדה עובדת בשקידה על הדוח והיא עתידה להמשיך ולדון עם החוקרים בדוח המחקר בזמן הקרוב.
  • הוועדה המדעית המלווה תציג בהקדם האפשרי ובסיום ההליך המדעי את הדוח המלא וכן את המחקר, כפי שהוגש לה ע"י החוקרים. כל המידע וההליך המדעי יפורסמו בשקיפות.
  • בעוד כחודש נעדכן שוב בסטטוס המחקר."

התייחסויות והדיון בכנסת

התייחסות מפורטת של המשרד להגנת הסביבה: "בתגובה לכתבה ששודרה בערוץ 2, המשרד להגנת הסביבה מוסר כי הטענה שהובאה לפיה יש לכאורה עלייה בזיהום האוויר במפרץ חיפה, אינה מקצועית ומטעה. מדובר בבדיקה סטטיסטית שגויה, שאינה לוקחת בחשבון את כלל המשתנים – כמו מטאורולוגיה. נהפוך הוא, מגמת הירידה בזיהום האוויר היא ברורה ובולטת וניתן ללמוד זאת מנתוני הדיגום והניטור.

בשנה האחרונה מפעיל המשרד תכנית לאומית לצמצום זיהום האוויר במפרץ חיפה בהשקעה של יותר מ- 300 מיליון שקל והצליח להביא להישגים משמעותיים, בהם החמרת הדרישות מהמפעלים; הרחבת הפיקוח – כולל פיקוחי פתע והוספת תחנות ניטור.

בנוגע לטענות המטעות בדבר עלייה בזיהום האוויר, המשרד להגנת הסביבה הבחין בעלייה של פי 5 בריכוזי הבנזן החל מיוני 2015 בכל רחבי הארץ בהשוואה לממצאי 2014. בדיקות שנערכו מול נתוני תחנות הניטור באתרים שבהם מתקיימות בו זמנית מדידות רציפות ודיגום סביבתי הראו חוסר התאמה בין שתי שיטות המדידה.

ברגע שהתברר כי נתוני המעבדה האירופית שסיפקה את נתוני הדיגום אינם אמינים, היא הוחלפה במעבדה אמריקאית. המשרד עדכן בכך את הרשות להסמכת מעבדות בישראל - שנתנה מלכתחילה את האישור למעבדה האירופית.

חשוב לציין כי אפילו הנתונים המתוקנים של המעבדה האמריקאית הם עדיין נמוכים בכמחצית מהתקן המותר.

בנוסף, פנה המשרד למומחה בתחום הכימיה האנליטית, ד"ר שלמה אלמוג, על מנת שיבדוק האם אכן חלה הרעה באיכות האוויר הסביבתי או שמא מדובר בשינוי בשל החלפת מעבדת האנליזה.

בדוח הסיכום של ד"ר אלמוג נכתב: "עלייה בסדר גודל זה אומתה גם בניסוי השוואתי מבוקר אחרי שנוטרלו גורמים מערפלים כמו תהליך הדיגום ותנאי הסביבה הנקודתיים בימי הדיגום. תופעה זו נמצאה בקורלציה מלאה לנקודת הזמן שבה הוחלפה מעבדת האנליזה... האירופאית למעבדה בארה"ב".

באתר המשרד להגנת הסביבה נכתב כי: "נתוני הדיגום של תרכובות אורגניות נדיפות 1,3 – בוטדיאן, בנזן, טולואן ופחממנים מוכלרים שנמדדו החל מינואר 2014  ועד מאי 2015 נמצאים בבדיקה. הנתונים מיוני 2015 ועד היום תקינים".

מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה, ישראל דנציגר: "יש מגמה של הפחתה בזיהום האוויר במפרץ חיפה. המסקנה הזו מגובה בנתונים וניתוח מקצועי של אלפי דיגומים שעושה המשרד ומפרסם במסגרת התכנית הלאומית להפחתת זיהום האוויר במפרץ. זו רק ההתחלה. שמנו את בעיית זיהום האוויר במפרץ על השולחן, ואנחנו עובדים, מתקנים את המצב ונביא לתוצאות נוספות. המטרה שלנו במשרד היא הפחתת זיהומים וסיכונים לכלל תושבי המדינה, וכל הפעולות שלנו נועדו להביא לכך".

כאמור, למחרת שידור הכתבה, התנהל דיון שהיה מתוכנן מראש בוועדת ביקורת המדינה בכנסת. לפניכם חלק מהדברים.

יו"ר הוועדה לביקורת המדינה, ח"כ קארין אלהרר (יש עתיד): "נראה שלא רק שהזיהום באזור איננו יורד – אלא דווקא עולה, והמשרד להגנת הסביבה איננו מציג את העובדות לאשורן. יש למנות שר להגנת הסביבה בהקדם, שבנושא זה יהיו כל מעייניו". לדבריה, המשרד נותן תחושה כי כאילו הוא מנסה להסתיר נתונים ולא לשתף די את הציבור.

לדברי ח"כ יעל כהן-פארן (המחנה הציוני): "המפרץ הוא הפגוע ביותר סביבתית בארץ, וגורר שורת מחדלים, ובתוכו גם משבר אמון מהציבור לנתוני הממשלה, ואזלת יד מוחלטת של המשרד להגנת הסביבה שלא דורש מהמפעלים המזהמים לשפר את המצב"

ליאורה אמיתי, פעילת סביבה מהאזור הוסיפה כי חלק מהנתונים כשמות המפעלים עדיין מוסתרים ע"פ הוראת המשרד, אך שלמה כ"ץ, מנהל מחוז חיפה במשרד להגנ"ס, השיב כי בתקופה האחרונה נסגרו 15 מפעלים מזהמים במפרץ, כניסת הגז הטבעי הורידה משמעותית באזור, ובכל זיהום נפתח תיק חקירה פלילי, ומנהלי מפעלים הועמדו לדין, הורשעו, נענשו וביצעו עבודות-שירות בגין עבירות אלו. לדבריו, נערכות כל העת דגימות-פתע במפעלים, בתי הזיקוק ותחנות-הכוח - כך שהנתונים מדויקים.

שולי נזר, סמנכ"לית התעשיות במשרד להגנ"ס, הוסיפה כי: "יש בעיית זיהום אויר קשה בארץ, אך אין חריגות בזיהום במפרץ חיפה. יש דיסאינפורמציה מוחלטת בנושא, כיוון שהתקן בישראל הוא המחמיר ביותר ביחס למדינות אירופה וארה"ב. כל הנתונים ברורים, נהירים, מפורטים ומפורסמים באתר, עם יכולת השוואה לאורך השנים. אכן, הוסרו שמות הארובות של המפעלים עקב טענה כי מדובר בסוד מסחרי המלמד על תהליך היצור".

--------

קישורים רלוונטיים:

  1. האמנם ראשי התינוקות בחיפה קטנים ב 20-30%? 08.02.2016
  2. מאחורי הקלעים של הסערה סביב זיהום האוויר בחיפה 19.04.2015
  3. ראיון עם מדען סיני בכיר המתמחה בזיהום אוויר 16.05.2016
  4. מידע נוסף על זיהום האוויר במפרץ חיפה | infospot

--------

ספקים מומלצים לטיפול בזיהום אוויר:

חברה איש קשר טלפון מייל
EnviroManager גיא פרנקל 072-3712245 envirom@infospot.co.il
איירלאב אודי רועה 054-9360352 airlab@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>