המשרד להגנת הסביבה הטיל עיצום כספי בגובה 1.6 מיליון ₪ על חברת החשמל בגין אירוע דליפת שמן לים שהתרחש בשנת 2018.
האירוע התרחש בעקבות תקלה בבריכת הפרדת השמנים שבשטח בריכת הנמל באשדוד, אשר גרמה לחברה להזרים שמן מינרלי מצינורות הקירור לים, זאת בניגוד להיתר ההזרמה שבו היא החזיקה.
חקירת האירוע העלתה כי החברה יצרה חיבור אסור בין שוחת ניקוז מי נגר לבין בור לניקוז שמנים, במטרה לספק פתרון מאולתר לבעיית מי הנגר. זאת בנוסף לאי סדרים בעבודות התכנון והתחזוקה של החברה. הפרות אלו הובילו לאלפי ליטרים של שמן שנשפכו לים וגרמו לזיהום ונזק סביבתי, כך לפי המשרד להגנת הסביבה.
שנה לפני האירוע המדובר, התרחש אירוע אחר של דליפת דלק ממתקני חברת חשמל באזור אשדוד.
צילום רחפן של דליפת דלק ליד אשדוד (21 שנ') ינואר 2017
כתבות רלוונטיות:
הדליפה לים שגרמה להטלת העיצום הכספי הנוכחי על חברת החשמל התרחשה שנה וחצי בלבד לפני דליפה דומה באותו אזור (נמל אשדוד).
מנכ"לית עמותת צלול, מאיה יעקבס, אמרה בהתייחסותה לשני האירועים כי הם "המחשה נוספת לגבי הצורך הדחוף בהיערכות כלל ארצית לטיפול חירום בדליפות שמנים וסוגי דלקים בים. זוהי המחשה כואבת לאיומי הזיהום הרבים על הים לא רק מאסדות, אלא גם מאוניות משא בלב ים ומאינספור איומים מהיבשה. ישראל אינה ערוכה לטיפול בזיהומים אלה, ללא צוותי חירום מיומנים, ציוד נדרש או מרכזי חירום כנדרש".
הנושא של זיהום ים עלה לכותרות לאחרונה בעקבות חשש שמביעים ארגוני סביבה והמשרד להגנ"ס מהרחבת פעילות קצא"א במפרץ אילת, סמוך לשונית האלמוגים הייחודית. הגורמים מזהירים כי אפילו זיהום קטן עלול להוביל להיחרבות השונית, ובעקבותיה לפגיעה בתיירות ובפרנסה של מי שמתפרנסים ממנה.
נכון לעכשיו, השרה להגנ"ס הודיעה כי לא תקדם את טיפולה בבקשת האישור להרחבת הפעילות של קצא"א עד שהנושא לא יעלה להחלטת הממשלה.
כמו כן, המשרד להגנ"ס דחה את סקר הסיכונים שהגישה לו החברה בנימוק שהוא לא הוגש לפי ההנחיות וחסרים בו נתונים.
תגובת חברת החשמל: "חברת החשמל פעלה ופועלת על פי דין. טענות המשרד בדבר הגעת השמן דרך שוחת הנגר נבדקו ונשללו מבחינה הנדסית. באירוע נתגלה שמן שלא ברור מקורו. עם זאת, החברה הפיקה באופן מיידי לקחים מן האירוע ותמשיך לפעול בהתאם להנחיות הרגולטורים ולהגנה על הסביבה."
סמנכ"ל בכיר לפיקוח ואכיפה במשרד להגנת הסביבה, יצחק (בנדה) בן דוד: "המשרד להגנת הסביבה רואה בחומרה רבה התנהלות לקויה ואי עמידה בהנחיותיו – שבמקרה זה הובילו לנזק סביבתי ולזיהום מי הים. נדאג שבכל אירוע המזהם ישלם ונמשיך באכיפה ובפיקוח כדי למנוע את הזיהום הבא, תוך שמירה על הסביבה ועל בריאות הציבור".
חברות ומעבדות לטיפול ובדיקה של שפכים תעשייתיים:
חברה | איש קשר | טלפון | דוא"ל |
---|---|---|---|
מיש שפכי תעשיה | יוסי הלוי | 072-3712250 | Mish@infospot.co.il |
גרינסויל | סתיו אמרוסי | 054-9360575 | greensoil@infospot.co.il |
נגב אקולוגיה | מאיה כהן | 072-3712247 | negev@infospot.co.il |
לאינדקס הספקים>> |