סקר גז קרקע אקטיבי או פסיבי?
סקר גז קרקע אקטיבי או פאסיבי הוא שלב מהותי בחקירת זיהום קרקע פוטנציאלי. מדוע נדרשות שתי שיטות שונות? מה ההבדלים ביו השיטות? איך מבצעים את הסקרים? מה סוגי המזהמים הנבדקים? התשובות לפניכם
  • מאת: מערכת infospot
  • פורסם בתאריך: 10/7/2016

במהלך הוועידה השנתית למדע וסביבה של האגודה הישראלית לאקולוגיה שהתקיימה לאחרונה, העבירה ד"ר מיכל שכטר, מחברת LDD, הרצאה בנושא סקר גז קרקע, המהווה שלב מהותי בתהליך חקירת זיהום קרקע פוטנציאלי במבנים קיימים או קרקעות לקראת בנייה.

הסכנה הבריאותית של גזי קרקע

ד"ר שכטר הסבירה כי שהייה ממושכת ומצטברת בחללים תת קרקעיים או צמודי קרקע בהם יש חשיפה לגזי קרקע, עלולה לגרום להיווצרות בעיות בריאותיות משמעותיות.  עיקר הבעיה הינה במקרים בהם גזי קרקע יכולים להתפשט במרחב כתוצאה מזיהום במי התהום דרך חללי הקרקע ולהגיע אל שימושים תת קרקעיים ועיליים כגון מרתפים, חניות, פיר מעלית, צנרת, תשתיות וכו'. בנוסף, מכוון  שלעיתים הזיהום מפשט למרחק רב ממקור הזיהום, קשה לאתר אותו או בכלל לדעת על קיומה של הסכנה.

המזהמים הנפוצים בגזי קרקע

קבוצת המזהמים העיקרית בגזי קרקע היא חומרים אורגניים נדיפים (VOC). חומרים אלה מופיעים במגוון שימושים: מכבסות ניקוי יבש, מפעלי ציפוי, תחנות דלק וצנרת, מתקני אחסון תת קרקעיים ועוד.

סקר גז קרקע

בגלל הסיכון הבריאותי הכרוך בחשיפה ממושכת ומצטברת לגזי קרקע, המשרד להגנת הסביבה דורש לבצע סקר גז קרקע כחלק מתהליך חקר קרקע החשודה כמזוהמת,  בדרך כלל מיד לאחר השלמת הסקר ההיסטורי. בהתבסס על תוצאות סקר גז הקרקע נקבעת הדרך להמשך החקירה והטיפול.

ישנם שני סוגים עיקריים של סקר גז קרקע – סקר פסיבי וסקר אקטיבי. לכל אחת מהשיטות יתרונות וחסרונות שחשוב להכיר.

סקר גז קרקע פסיבי

סקר גז קרקע פסיבי משמש ל:

  • איתור מוקדי ומקורות זיהום אפשריים
  • ייעול וצמצום המשך החקירה הסביבתית באתר
  • תיחום הזיהום – קביעת היקף ההתפשטות במרחב (קרקע ומי תהום)
  • זיהוי סוגי מזהמים (נדיפים) בקרקע

תוצאות סקר גז קרקע פסיבי: זיהוי מוקדי זיהום על גבי מפות דו-מימדיות

*ניתן להגדיל בלחיצה

סקר גז קרקע פסיבי מתבצע כאשר מטמינים בקרקע, בגובה של כ- 1.5 מ' מתחת לפני הקרקע סופחנים למשך 14 יום. במהלך זמן זה גזי הקרקע נספחים אל הסופחנים בצורה פסיבית. לאחר מכן הסופחנים נשלפים מהקרקע, נאטמים ומועברים לאנליזה במעבדה. מהאנליזה במעבדה מתקבלת מפה דו ממדית (בגובה פני הקרקע) של הגזים הנדיפים במרחב והריכוז שלהם.

היות ושיטה זו זולה יותר מהסקר האקטיבי, אך תוצאותיה לא מאפשרות השוואה כמותית תקפה לערכי הסף המותרים, היא לרוב משמשת כשלב ראשון לקבלת תמונת מצב ראשונית של גזי הקרקע באתר ואיתור מוקדי זיהום פוטנציאלים. כך, לאחר קבלת תוצאות סקר גז הקרקע הפסיבי, ניתן לקיים סקר קרקע או גז קרקע אקטיבי ממוקד בנקודות הספציפיות שזוהו כבעייתיות.

סקר גז קרקע פסיבי: הטמנת דוגמים בשטח

צילום: חברת LDD טכנולוגיות מתקדמות בע"מ

סקר גז קרקע אקטיבי

סקר גז קרקע אקטיבי משמש ל:

  • בדיקת הצורך במיגון מבנים
  • זיהוי סוגי מזהמים בקרקע ובקביעת ריכוזם
  • תיחום זיהום – קביעת היקף ההתפשטות
  • איסוף מידע לסקר סיכונים – האם קיים סיכון לבריאות האדם במהלך עבודות או לאחר הבנייה.
  • מעקב אחר יעילות טיפול בגזי הקרקע
  • דיגום מוודא באתרים מזוהמים בגזים נדיפים לאימות סיום טיפול

סקר גז קרקע אקטיבי: קידוח לביצוע שאיבה אקטיבית של גז הקרקע למיכל (קניסטר)

צילום: חברת LDD טכנולוגיות מתקדמות בע"מ

סקר גז קרקע אקטיבי מתבצע על ידי שאיבה אקטיבית של דגימה מגז הקרקע למיכל (קניסטר) וביצוע אנליזה כמותית, בסמוך למועד הדיגום, לכ- 60 חומרים אורגנים נדיפים. לאחר מכן, ניתן לערוך השוואה לערכי סינון חדירת גזים למבנים על מנת לקבוע אם קיים סיכון בריאותי לאדם וכיצד להמשיך את התהליך החקירה הסביבתית והאם יש צורך במיגון מפני חדירת גזים למבנים ובכך לצמצם את הסכנה הבריאותית לשוהים העתידיים בחללים תת קרקעיים במבנה.

סיכום

ד"ר שכטר הסבירה כי לרוב יש התאמה בין התוצאות של הסקר הפסיבי לסקר האקטיבי ולכן הם משלימים זה את זה. אבל, חשוב לזכור כי לאחר ביצוע סקר גזי קרקע (פסיבי/אקטיבי), על מנת לקבל מידע מרחבי על עומק הזיהום (מפה תלת מימדית) יש לבצע סקר קרקע מלא הכולל קידוחים ולקיחת דגימות מעומק הקרקע.

לאחר השלמת סקר הקרקע, במידה והתגלה שיש חשיפה לגזי קרקע בחלל בנוי או באתר המיועד לבנייה, יש לפעול על מנת לטפל במזהמים בקרקע או לחלופין למגן את החללים התת קרקעיים וצמודי הקרקע בהתאם למסמכי ההנחיות הרלוונטיים של המשרד להגנת הסביבה.

טבלת השוואה בין סקר גז קרקע פסיבי לאקטיבי

 


הדברים נאמרו במושב: "שמירה על איכות הסביבה - ניהול, ביצוע וטכנולוגיות חדשניות" במסגרת הוועידה השנתית למדע וסביבה של האגודה הישראלית לאקולוגיה ולמדעי הסביבה.

--------

קישורים רלוונטיים

  1. בקרוב: הנחיות חדשות למיגון מבנים מפני גז קרקע, 22.05.2016
  2. מאמר: דיגום גזי קרקע פסיבי ואקטיבי, 22.10.2015
  3. עודכנו ההנחיות לביצוע סקר גז קרקע פאסיבי, 28.06.2015
  4. חדירת גזי קרקע למבנים: הזדמנות להשפיע על ההנחיות המתגבשות, 8.6.2015
  5. מידע נוסף על סקר גזי קרקע | infospot

ספקים לטיפול בזיהום קרקע:

חברה איש קשר טלפון מייל
LDD ד"ר רפי מנדלבאום 072-3712254 Ldd@infospot.co.il
WINDEX דורון בכר 054-9360419 windex@infospot.co.il
קומפוסטאור ליאת גרוס 072-3719906 compost@infospot.co.il
איזיטופ טל אביטוב 072-3712248 easytop@infospot.co.il
לאינדקס הספקים>>
תגיות: זיהום קרקע , סקר גז קרקע פסיבי , סקר גז קרקע אקטיבי , מיגון מבנים מגזי קרקע ,