אין ספק שהמחקר האפידמיולוגי שמטרתו בחינת הקשר בין זיהום אוויר לתחלואה בחיפה הוא אחד המחקרים הסביבתיים שהכי מסעירים את הציבור והתקשורת הארצית בשנים האחרונות.
לאחר שתוצאות שנת המחקר הראשונה (מתוך 5) הודלפו לתקשורת וזכו לכותרות בגלל "ראשי התינוקות הקטנים בחיפה", ולאחר שפורסמו "מפות הסרטן של חיפה" המבוססות כביכול על מאמר מדעי שמציג חלק מתוצאות המחקר האפידמיולוגי – כעת מתפרסמת חוות דעת של וועדה מדעית שמונתה על ידי המשרד להגנ"ס ומשרד הבריאות לבחון את מסקנות שנת המחקר הראשונה והמשכו. חוות הדעת קוטלת את המחקר האפידמיולוגי, טוענת כי אין להתבסס עליו וקוראת להפסיק את המימון שלו.
מה היו מסקנות שנת המחקר הראשונה? מדוע הוועדה המדעית חושבת שיש להפסיק את מימונו? וכמובן, למי שרוצה להעמיק, אנו מציגים את כל מסמכי המקור: דו"ח המחקר, דו"ח הוועדה המדעית ועוד. הנה.
לפני כשנה החל מחקר אפידמיולוגי שמטרתו בחינת הקשר בין זיהום אוויר לבין תחלואה באזור מפרץ חיפה תוך השוואה לשני אזורי מטרופולין אחרים: תל אביב וחדרה. המחקר, שבוצע על ידי צוות חוקרים מאוניברסיטת חיפה, תוכנן להמשך 5 שנים.
לפני כחצי שנה, הודלפו לתקשורת תוצאות ראשוניות של שנת המחקר הראשונה. ההדלפה זכתה לכותרות בשל אמירה לא נכונה בכלי תקשורת שונים על כך שראשי התינוקות באזורים מסוימים בחיפה קטנים מהממוצע הארצי ב 20%. בעקבות הסערה התקשורתית, המשרד להגנ"ס ומשרד הבריאות הלאימו את המחקר על מנת לחזק את אמון הציבור ולהבטיח את עצמאות החוקרים ומינו וועדה מדעית שתבחן את מסקנות שנת המחקר הראשונה.
לפני כחודש, פורסמו בתקשורת הארצית "מפות סרטן של חיפה" שלקוחות כביכול ממאמר שפורסם ב כתב העת המדעי "Environmental Research" המבוסס על חלק מהתוצאות של שנת המחקר הראשונה של המחקר המדובר ואשר נכתב על ידי אותם החוקרים מאוניברסיטת חיפה.
כעת, מתפרסמים תוצאות שנת המחקר הראשונה (שהודלפו בזמנו) ודו"ח הוועדה המדעית המלווה, הקוראת להפסיק את המחקר.
הדו"ח המסכם את תוצאות שנת המחקר הראשונה, שנכתב על ידי החוקרים מאונ' חיפה, מצהיר כי לא נמצא עודף תחלואה משמעותי באזור מפרץ חיפה בהשוואה לערים תל אביב וחדרה. יחד עם זאת הוא כן מציין כי נמצא תחלואה עודפת באזורים הסמוכים למתחמי התעשייה ואזורים אחרים, אך לא מוכיח את הקשר לזיהום אוויר. לקריאה נוספת ניתן לעיין בדו"ח המסכם של שנת המחקר הראשונה.
המשרד להגנ"ס ומשרד הבריאות מממנים את המחקר ומינו וועדה מדעית מלווה שתבחן את תוצאות שנת המחקר הראשונה, כפי שהם מופיעים בדו"ח החוקרים.
מדובר בוועדה מקצועית בה חברים 9 מומחים: 3 מהמשרד להגנ"ס, 2 ממשרד הבריאות, 2 מהאוניברסיטה העברית ו- 2 ממכון גרטנר בבי"ח שיבא. בראש הוועדה עומדת פרופ' סיגל סדצקי, מנהלת היחידה לאפידמיולוגיה של סרטן ושל קרינה, מכון גרטנר, שיבא.
בדו"ח הוועדה המדעית המלווה, מצוין כי לאחר בחינת החומר, הוועדה סברה פה אחד, כי שיטות המחקר שהוצגו בסיום שנת המחקר הראשונה, אינן מהוות תשתית מחקרית מבוססת, ולכן לא ניתן להתייחס לממצאים שהתקבלו עד כה. "לפיכך ממצאים אלה אינם יכולים להוות בסיס להערכת התחלואה ולקשר שבין זיהום האוויר ומצב התחלואה באזור מפרץ חיפה".
עוד על פי דו"ח הוועדה, "המחקר רצוף בבעיות מתודולוגיות מהותיות, המעוררות ספק בנוגע למהימנות ותוקף הנתונים והשיטות בהן השתמשו החוקרים ומכאן, שגם לגבי תוקף ומשמעות התוצאות שהוצגו." וגם: "חברי הועדה סבורים, כי הבעיה הקשה ביותר המשפיעה על כל חלקי המחקר, הינה הערכה לקויה של החשיפה לזיהום האוויר..."
הוועדה המדעית המלווה פירטה באריכות את הסיבות לחוות הדעת שלה ונתנה רשימה ארוכה של המלצות כלליות, פרטניות ועוד המלצות בנושא המשך המחקר. בין ההמלצות:
בנושא המשך המחקר, הוועדה ממליצה כי במתכונתו הנוכחית, אין לאשר את המשך מימון המחקר לשנה ב' ולשנים הבאות. וכי יש לבקש מהחוקרים להגיש את תכנית המחקר המתוקנת לשנים ב' – ה' תוך 3 חודשים והוועדה תשקול את המלצתה להמשך המימון בהתאם לתוכנית המחקר המתוקנת שתוגש לה.
---------------
מסמכים רלוונטיים
קישורים רלוונטיים