לפי דוח שפרסם האיחוד האירופי על איכות האוויר באירופה בשנת 2020, רוב תושבי היבשת חשופים לזיהום אוויר שמזיק לבריאותם, זאת ביחס לערכי הסף המעודכנים של ארגון הבריאות העולמי. אלא שערכי הסף האלה טרם אומצו על ידי האיחוד האירופאי, שכיום מחזיק בערכי סף מקלים יותר, מהם כמעט ולא נרשמו חריגות.
הדוח מדגיש את הפערים שיש בין ערכי הסף המקלים הקבועים בחקיקה האירופאית, לבין הערכים המחמירים עליהם המליץ לפני כחצי שנה ארגון הבריאות העולמי, שמבוססים על מידע מדעי עדכני.
לפי הנתונים, 96% מתושבי הערים באירופה נחשפו לריכוזי חלקיקים נשימים PM2.5 שהיו גבוהים מערך הסף המעודכן עליו ממליץ ארגון הבריאות העולמי (WHO) 5 מיקרוגרם/למ"ק. אך רק 1% מאותם תושבים, נחשפו לריכוז חלקיקים נשימים PM2.5 גבוה מערך הסף המוגדר כיום באירופה, 25 מיקרוגרם/למ"ק, ערך גבוה פי 5 מהתקן המומלץ על ידי WHO.
לפי הדוח, המגבלות שהוטלו באירופה במסגרת ההתמודדות עם נגיף הקורונה בשנת 2020 גרמו להפחתת פליטות משמעותית מתחבורה, ובפרט להפחתה שנתית ממוצעת של עד 25% במזהם חנקן דו-חמצני ((NO2. אלא שלמרות ההפחתה בפליטתו, עדיין 89% מהאוכלוסייה העירונית באירופה נחשפה לרמות גבוהות יותר שלו ביחס למה שהגדיר ארגון הבריאות העולמי.
האיחוד האירופי ניתח גם את הפליטות של פחמן חד חמצני (CO), אוזון, ובנזופירן – בכולם נמצאו חריגות עבור מרבית אוכלוסיית היבשת בהשוואה לערכי הסף של ארגון הבריאות העולמי. רק עבור גופרית דו חמצנית SO2 נמצאו מעט חריגות. הנתונים מבוססים על יותר מ-4,500 תחנות ניטור אוויר.
כתבות רלוונטיות:
כאמור, הסגרים שהטילו מדינות האיחוד האירופי בשנת 2020 עם פרוץ הקורונה, הובילו לירידה משמעותית בפליטות מזהמים, ובייחוד בפליטת חנקן דו-חמצני ((NO2 שנפוץ בתחבורה. באפריל 2020, בזמן סגר, הריכוזים של מזהם זה סמוך לכבישים ראשיים באירופה ירדו עד 70%. בממוצע השנתי, ההפחתה ממנו עמדה על 25%.
אולם, למרות ההפחתה הדרמטית בנסועה ובפעילות המשק, עדיין נרשמו חריגות באיכות האוויר. כך, 89% מהאוכלוסייה העירונית באירופה עדיין נחשפה לרמות גבוהות יותר של N02 ממה שקבע ארגון הבריאות העולמי.
כמו כן, 96% מהאוכלוסייה הייתה חשופה לפליטות PM2.5 מעל המותר. מדינות מרכז-מזרח אירופה ואיטליה דיווחו גם על ריכוז גבוה של בנזופירן (מסרטן), בשל שריפת דלקים מוצקים, כמו פחם ועץ, לחימום מקומי ושימוש בדלקים פוסיליים בייצור תעשייתי.
בנוסף, רמות האוזון O3 היו נמוכות יותר מאשר בשנים קודמות, אך עדיין גבוהות במרכז אירופה ובכמה מדינות ים תיכוניות. חריגות מערך הסף היומי של PM10 נמדדו באיטליה ובכמה מדינות במזרח אירופה. ב-5 מתוך 36 מדינות אירופיות שדיווחו, נרשמו חריגות מערך הסף היומי של גופרית דו חמצנית (SO2). ערך הסף היומי שקבע האיחוד האירופי למזהם זה עומד על 125 מיקרוגרם. אך ארגון הבריאות העולמי קבע ערך סף יומי של 40 מיקרוגרם, ובו לא עמדו 16 מהמדינות שדיווחו נתונים לגבי מזהם זה.
חשיפה לחלקיקים עדינים PM גורמת בין היתר למחלות לב, כלי דם וסרטן ריאות. חשיפה ל- N02 גורמת לאסטמה ולבעיות נשימה. ככלל, ההערכה באיחוד האירופי היא שחשיפה לזיהום אוויר גורמת למאות אלפי מקרי מוות בטרם עת בכל שנה.
הדוח מכיל נתונים גם עבור מזהמים אחרים שנמדדו, כולל בין היתר פחמן חד חמצני CO, ארסן, קדמיום, ניקל ובנזן. מתוך 34 מדינות שדיווחו, נרשמו חריגות בודדות במזהמים אלה.
---
מסמכים רלוונטיים: