בשבוע שעבר ביקר בישראל אריק פיליפון [Eric Philippon], המייסד והיו"ר של קרן FAMAE שהגיע להציג את 'אתגר הפסולת הביתית' שיעניק פרס של מיליון אירו למי שיציע פתרון חדשני, יעיל וחסכוני לצמצום כמות הפסולת הביתית. את האתגר הוא הציג במפגש שיזם מכון אפקה להנדסה וכלכלה מעגלית.
כשברשותו תואר ראשון ושני במתמטיקה וכלכלה החל אריק פיליפון (50) את הקריירה שלו בחברת הייעוץ האסטרטגי הבינלאומית A.T. Kearney. לאחר 6 שנים של ייעוץ אסטרטגי לתאגידים, הוא פנה למגזר הפיננסי ושימש בשני העשורים האחרונים בתפקידים בכירים בקרנות השקעה אירופאיות, בהן ליווה השקעות ביותר מ – 200 חברות ופרויקטים בהיקף כולל של כ- 2 מיליארד יורו. הוא ישב בדירקטוריונים של עשרות חברות ועדיין מכהן בכמה מהן.
הצלחנו לתפוס את מר פיליפון לראיון קצר בניסיון להבין מה הניע אותו להקים את קרן FAMAE, מה מטרותיה ואיך ייבחרו הפרויקטים הכי רלוונטיים.
מר פיליפון, מה הניע אותך להקים את קרן FAMAE?
קודם כל הזיקה האישית לתחום איכות הסביבה. בית הוריי בצרפת שוכן על שפת הים ובילדותי בשנות ה – 70 אחרי כל סופה היינו מגלים ערימות של פסולת פלסטיק שגלי הים פלטו על החוף. המגורים על שפת הים גם השרישה בי את המודעות לגאות ולשפל, לגובה מפלס הים, ולהשפעה של סופות חזקות, כך שאני יכול להזדהות ולהבין באופן אישי את הסכנות של שינוי האקלים.
לקראת סוף העשור החמישי של חיי, עשיתי חושבים יחד עם האנשים הקרובים אלי, וקיבלתי החלטה לעשות שינוי ולהשתמש בכישורים, בקשרים ובממון שצברתי לנסות לפתור בעיות מהותיות לאנושות, איתן אני ומשפחתי מזדהים.
מכרתי את חלקי בקרן ההשקעות בה הייתי שותף והקמתי לפני כשנה וחצי את FAMAE. השם של הקרן, FAMAE, שמשמעו "מוניטין" בלטינית, הוא גם ראשי התיבות של שמם הפרטי של בני משפחתי שחלקם גם לוקחים חלק פעיל בעבודת הקרן.
מה מטרת FAMAE?
מטרת הקרן לתמוך בממציאים שייצרו פתרונות פשוטים וחדשניים שישפרו באופן משמעותי את חייהם של מאות מיליוני אזרחים עירוניים בעולם, על ידי הפחתת הוצאות המחיה וצמצום של טביעת הרגל הסביבתית שלהם ביחס לייצור פסולת, צריכת מים, צריכת מזון, ניצול אנרגיה וזיהום אוויר.
הקרן תשיק מדי שנה אתגר בנושא סביבתי אחר שיציע תמיכה כספית וליווי ניהולי לפתרונות הכי רלוונטיים וישימים. כאשר האתגר הראשון מציע מיליון אירו לרעיונות שיביאו לצמצום או מיחזור של הפסולת הביתית.
השימוש במנגנון של אתגר בינלאומי שפתוח למשתתפים מכל העולם משיג 2 יעדים: הוא מביא הרבה מוחות יצירתיים לחשוב על פתרון לבעיה ספציפית ומוגדרת והוא מסנן מבין כל הרעיונות את אלה שהם הכי ישמים ויעילים.
השקנו את האתגר ב- 15 לנובמבר 2017 וניתן להגיש הצעות עד סוף חודש פברואר.
מה התוצאות עד כה? יש התעניינות באתגר?
בהחלט. האתגר עובד. כבר עתה (נכון ל- 1 לפברואר) קיבלנו יותר מ- 500 הצעות ואני מקווה שיגיעו כ- 1,000. 40% מההצעות הן מחוץ לצרפת, מ- 35 מדינות שונות.
מה התהליך בו תבחנו ותבחרו את ההצעות הרלוונטיות ביותר?
יצרנו רשת של שותפים שהם מומחים בעלי ניסיון ושם בינלאומי ממגוון תחומים שיסייעו לנו בתהליך הבחירה והליווי של הפרויקטים הנבחרים. בשלב הראשון, אנחנו מעריכים שנבחר כמה עשרות פרויקטים שהם בעלי הפוטנציאל הכי טוב לדעתנו. נכריז עליהם בחודש מרץ.
לאחר מכן, במשך חודשיים, נעזור למציעים לטייב, למקד ולשפר את הרעיונות שלהם בין השאר בשני סמינרים בצרפת בהם נפגיש את אותם עשרות מציעים עם מומחים ואנשי מקצוע מובילים. בסיום השלב הזה נכריז על כ- 12 פרויקטים שימשיכו איתנו ויקבלו הזדמנות להציג את הרעיון שלהם בכנס הסטארטאפים והחדשנות הגדול בצרפת ה- VIVA TECH שיתקיים ב 26 למאי.
בסיום האתגר, אנו צופים שנבחר כ – 6 פרויקטים, מסוגים שונים, שיחלקו ביניהם את התמיכה הכספית אך יזכו כולם לליווי שלנו להמשך. נסייע להם למצוא את הדרך הנכונה לצמוח – בין אם בחממה ייעודית, או בעזרת קשרים של רשת השותפים שלנו.
רגע, אז בעצם אף הצעה שתיבחר לא תקבל מיליון אירו?
אם יהיה רעיון ממש טוב שזקוק למיליון אירו בשלב הזה, הוא יקבל אותו, ובמקביל נתמוך גם ב- 5 פרויקטים אחרים. האמת היא שתקציב הפרס שלנו גבוה ממיליון אירו, אך היינו צריכים לבחור מספר שימשוך תשומת לב.
איזה עזרה אתם תתנו לפרויקטים הנבחרים מלבד התמיכה הכספית?
ייתכן שחלק מאנשי רשת השותפים של קרן FAMAE ישתלב כדירקטור בכל אחד מהמיזמים. אחד השותפים שלנו הוא בעלים של חממה טכנולוגית בצרפת שהסכימה לארח כמה מבין הפרויקטים הנבחרים ונמצא חממות מארחות גם לשאר הפרויקטים שיהיו זקוקים לכך. לרשת השותפים שלנו יש ניסיון, ידע וקשרים שיכולים לסייע לכל מיזם לצמוח, בהתאם לצורך שלו.
האם אתם תיכנסו כשותפים בבעלות על החברות בהם אתם משקיעים?
יש 2 אפשרויות. אם המועמדים מוכנים לחלוק את הקניין הרוחני של המיזם שלהם אם כל העולם, אז אנחנו ניתן את התמיכה הכספית כמענק ללא תמורה. זאת משום ששיתוף הקניין הרוחני יביא לחשיפה ופוטנציאל השפעה רחב מאוד. אך אם המועמדים יחליטו שלא לחלוק את הקניין הרוחני עם העולם, וזאת כמובן זכותם, אז התמיכה הכספית תינתן כהלוואה או השקעה בתנאים שיוסכמו ע"י הצדדים. בכל מקרה, הבחירה בין 2 האפשרויות היא של המציעים.
נשמע נהדר. אז מתי האתגר הבא יתפרסם?
אנחנו משתדלים להתאים את עצמנו ללוחות זמנים של שנת הלימודים האקדמית, כי אנחנו רוצים שלב את האתגר באופן רשמי ולא רשמי בתוכניות לימוד אקדמיות רלוונטיות. לכן, אם הכל ילך כמתוכנן, נכריז על האתגר הבא בחודש יוני או יולי 2018, והוא יושק במלואו במהלך אוקטובר 2018, עם תחילת שנת הלימודים האקדמית.
יש משהו אחרון שאתה רוצה לומר לקוראים של infospot?
יש פה אוירה של חדשנות ונשמח שתיקחו חלק באתגר הפסולת הנוכחי והאתגרים הבאים. היינו כאן פחות מ- 48 שעות ושמענו על כמה מיזמים וסטארטאפים מאוד מעניינים ובשלים. כמו כן, כמות ההצעות שהתקבלו לאתגר הפסולת עד כה מישראל גדולה מאוד באופן יחסי לגודל אוכלוסיית המדינה. ככל הנראה האתגר הבא יעסוק בנושא של צריכת מים, תחום שישראל מובילה בו. אז כדאי לכם להמשיך לעקוב אחרי FAMAE.
----------
כתבות רלוונטיות לנושא:
--------
חברות לטיפול בפסולת עירונית
חברה | איש קשר | טלפון | דוא"ל |
---|---|---|---|
ורידיס | ורידיס | 072-3360696 | Veridis@infospot.co.il |
נגב אקולוגיה | סיוון פרץ | 072-3712247 | Negev@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |