בימים אלה מוגשים למרשם הפליטות לסביבה (מפל"ס) הדיווחים השנתיים האחרונים של 500 המפעלים הנדרשים לכך. דיווח שנתי זה יהיה הרביעי במספר מאז נכנס החוק לתוקף. כעת, המשרד להגנת הסביבה מפרסם להערות הציבור הצעה לשינוי חוק המפל"ס (מרשם פליטות לסביבה).
חובת הדיווח למפל"ס נקבעת על פי רשימת 74 הפעילויות המופיעה בתוספת השנייה לחוק. לחלק מהפעילויות מוגדר ערך סף מזערי שרק היקף פעילות גדול ממנו חייב בדיווח.
כעת מוצעים 2 שינויים לרשימה הפעילויות. השינוי הראשון הוא תרגום מדויק יותר של אחד העיסוקים בפסולת מסוכנת המחייב דיווח, כפי שתורגם מהדירקטיבה האירופאית. המונח Surface impoundment יתורגם כעת ל"סכירה על פני השטח", במקום "קיבוע פני השטח", כפי שהיה עד כה.
השינוי השני המוצע נוגע לפעילות של עיבוד עורות תעשייתי, שעד היום הופיעה ללא ערך סף מזערי, כך שכל פעילות מסוג זה, בכל היקף, דרשה דיווח שנתי למפל"ס. כעת מוצע לעדכן ערך סף מזערי של 12 טון ליום מוצר מוגמר, כך שרק היקף פעילות גדול מכך ידרוש דיווח. גם כאן, ערך הסף נקבע בהתאם לדירקטיבה האירופאית.
בתוספת הראשונה לחוק המפל"ס מפורטת רשימת 114 המזהמים עליהם יש לדווח. לכל מזהם מוגדר ערך סף כך שאם כמות המזהם הנפלטת גדולה מערך הסף, המדווח נדרש לציין את הכמות הנפלטת, אם כמות המזהם הנפלטת קטנה מערך הסף, על המדווח לציין רק את קיומה של פליטת חומר מזהם זה, ללא ציון הכמות.
בשינוי המוצע כעת, רוצים להוסיף 2 חומרים מזהמים לרשימה, בוטדיאן וחומר חלקיקי עדין מרחף PM 2.5. שני החומרים הנ"ל לא היו כלולים לפני כן ברשימה, אך המשרד טוען כי יש להם השפעה משמעותית על בריאות הציבור, ולכן יש להוסיפם לחובת הדיווח.
בנוסף רוצים להחליף את הדיווח על אמוניה [NH3] בדיווח על חנקן אמוניאקלי. התיקון המוצע לא חל על דיווח הפליטות לאוויר של אמוניה, שנשאר כמות שהוא, אלא רק בדיווח פליטות לקרקע, מקור מים או שפכים. המשרד מסביר כי חנקן אמוניאקלי הוא המזהם הרלוונטי בהקשר זה וכי הוא מכיל בתוכו גם את פליטות האמוניה.
השינויים ברשימת המזהמים
*ניתן להגדיל בלחיצה
ניתן להעביר הערות להצעת התיקון לחוק לדוא"ל mirsham@sviva.gov.il עד לתאריך 24.04.2016. על פי נוסח הטיוטה החדשה, תחילתו של השינוי ביום פרסומו, והוא יחול לגבי הדיווח השנתי הבא, לעניין שנת הכספים 2016. אנו כמובן נעדכן.
-----------
קישורים רלוונטיים