מסתמן: ניתוח מחזור חיים LCA הופך למדד סביבתי משמעותי
על השימוש הגובר בניתוח מחזור חיים (LCA Life Cycle Assessment) ככלי סביבתי מוביל לבחינה, ניתוח השוואה ובחירת חלופות שונות על בסיס ביצועים סביבתיים
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 15/7/2015

במסגרת מפגש של פורום מנהלי סביבה על שם רן ביטון ז"ל, שאורגן בידי חברת AVIV AMCG, אורית נבו אסטרטגיה תקשורתית וסביבתית, עו"ד עידית רייטר וביה"ס פורטר ללימודי הסביבה של אוניברסיטת תל אביב, דובר בין השאר על השימוש הגובר בניתוח מחזור חיים (LCA Life Cycle Assessment) ככלי סביבתי מוביל לבחינה, ניתוח השוואה ובחירת חלופות שונות על בסיס ביצועים סביבתיים.

אייל ציאנוב, מחברת AVIV AMCG, הסביר: "בשיטות של ניתוח מעגל חיים (LCA = Life Cycle Assessment) ניתן לבחון חלופות על בסיס ראיה סביבתית כוללת ולבחור באלה המייצרות את ההשפעה הסביבתית הנמוכה ביותר. את הדבר ניתן לעשות הן ביחס למוצרים שונים והן ביחס לתהליכים ולטכנולוגיות ייצור. בנוסף, הכלי מאפשר לייצר תמונת מראה למצב נוכחי של תהליך, מתוך מטרה לבחון את פוטנציאל השיפור הקיים בכלל וביחס להיבטים סביבתיים ספציפיים הכרוכים בתהליך. כמו כן, התעשייה יכולה להשתמש בכלי כאמצעי לייצר דיאלוג מקצועי עם הרגולטור לגבי בחירה ב-BAT ונכונות או כדאיות של רגולציה סביבתית". 

ד"ר עמית מרמור, סמנכ"ל איכות סביבה בחברת נשר, הציג ניתוח מחזור חיים LCA)) למלט ש"נשר" מייצרת. ניתוח זה הוא ניתוח מחזור החיים הראשון בישראל שבוצע על-פי הכללים של ארגון ה-(EPD (Environmental Product Declaration הבינלאומי ונרשם בו. השימוש במרשם זה מאפשר להשוות בצורה טובה יותר את הביצועים של חברות מאותו ענף פעילות, היות והוא מגדיר אילו מדדים סביבתיים יש לבחון, מה הם גבולות המדידה ועוד.

נושאים נוספים שעלו

טל ונגר, מנהלת חטיבת תכנון וסביבה ב- AVIV AMCG, התייחסה לקשר שבין תעשייה וערים: "בשנים האחרונות ראשי הערים נוטים לעתים לקדש את אזורי המסחר, ומבקשים להפסיק פעילויות של מפעלי תעשייה או להעתיקם אל מחוץ גבולות העיר. צריך לזכור שעיר ללא תעסוקה זו עיר מתה, ומפעל ללא עובדים גם הוא מת. לא רק היי טק ומסחר הן פונקציות שצריכות להתקיים בעיר".

אורית נבו מאסטרטגיה תקשורתית סביבתית הצביעה על הקושי הטמון בעובדה שבדרך כלל בתהליכי פיתוח חדשנות לא מעורבים אנשי שיתוף ציבור, וכך קורה שבמקרים רבים הם נתקלים בהתנגדות ציבורית עזה, חרף התועלת הגלומה בחידושים שהציעו. לדבריה, הפתרון הוא לשלב את הציבור כבר בתהליך הפיתוח – מה שיסייע לא רק לזכות לתמיכה במוצר המוגמר אלא במקרים רבים גם לשכלולו. 

בין הדוברים בכנס היו גם עו"ד עידית רייטר, ממשרד גולדפרב זליגמן ושות', שדיברה על רגולציה סביבתית מתמרצת.

------

קישורים רלוונטיים:

  1. ניתוח מחזור חיים LCA למלט של חברת נשר, [pdf]
  2. ניתוח מחזור חיים (LCA) - הכלי הסביבתי המושלם?, 17.05.2015
תגיות: LCA , ניתוח מחזור חיים ,